Tverrpolitisk saksing i Bergen

Regnbuedagene i Bergen er over for i år. Men inntrykk som lesbisk tverrpolitisk saksing vil sitte i oss. Lenge.

Publisert

Regnbuedagene i Bergen rundet av tidlig søndagsmorgen 11. juni. Da var festen over, på ordentlig. Festivalpublikummet hadde danset seg svette på Regnbuenatt på Ole Bull Scene, til toner fra The G Team fra Amsterdam, samt Fuck Yeah Cuntchitas fra Oslo.

Foto: Reidar Engesbak.
Foto: Reidar Engesbak.

Før på dagen hadde mange deltatt i Bergens største prideparade noensinne. FRIs kampanje «Hver grunn til å la være er en grunn til å delta» - hvor man ble oppfordret til å gå i paraden for noen som ikke kan eller tør – traff blink.

Bergens ordfører Martje Mjøs Persen åpnet paradeshowet på Torgallmenningen, mens svenske Hampus Carlsson og norske Sam & Skye underholdt.

Hampus Carlsson. Foto: Reidar Engesbak.
Hampus Carlsson. Foto: Reidar Engesbak.

Før den store paradedagen hadde det allerede vært høyt aktivitetsnivå i Bergen. Regnbuedagene hadde for første gang en egen Pride Park, som lå i Østre skostredet. Like over gaten, på Litteraturhuset, lå Pride House. Begge stedene bød på både diskusjoner, konserter og skeiv kultur.

Skeiv Preik med Ingvild Endestad og Joakim Aadland. Foto: Reidar Engesbak.
Skeiv Preik med Ingvild Endestad og Joakim Aadland. Foto: Reidar Engesbak.

Skeiv Preik

Det har blitt en tradisjon at Regnbuedagene inviterer til Skeiv Preik. Parhestene Ingvild Endestad, leder av FRI, og festivalsjef Joakim Aadland startet i det små for tre år siden med Skeiv Preik på Det Akademiske Kvarter – et talkshow med paljetter, humor, alvor og skeive perspektiver.

I år hadde Skeiv Preik flyttet inn på Ole Bull Scene og gjestelisten fredag 9. juni var imponerende lang. Blant gjestene som tok turen til Bergen for litt skeiv preik var NRK-journalist Gisle Gjevestad Agledahl, som kom for å snakke om dokumentarserien sin «Jævla Homo.»

Bård Nylund og Tooji Keshtkar. Foto: Reidar Engesbak.
Bård Nylund og Tooji Keshtkar. Foto: Reidar Engesbak.

Skeivt bokbad

Tidligere LLH-leder Bård Nylund gjestet Skeiv Preik for å snakke om boka «Homo», som han har skrevet sammen med stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (AP). Det skeive bokbadet ble komplett med artist og barnebokforfatter Tooji Keshtkar, aktuell med boka «Taki og bestemor.»

Bianca Del Rio gir sin mening om «lesbisk og fornuftig» fottøy. Foto: Reidar Engesbak.
Bianca Del Rio gir sin mening om «lesbisk og fornuftig» fottøy. Foto: Reidar Engesbak.

Nylund fortalte om tiden i kollektiv sammen med Trettebergstuen og om hvordan de kom ut av skapet sammen.

– Og jeg ser at det er en del kjente ansikter her i salen som har vært på vorspiel i kollektivet vårt, som lenge gikk under navnet Varmestuen, sa Nylund.

Boka «Homo» er resultatet av et savn Nylund hadde da han selv var ung og i skapet. Tooji skulle også ønske at en bok som «Homo» fantes da han var yngre – ikke først og fremst for sin egen del. Han skulle ønske moren hans hade tilgang på en sånn bok.

– Mamma gikk på biblioteket, lånte bøker og leste seg opp, fortalte Tooji og la til at moren hans hadde spørsmål av en litt mer eksplisitt art.

Heidi Nordby Lunde og Lubna Jaffery i aksjon. Foto: Reidar Engesbak.
Heidi Nordby Lunde og Lubna Jaffery i aksjon. Foto: Reidar Engesbak.

– Jeg husker mamma sa: ”Det er én ting jeg ikke skjønner. Hvorfor suger dere så mye når dere kan ta den i rumpa?» avslørte Tooji til stormende jubel fra salen.

Venstres Peder Lofnes Hauge ble kåret Årets Mr. Fag Hag. Foto: Reidar Engesbak.
Venstres Peder Lofnes Hauge ble kåret Årets Mr. Fag Hag. Foto: Reidar Engesbak.

Rappkjefta dragdronning

Bianca Del Rio var en selvsagt gjest på årets Skeiv Preik. Del Rio må kunne kalles en Norgesvenn nå – eller snarere Bergensvenn, eller regnbuevenn om du vil. Hun har besøkt festivalen to ganger nå og trives godt i Bergen.

Både Endestad og Aadland fikk noe å bryne seg på når snakketøyet til Drag Race-stjerna satt i gang. Se opptak av samtalen her:

Mr. Fag Hag 2017

Så var det klart for politikerduellen og kåring av Årets Miss Fag Hag eller Årets Mr. Fag Hag. I 2016 stakk Venstreleder Trine Skrei Grande av med seieren. I år kjempet Venstre mot Høyre og Areiderpartiet.

Høyre hadde sendt Heidi Nordby Lunde som sin kandidat, mens Arbeiderpartiet var representert ved Lubna Jaffery og Venstre satset alt på Peder Lofnes Hauge.

Både Nordby Lunde og Jaffery sørget for publikums gunst da de illustrerte «lesbisk saksing.» Men det holdt dessverre ikke til seier. Ifølge publikumsdommeren – og et poengsystem kun Endestad og Aadland forstår noe av – gikk Venstre av med seieren også i år. Peder Lofnes Hauge ble tidenes første Mr. Fag Hag 2017.