Frykter dødsstraff

Publisert

Den lesbiske ugandiske aktivisten, Kasha Jacqueline, delte sine tanker og bekymringer om situasjonen for lhbt-personer i Uganda under frihetskonferansen «Oslo Freedom Forum». Homofili er straffbart i Uganda og kan gi livstid i fengsel. Likevel har ugandiske myndigheter lenge ytret et ønske om å styrke anti-homolovgivningen i landet. I 2009 rystet ugandiske myndigheter en hel verden da de la frem et strengere lovforslag som blant annet innebærer dødsstraff for homofile. – Situasjonen har kommet helt ut av kontroll. Myndighetene mener fengsel ikke er strengt nok. Det nye lovforslaget vil gjøre det er umulig for lhbt-personer å være seg selv. Bare ved å si at jeg er lesbisk, risikerer jeg sju år i fengsel, sier Kasha Jacqueline. Ifølge det nye lovforslagett er alle innbyggerne i Uganda forpliktet til å rapportere om all homoseksuell aktivitet innen 24 timer. Hvis man unnlater å rapportere, risikerer man opp til tre år i fengsel. Det betyr blant annet store problemer når det kommer til behandling av hiv. – Medisinering og behandling av hiv krever at man må være ærlig om sin status og seksuelle aktivitet. Det vil føre til at homoseksuelle vil unngå å få behandling ettersom legene er pliktig til å rapportere homofile pasienter. Uganda er et av de landene i verden som blir sett opp til når det gjelder hivarbeid, men ved å neglisjere den viktigste gruppen, menn som har sex med menn, så har jeg en følelse av at alle årene som er investert i å få ned statistikken, vil være bortkastet, sier Jacqueline til Blikk Nett.

– Blir vedtatt

I 2003 grunnla Jacqueline «Freedom and Roam Uganda» (FARUG), Ugandas eneste organisasjon for lesbiske, biseksuelle, transpersoner og interseksuelle. Siden det nye lovforslaget ble lagt frem, har de drevet lobbyvirksomhet både internasjonalt og nasjonalt, i samarbeid med en rekke internasjonale organisasjoner, for å kjempe mot lovforslaget. Selv om lovforslaget fortsatt ikke har blitt endelig vedtatt, er Jacqueline overbevist om at det blir vedtatt. – Store deler av lovforslaget blir garantert vedtatt. Regjeringen opplever et stort press fra innbyggerne som vil at lovforslaget skal gå gjennom fordi de vil beskytte familien sin. De har blitt fortalt at homofile rekrutterer barn, smitter dem med hiv og at homofile er besatt satan og vil ta barna deres, forteller Jacqueline som ikke tror Uganda vil gi etter for internasjonalt press. – Det har vært mye internasjonalt press på at loven må fjernes, men til syvende og sist tror jeg presset må komme innenfra. Det er folket i Uganda som må si fra. Akkurat nå presser de på for å få loven gjennom, så jeg tror store deler av forslaget vil gå gjennom.

– Når vil loven eventuelt tre i kraft?

– Det er uvisst. Vi forventet at den komme i løpet av de tre første månedene dette året, men det har fortsatt ikke skjedd. Lovforslaget har heller ikke vært oppe til folkeavstemning ennå, så den vil fortsatt la vente på seg en stund, men jeg tror den vil gå gjennom før neste års valg.

Stort tilbakesteg

FARUG har i sju år har jobbet for å sette fokus på homoseksualitet og gi en trygg plass å være for lhbt-personer. Blir det nye lovforslaget vedtatt, betyr det slutten for FURAG og alle andre lhbt-organisasjoner i landet.  – All form for informasjonsarbeid og rettighetsarbeid innenfor lhbt-området forbudt. Internett, mail og telefon blir forbudt hvis de brukes i sammenheng med lhbt. Det blir umulig å drive en lhbt-organisasjon, sier Jacquline som ikke hadde trodd et slikt lovforslag ville komme. – De første årene med denne regjeringen virket det som om ting ville bli bedre, så kommer dette lovforslaget som både strider med Ugandas konstitusjon og internasjonale menneskerettigheter. Å komme med forslag om dødsstraff i det er et veldig stort tilbakesteg.

– Før dette lovforslaget, følte du at det var framgang på lhbt-området?

– Lovforslaget i seg selv viser at arbeidet vårt har vært betydningsfullt. Fordi vi har gått offentlig ut i media og snakket om dette, så har vi endelig klart å skape fokus på homoseksualitet og vist at vi eksisterer. Før ble homoseksualitet ikke diskutert i den offentlige sfæren. Nå snakker folk om det overalt. Regjeringen frykter mer framgang for vår sak, og derfor prøver de å stoppe oss med dette lovforslaget, sier Jacquline som likevel ikke vil la seg stoppe av loven. – Flere aktivister snakker om å forlate landet fordi de er redde. Jeg er også redd, men i første omgang er det uaktuelt å flykte fra hjemlandet mitt. Det betyr bare at jeg må finne andre veier å gå for å fortsette arbeidet mitt. Jeg vil kjempe til mitt siste åndedrag.   Les også: - Vi må ikke slutte å kjempe

Powered by Labrador CMS