Trommet vei

Publisert

Skeive trøndere fylte Trondheims gater med regnbueflagg, ballonger og orkestermusikk da den trettende homoparaden gikk av stabelen lørdag formiddag. Homouka i Trøndelag ble innledet lørdag formiddag med den tradisjonsrike paraden i Trondheim fra Solsiden til Torvet. Om ikke regnbueflagg, ballonger og faner skapte nok oppmerksomhet, sørget hvert fall de 40 kvinnene i trommekorpset Arctic Circle Parade Company fra Mo i Rana at paraden gjorde seg bemerket i byen.  Ikledd sorte skinnjakker og rødt tørkle i halsen, trommet de 40 damene vei for paraden i Trondheims gater. - De bidro til å skape en kjempestemning i paraden. De kom selv med en henvendelse om at de gjerne ville delta ettersom de var på korpstur samme helg. Vi er veldig glade for at de ville delta i paraden med oss. De klarte virkelig å sette sitt preg på paraden, sier festivalleder Sverre Ohlgren. Ohlgren er med som festivalleder for tredje år på rad og gikk selv i paraden sammen med tidligere LLH-leder i Trondheim Daniel Johansen, hans etterkommer Stine Helene Bang Svendsen og stortingsrepresentant Snorre Valen (SV). Videre fulgte begge vinnerne av Mr. Gay Norway 2010 og Strindens Promenadeorkester. - Jeg er veldig fornøyd med paraden. Oppmøtet var kjempebra og jeg tror vi var rundt 300-350 som deltok i paraden. Så bra oppmøte tror jeg ikke vi har hatt før, sier en fornøyd Ohlgren.

- Vi skal sprenge det jævla skapet

På torvet fikk stortingsrepresentant Snorre Valen æren av å stå for den offisielle åpningen av homouka. I sin appell benyttet den trønderske politikeren anledningen til å minne om den kampen som har vært og påpeke at den fortsatt ikke er over til tross for 60 år med homobevegelse. - Selv om vi kan feire 60 år med homobevegelse, så er det viktig at det ikke blir en unnskyldning for storsamfunnet til å erklære homokampen for avsluttet. For det er den ikke, påpekte Valen i sin appell. - Normene i samfunnet tar lang tid å endre. Fortsatt utsettes skeive for hatvold, fortsatt er det problemer å vokse opp som homo mange steder i landet, fortsatt opplever mange trakassering i skolen. Og fortsatt sitter det en rekke representanter sammen med meg på Stortinget som ikke vil at homofile skal få oppdra barn og begrunner det med at det er for barnas beste, fortsatte Valen. I appellen sin refset han også staten for å finansiere trossamfunn som både hetser og diskriminerer homofile og lesbiske, samtidig som han var stolt over at regjeringen har strammet inn på trossamfunns rett til å diskriminere. Han kom også med et kraftig spark til de som fortsatt har fordommer mot homofile og lesbiske. - Få ting tenner meg mer og gjør meg mer sint enn mennesker som har så liten selvtillit på vegne av samfunnet de bor i og på vegne av sin egen seksualitet, at de vil hindre andre mennesker i å leve ut sin. Våre fortrinn er at de er sure, grinete og at tida løper fra dem. Homouka er det motsatte. Utålmodige, smilende og sikre på å lykkes skal vi ta fatt på alt det som gjenstår. Vi skal bli kvitt all den majoritetsterminologien som setter klistrelapper på mennesker. Vi skal sprenge det jævla skapet og jeg gleder meg til å gjøre det sammen med dere. Til lykke med homouka, sa en tydelig engasjert stortingsrepresentant.

Jenssen-show

Etter appeller og presentasjon av programmet for uka som kommer var det duket for dans og allsang med Jenny Jenssen som har fått til vane å dukke opp på homodager rundt omkring i landet. - Vi vurderte flere artister og kom fort frem til at vi ville ha Jenny Jenssen. Hun er glad i homser og lesber og vet hvordan hun skal få opp stemningen. Hun er engasjert og sprudlende og var på en måte et naturlig valg, sier Ohlgren. Selv om sola valgte å avslutte festen idet Jenssen kom på scenen, lot ikke publikum seg be to ganger da Jenssen oppfordret til dans og allsang med sine Melodi Grand Prix-låter. Hun skal også synge på den offisielle åpningsfesten på Metro lørdag kveld. - Dette er det bredeste programmet vi har hatt noensinne og vi har forsøkt å tilfredsstille de aller fleste. Om det er noen som ikke finner noe bra i år, så må de være veldig kresen, sier Ohlgren som gleder seg til uka som kommer. Homouka i Trøndelag varer til og med lørdag 18.september. For fullstendig program se homouka.com. Se bilder fra paraden og åpningen på Torvet her på Blikk Nett.