Tredje kjønn på vingene

Publisert

Det nystartede flyselskapet PC Air i Thailand har ansatt seks transseksuelle flyvertinner. De hevder å være det aller første selskapet i verden som utlyser stillinger spesielt for det tredje kjønn. – Dette er veldig positivt og gledelig sier, Stein Wolff Frydenlund, leder i transpolitisk utvalg i LLH. PC Air regner med å være på vingene i april. De skal begynne med å frakte charterpassasjerer i Japan og Sør-korea og på sikt i hele Asia. I disse dager rekrutterer de kabinpersonale og ansetter mer enn gjerne transseksuelle. I kabinen skal disse flyvertinnene bære en gullnål med påskriften «third sex». Navneskiltet er ment å skulle hjelpe de reisende og flyselskapets ansatte med å identifisere hvilket kjønn de er, skriver magasinet The Nation.

– Tror du dette kunne ha skjedd her?

– Thailand er et mer åpent samfunn for kjønnsvariasjon enn her. Jeg vet ikke om det kan skje her, men det er en kjent sak at transpersoner har vanskeligheter på arbeidsmarkedet, sier Frydenlund.

– Hva er din kommentar til at de skal bruke identifikasjonsskilt hvor det står «third sex»?

– Jeg tør ikke å være bastant på om det er bra eller dårlig.

Luftig drøm

Thailand har en av de største transseksuelle befolkninger i verden. De arrangerer blant annet en stor missekonkurranse for transkjønnede, Miss Tiffany.– Mer enn 100 transseksuelle har søkt på de ettertraktede stillingene i PC Air. Vi regner med å ansette flere transseksuelle enn de seks som allerede er ansatt, sier flyselskapets president, Peter Chan, til nyhetsbyrået AFP. PC Air sier at de gjør dette for å bidra til å fremme samme muligheter for transkjønnede som andre. Men de er ikke det første selskapet som ansetter transsseksuelle. Ifølge AFP var Thai Air verdens første flyselskap til å ansette transpersoner. Ifølge Chan er det ikke obligatorisk at søkere gjennomgår kirurgi for å bli vurdert en jobb i selskapet. Det viktigste er at de har de nødvendige språkkunnskaper, og kan yte god service. Han mener disse menneskene kan ha mange karrierer, ikke bare i underholdningsbransjen.– Mange av dem har en drøm å bli flyvertinner. Jeg har nettopp gjort deres drøm til virkelighet, jeg er en pioner, sier han til The Nation.