– Trenger lhbt-kunnskap

Publisert

LLH er med Rosa Kompetanse Justis godt i gang med skolering av politiet. Det fjerde undervisningsopplegget i rekken ble gjennomført hos Kriminalvakta på Grønland politistasjon torsdag 2. februar. Over 25 ansatte var samlet for å høre LLHs jurist Oddvar Thorbjørnsen stikke hull på myter om lhbt-befolkningen. Målet med undervisningen er todelt. For det første ønsker Rosa Kompetanse Justis å bidra til økt kunnskap hos politiet om det å være lesbisk, homofil, bifil eller transperson i dagens Norge. Et annet viktig punkt er å sette fokus på begrepet hatkriminalitet, spesielt motivert ut fra homo- og transfobi. LLHs Rosa Kompetanse og deres ulike prosjekter baserer seg på et bredt nettverk av fagfolk. Rosa Kompetanse Justis har ei egen styringsgruppe bestående av, foruten Oddvar Thorbjørnsen, jurist Ragnhild Hennum, student ved Politihøgskolen Carina Skau, Hans Wiggo Kristiansen fra Lhbt-senteret, leder i likestillingsutvalget i Politiets fellesforbund Nasim Karim, Arnt Even Hustad i Kriminalitetsforebyggende råd (KRÅD), daglig leder i Skeiv verden Susanne Demou Øvergaard, Ingvild Hoel fra Politidirektoratet, Sarah Abraham fra Politihøgskolen, Klas Holmedal i HR-avdelingen i Oslopolitiet og Bård Stensli, som har mange års erfaring fra ulike avdelinger i politiet og var med å starte politiets homonettverk på 90-tallet. Klas Holmedal har jobbet i politiet i mange år, blant annet på etterforskningssiden. Han har vært kontaktperson i politiet for Rosa Kompetanse Justis siden oppstarten våren 2011 og er klinkende klar på hva politiet ønsker å oppnå med sitt fokus på lhbt. – Utgangspunktet for Oslopolitiet er å gi alle våre brukere et verdig og respektfullt møte med politiet, enten de kommer for å anmelde noe eller for å søke råd og veiledning. Det er ikke snakk om særbehandling, men å gi en god og verdig mottagelse, sier Holmedal til Blikk Nett. Holmedal erkjenner at det å tilhøre en minoritet som er forankret i seksuell orientering byr på mye som er ukjent for politiet.– Men som er innlysende for gruppa det angår. Derfor er det viktig for min del å avmystifisere og ikke gjøre det for komplisert. Vi i politiet trenger mer kunnskap om lhbt for å kunne være proffe i møtet med lhbt-befolkningen.

– Hvordan har responsen på skoleringen vært?

– Vi har ikke gjennomført noen evaluering ennå, men vi skal ta en gjennomgang når siste runde nå er over. I tillegg skal prosjektet videreføres. Nå er det kriminalvakten på Grønland som har vært først ute. I dag har det også vært representanter fra de fem stasjonene i Oslo slik at de skal få innsikt i undervisningsopplegget. Videre skal vi se på hvordan dette skal tilrettelegges for andre enheter i politiet, som for eksempel divisjonene, som er de som kjører patruljer i gatene og ofte er de som først møter ofre i voldssituasjoner.

– Hva med fordommer i politiet?

– Jeg skal på ingen måte påstå at det ikke finnes fordommer mot lhbt i politiet. Det vil være feil å si. Men jeg tror det handler om uvitenhet i større grad enn fordommer. Den eneste måten å komme videre på er å jobbe aktivt med mangfold, og der er lhbt en del av det store bildet politiet må forholde seg til.

– Hadde dette vært mulig å gjennomføre for ti år siden?

– Det tror jeg faktisk ikke. Det er ikke sikkert det hadde blitt høylytte protester, men en del hadde nok meldt seg ut av problematikken. Jeg har jobbet i politiet siden 1987, og jeg tror ikke det er så mange homovitser på oppholdsrommene nå, i forhold til for bare få år siden. Jeg personlig opplever at det i politiet har vært en positiv utvikling de siste årene, ikke bare når det gjelder seksuell orientering, men med hele mangfoldet i ordets rette forstand.

– Hva med åpne homofile politibetjenter?

– Uten at jeg kan bekrefte det, så har jeg en formening om at det er flere lesbiske som står fram og er åpen om sin seksuelle orientering enn homofile menn.

– Hvor viktig er samarbeidet med LLH i dette arbeidet?

– Det er viktig for politiet å ha et nettverk utenfor etaten. Det skaper trygghet og gjør at vi kan gå til gode kilder for å innhente informasjon og kunnskap. Denne typen undervisning som Rosa Kompetanse Justis har for oss er med på å ufarliggjøre. Jeg håper at det i løpet av få år kan bli helt naturlig at våre spanere og de som driver forebyggende arbeid også gjør det på London Pub, slik de gjør på andre utesteder, sier Klas Holmedal til Blikk Nett.Klas Holmedal og Oddvar Thorbjørnsen.

Powered by Labrador CMS