Trygg på arbeidsplassen

Publisert

Til tross for at flere og flere lhbt-personer føler seg trygg på arbeidsplassen er det likevel bare litt over halvparten som velger å være åpen. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av danske Q-Factor, en forening som jobber for inkludering og likestilling på arbeidsmarkedet med fokus på lhbt-personer. Undersøkelsen er en oppfølger av rapporten «Status of the Danish LGBT Workplace» fra 2011. Rapporten viste at inkluderingen av lhbt-personer på arbeidsplassen hadde endret seg til det bedre. I 2011 var 50 prosent av respondentene åpne på arbeidsplassen. Q-Factors undersøkelse viser at antallet har steget til 56 prosent i løpet av de siste tre årene.

Åpne sjefer

Det er ikke bare ansatte som velger å leve åpent som skeiv. Antallet ansatte som jobber på en arbeidsplass med en overordnet som også er åpent skeiv har steget fra 17 prosent i 2011 til over 26 prosent i 2014 – noe som viser at det går fremover i danske virksomheter. Åpenhet til tross. Det rapporteres fortsatt om homofobi på arbeidsplassen og det er fortsatt behov for endringer. Undersøkelsen viser at en rekke ansatte opplever diskriminering på grunn av seksuell orientering. En av ti ansatte i undersøkelsen melder at de har overhørt homofobe utsagn eller slengbemerkninger fra kollegaer.– Med tanke på at Lonley Planet sist høst kåret København til den mest homovennlige byen i verden, står disse funnene i en grell kontrast, sier Becky Steckhahn-Strohmer, direktør i Q-Factor. Den danske undersøkelsen viser også at det gir verdi til arbeidsplassen når man har fokus på mangfold og sikrer ansattes trivsel. Ansatte som trives på arbeidsplassen er mer lojale og produktive enn ansatte som føler de må leve et dobbeltliv.

Lukket arena

I Norge fikk vi i januar 2014 Lov mot diskriminering på grunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet. Den gjelder på alle samfunnsområder, unntatt privatliv og familiesfære. Med loven kom også aktivitets- og rapporteringsplikt for virksomheter i offentlig sektor og for virksomheter med over 50 ansatte i privat sektor. Likevel er arbeidsplassen for mange lhbt-personer fortsatt en lukket arena. I en spørreundersøkelse blant arbeidstakere i Bergen kommune fra 2010 fant Fafo at rundt 2 av 3 lhb-personer var åpne om seksuell orientering på arbeidsplassen, mens 16 prosent ikke var åpne. Svært få svarte at de hadde opplevd diskriminering, men flere svarte «vet ikke», noe som kan tyde på usikkerhet om hva som «kvalifiserer» til å regnes som diskriminering. Uni Helses levekårsundersøkelse fra 2013 viste at rundt 10 prosent blant lesbiske og homofile hadde opplevd diskriminering på arbeidsplassen, i form av å miste arbeidsoppgaver, bli forbigått ved ansettelse, bli tvunget til å slutte, eller gå glipp av forfremmelse. Færre bifile hadde opplevd diskriminering. Undersøkelsen fant lite systematiske forskjeller mellom heterofile og lhb-personer knyttet til opplevelser av trakassering. Mellom 30 og 42 prosent blant lhb-respondentene hadde imidlertid observert negative holdninger og handlinger rettet mot andre lhb-personer på arbeidsplassen. Forskning fra både Norge og Sverige tyder på at det også er forskjeller mellom bransjer og sektorer. I undersøkelsen fant Uni Helse at rundt sju av ti lesbiske og homofile var åpne. Langt færre bifile var åpne, kun 20 prosent bifile menn og 30 prosent bifile kvinner. Lhbt-personer har ulike synspunkter og preferanser knyttet til hvor åpne de ønsker å være på arbeidsplassen, og åpenhet er på ingen måte en plikt.

Powered by Labrador CMS