Trekker seg fra Mr. Gay

Publisert

Mr. Gay Europe 2012 skal kåres i Roma lørdag 11. august. Men finalen må gjennomføres uten Danmarks finalist, 23-år gamle Jobbe Joller. – Jeg tror jeg vant Mr. Gay Denmark 2012 og finaleplass i Mr. Gay Europe 2012 på grunn av budskapet mitt om at man bør være stolt og glad over hvem man er - uansett om man er homofil, bifil, transkjønnet eller hva som helst, sier Jobbe Joller i en presseuttalelse. Joller melder videre at han er opptatt av at alle skal få oppføre seg slik de ønsker, ikke fordi andre mener de bør gjøre det.– Man bør ikke kjøpe seg en Prada-veske fordi andre synes man skal det. Men har du lyst, så gjør det. Vil du bruke make up, så gjør det fordi du selv synes det er behagelig. Ikke gjør det kun fordi andre sier du skal. Som miljø er vi så mye mer enn de stereotypene mediene fremstiller oss som. Det var dette budskapet Joller ønsket å ta med seg i Mr. Gay Europe-finalen i Roma. Men nå har han altså trukket seg fra konkurransen og finalen førstkommende lørdag.– Allerede etter første dag skjønte jeg at jeg ville komme ut for situasjoner som strider mot mitt budskap. For å nevne ett eksempel, finaledeltakerne skal i løpet av konkurransen delta i noe som heter «sexy car wash». Det var vi ikke informert om på forhånd, men leste det tilfeldigvis på en flyer, sier Joller. Jobbe Joller er foruten å være Mr. Gay og drivkraften bak den danske non-profit-organisasjonen Homosocialt Fællesskab, som også har startet avdelinger i Oslo og Trondheim.– Som formann og stifter av Homosocialt Fællesskab og Spring du-linjen mener jeg at jeg ikke behøver å sette meg i en situasjon hvor jeg skulle måtte kle av meg klærne i en setting med seksuelle undertoner.

– Men hadde du regnet med noe annet?

– Jeg hadde håpet at jeg ikke ville måtte si nei så mange ganger på så kort tid. Første gang jeg takket nei ble det respektert av Mr. Gay Europe-produsentene. Men på ett eller annet tidspunkt, når det blir flere «nei» enn «ja», fant jeg ut at det beste er å takke for meg. Det var den logiske konklusjonen. Joller ønsker de andre finalistene lykke til med kåringen.– Jeg håper at den som blir kåret til Mr. Gay Europe 2012 ikke på noe tidspunkt har måttet bryte med sin personlige overbevisning og at han vil bruke tittelen til noe fornuftig. Og jeg ønsker alle deltakerne hell og lykke, for de var flotte mennesker å omgås. Selv angrer han ikke et øyeblikk på sin egen avgjørelse om å trekke seg.– Jeg er stolt over at jeg sa ifra, før det ble tatt bilder som jeg ikke kan stå inne for og før jeg krysset min egen personlige grense - og ikke minst før jeg befant meg i en situasjon jeg ikke kunne komme ut av, som kunne ført til at jeg ikke kunne se meg selv, eller mitt danske lhbt-miljø, i øynene.

Ingen dramatikk

Mediesjef i Mr. Gay Europe, Tore Aasheim synes det er trist, men udramatisk at Jobbe Joller trakk seg fra finalen.– Først er det verdt å spørre seg hva han trodde ventet han i konkurransen. Det er tydelig at arrangørene av Mr. Gay Denmark ikke hadde forberedt han skikkelig. Jobbe ønsket ikke å gå i badetøy, men det er noe vi har møtt på før - og det er bare å si i fra så slipper man det om man ikke vil. Men han kjente inni seg at det hele ble feil, til tross for at vi var imøtekommende overfor hans ønsker. Det er ingen dårlig stemning mellom Joller og arrangørene av Mr. Gay Europe 2012.– Nei ikke i det hele tatt. Det eneste jeg kan si er at det er synd han trakk seg fordi han var annerledes. Han ble valgt til Mr. Gay Danmark fordi han var annerledes og hadde mange tanker om lhbt-miljøet og homokamp. Slik sett hadde han en fin mulighet til å påvirke konkurransen ved å være tilstede, sier Aasheim til Blikk Nett. – Personlig mener jeg det er et tap for både Jobbe selv, Mr. Gay Danmark og Mr. Gay Europe at han trakk seg. Med hans innstilling og tanker om lhbt-miljøet mener jeg at han hadde gode sjanser til å vinne hele konkurransen. Han er en ung mann med meningers mot og alle forutsetninger for å vinne. Sånn sett er det veldig synd. Norges representant i konkurransen er 22-år gamle Sebastian Okshovd.– Sebastian deltar i finalen og jeg kan med stor glede melde at han har utviklet seg til å bli en stor solstråle her nede i løpet av konkurransen. Han deltar med stort humør og sjarmerer de fleste. Finalen i Mr. Gay Europe 2012 går av stabelen lørdag 11. august i Gay Village i Roma, Italia.

Mer om finalen finner du her:

mrgayeurope.com