Transtastisk undervisning

– Vi vil være synlige for de som ikke kan eller har mulighet til å finne støtte, sier Thomas og Noah i Transtastisk.

Publisert

Thomas Westervoll Hansen og Noah Lindaas har laget Transtastisk, en egen undervisningsplattform om transtematikk.

Thomas (20) og Noah (21) etablerte undervisningsopplegget Transtastisk i fjor høst.

– Thomas og jeg begynte å prate sammen om det store behovet for brukerperspektivet i trans. Da mener jeg også erfaringer, refleksjoner og følelser. Det er jo bare en selv som vet hvordan det er å være seg selv. Vi fastslo fort at vi ikke har fasiten, men håpet at vi kunne bidra positivt med våre erfaringer, sier Noah.

Han og Thomas har blant annet holdt foredrag på ungdomsskoler, for Skeiv Ungdom og på Sex og samfunn – Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. I foredragene forteller de om sine egne historier, og legger vekt på at transpersoner ikke kan settes i én bås. Selvbilde, kjønnsidentitet og seksualitet er like variert blant transpersoner som for alle andre!

Noen spørsmål går igjen når de snakker for helsepersonell og ungdomsskoleklasser.

– «Har du tatt operasjonen?» er et spørsmål vi ofte får, sier Noah, som forteller at det er et spørsmål de aldri svarer på.

– Noe annet folk ofte lurer på, er hva vi het før vi kom ut som trans. Som om det er relevant for noe som helst, sier Thomas og ler oppgitt.

(f.v.) Thomas Westervoll Hansen og Noah Lindaas. Foto: Reidar Engesbak.

Lavterskel på Facebook

Begge har, som de fleste transfolk, vært i situasjoner hvor folk «tråkker feil», og til tross for at de har forståelse for at det kan skje, så har tålmodigheten en grense.

– De blir jo veldig flaue, og ender opp med lange unnskyldninger og forklaringer slik at det nesten blir vår oppgave å trøste dem. Men har du først tråkket feil, så må du nesten eie det selv. Det kan være vondt, men det går over, sier Noah.

Han kom ut som trans da han var 15 år gammel. Kort tid etter begynte han å holde foredrag på Sex og samfunn for helsepersonell. Samtidig begynte han også å fronte trans i media. Thomas hadde også erfaring fra samarbeid med Sex og samfunn, og nå ønsker begge å bidra til større bevissthet om transtematikk.

– Synlighet er støtte, mener duoen.

Da de selv var på vei ut av skapet som trans, savnet de å møte og snakke med åpne transpersoner.

– Produktet av lange samtaler og diskusjoner om tematikken og hvordan det er å være trans i dag er «Transtastisk». Facebook-siden vår er både for å dele relevante videoer, artikler og tekster, og for å ha en lavterskelmåte å kontakte oss på, forteller Thomas.

Behov for forbilder

De ønsker å formidle at det er fullt mulig å leve et lykkelig og godt liv som transperson på lik linje med alle andre.

– Samtidig betyr det ikke at det er uproblematisk, heller. Mange opplever hets og vold. Vi vil være synlige for de som ikke kan eller har mulighet til å finne støtte, og for de som trenger mer informasjon og kunnskap, sier Thomas, som understreker at det er viktig å skape et samfunn hvor hele kjønnsspekteret får plass.

– Når man er ung, er det mange som har behov for å indentifisere seg med noen, det være seg en filmkjendis, politiker, idrettsutøver og så videre. Da er det også fint at det finnes de av oss som bryter med kjønnsnormen. Å få leve et autentisk liv er fantastisk frigjørende. For å oppnå dette må vi sørge for at det finnes tilstrekkelig med ressurser for å fremme forståelsen av hva det vil si å være trans, sier Noah.

Info: Transtastisk på Facebook

KLIKK HER:

BLI BLIKK ABONNENT!

Powered by Labrador CMS