Urix

Tre skeive statsråder i Sveriges nye høyreregjering

En bifil utenriksminister, en homofil finansmarknadsminister og en homofil civilminister fra Kristdemokraterna. Sammen utgjør de det skeive innslaget i den nye regjeringen i Sverige.

Ulf Kristersson (Moderaterna).
Publisert

Statsminister Ulf Kristersson fra Moderatarna har satt sammen en regjering som representerer den konservative valgblokken som vant høstens riksdagsvalg i Sverige. Der gjorde som kjent Sverigedemokraterna igjen et brakvalg, og denne gang gikk det ikke å holde dem helt utenfor, slik samarbeidende partier på tvers av blokkene fikk til ved valget i 2018.

En bifil utenriksminister, Tobias Billström fra Moderaterna, en homofil finansmarknadsminister, Niklas Wykman fra samme parti, og en homofil civilminister fra Kristdemokraterna ved navn Erik Slottner. De tre utgjør det skeive innslaget i den nye regjeringen i Sverige.

Sverigedemokratene er kun med som støtteparti for regjeringen, og er følgelig uten egne statsråder.

De som har fått regjeringspostene, kommer fra de tre andre samarbeidende partiene på høyresiden, som foruten Moderaterna og Kristdemokraterna består av partiet Liberalerna.

Ikke mer feminisme?

En av de første uttalelsene den nye utenriksministeren Tobias Billström har kommet med, er at Sverige skal skrote det som har gått under navnet «feministisk utenrikspolitikk». Begrepet skal ikke lengre brukes om Sveriges internasjonale relasjoner.

Begrepet ble da også sterkt latterliggjort da de kvinnelige svenske statsrådene ikledde seg hijab ved et offisielt besøk hos det islamske regimet i Iran i 2017. Billstöm slår fast at Sverige likevel alltid skal stå for likestilling.

Verre for skeive asylsøker og bedre for skeive kvoteflyktninger?

Også fokuset for Sveriges utenrikspolitiske interesser skal endres. Det skal ifølge Billstöm dreies til å legge sterkere vekt på samarbeid med Norden og Baltikum.

Sammen med forslaget om å redusere bistandsbudsjettet fra 1 til 0,85 prosent av brutto nasjonalprodukt, har disse nyhetene fått den svenske organisasjonen RFSL til å reagere. De frykter at mindre bistand vil ramme skeive i samarbeidende mottagerland hardest.

– En slik politikk vil ramme de fattigste og de mest marginaliserte menneskene, deriblant hbtqi-personer, skriver RSFU i en pressemelding.

Også når det gjelder den nye svenske asylpolitikken er RSFU engstelig for at varslede innstramminger, deriblant færre ankemuligheter, skal ramme skeive asylsøkere hardest. Den frykten er der til tross for at den nye regjeringsplattformen kalt Tidöavtalet slår fast at skeive flyktninger skal prioriteres når Sverige varsler at de drar dramatisk ned på mottak av kvoteflykninger.

Powered by Labrador CMS