Trøbbel og kjærlighet

Publisert

Den ukronete dronningen av country noir, er ute med nytt album. På «Love & Trouble» går Mary Gauthier i kjelleren og utforsker de mørkeste krokene. I oktober kommer hun til Bergen og Oslo. Hvis den lesbiske country- og folkartisten Mary Gauthier (52) noen gang blir lei av musikkbransjen, kan hun selge livshistorien sin til Hollywood. Gauthier (uttales «go-shay») ble født i New Orleans i Louisiana og adoptert bort. Hun rømte fra fosterfamilien som 15-åring. Hun har fortalt i intervjuer at hun ikke klarte å akseptere at hun var adoptert, og at hun hadde problemer med også å godta at hun var lesbisk. Snart endte hun opp på gata og deretter mange år i behandlingshjem for narkomane, før hun fikk venner hun flyttet sammen med. Blant annet seks dragdronninger som senere inspirerte henne og musikken hennes.18-årsdagen sin tilbrakte unge Mary i en fengselscelle. Denne og mange av sine andre opplevelser har hun brukt i sitt voksne liv da hun omsider begynte å skrive tekster og musikk.

Elsket Patti Smith

«I sørstatene er reglene for hva gutter og jenter kan gjøre veldig strikte. Jeg passet aldri inn i de tradisjonelle båsene og kommer aldri til å gjøre det heller. Men jeg passet veldig godt sammen med narkomane. Så da ble jeg en av dem», forteller Gauthier i et intervju med det amerikanske homomagasinet Advocate. Hennes eneste trøst i livet var musikk, og spesielt artister som Bruce Springsteen, Bob Dylan og Patti Smith. «Jeg tror ikke det fantes en ung homo eller lesbe på min alder som ikke ble forelsket i Patti Smith», slo Gauthier fast i Advocate-intervjuet. Vennene oppfordret og oppmuntret henne til å søke seg inn på universitetet, og hun kom inn på Louisiana State University. Viljen til tross, doptrangen tok overhånd og hun droppet ut og flyttet til Boston. Der fikk hun jobb på et restaurantkjøkken, var elev på deltid på en kokkeskole og åpnet som 28-åring sin egen restaurant, Dixie Kitchen i 1990, som serverte ekte hjemmelaget cajun-mat. Men på åpningskvelden tok politiet Gauthier for promillekjøring, og siden har hun ikke rørt alkohol. Sju år senere skrev hun sin første låt og slapp sitt første album i 1997, med den selvfølgelige albumtittelen «Dixie Kitchen». Året etter solgte hun seg ut av restauranten for å finansiere album nummer to, «Drag Queens in Limousines».

Prisdryss fra lhbt-miljøet

Samme sommer ble hun en etterspurt artist i USA og spilte blant annet på Newport Folk Festival. Kritikerne likte også det de hørte på albumet, og «Drag Queens in Limousines» vant prisen for årets Folk/Singer-Songwriter Song på First Annual Independent Music Awards. Hun var også nominert som årets nykommer under Boston Music Awards. Låta «Evangeline» på «Drag Queens in Limousines» betyr spesielt mye for henne. Den handler om den gangen hun rømte fra et behandlingshjem sammen med en stripper hun hadde møtt der. «Jeg hadde et sterkt ønske om å redde henne. Men jeg kunne jo ikke en gang redde meg selv, så hvordan skulle jeg kunne redde en stripper», sier Gauthier til Advocate. Lhbt-miljøet hadde også fått opp øynene for den særegne Mary Gauthier og nominerte henne til hele tre priser under Gay and Lesbian Music Awards i 1998, der hun vant prisen for beste countryartist. I 2002 kom plata «Filth and Fire», som ble kåret til «Best Indy CD of the Year av The New York Times. Hennes første album på et stort selskap kom i 2005, med tittelen «Mercy Now». Den ble mer enn godt mottatt og sikret Gauthier en plass på topp 10-listene i en rekke aviser og musikkmagasiner, blant annet The New York Times, Los Angeles Times, Daily News Billboard Magazine.

Takker Indigo Girls

Hun var ikke den første åpne lesbiske artisten på et stort plateselskap, og hun passer på å takke forløpere som Indigo Girls for at hun selv kan være åpen. Men mens Indigo Girls har en stor skeiv fanbase, mener Gauthier at fansen hennes er av en litt annen karakter: «Publikumet mitt består stort sett av streite fyrer som har hatt problemer med damer. Akkurat som meg selv. De kan relatere til hva jeg synger om.» I 2007 kom albumet «Between Daylight and Dark», og året etter slapp hun samleplata «Genesis The Early Years». I januar i fjor slapp hun et etterlengtet livealbum, «Live at Blue Rock», med sine tolv mest kjente låter.Det rykende ferske albumet «Trouble & Love», ble sluppet i juni i år. Selv beskriver hun plata slik: «This is a record of loss, letting go, and moving on.» 29. oktober spiller Mary Gauthier på Pokalen i Oslo, mens Bergen og Madam Felle får trubaduren på scenen 30. oktober.

Mer info:

marygauthier.com