Ugandisk forsker truet på livet

Publisert

Ugandas president Museveni signerte i slutten av februar den omstridte antihomoloven, som åpner for livstidsstraff for homofile. En norskstøttet rapport har nå kartlagt argumentasjonen bak homofobi i Uganda. Sarah Stella Okuni, forsker fra fra Universitetet i Makere, er en av forfatterne av rapporten «Homosexuality and Human Rights in Uganda», som er blitt til med støtte fra Utenriksdepartementet via Norges ambassade i Kampale. Okuni kartlegger i rapporten holdninger til homofili og menneskerettigheter blant ulike grupper i det ugandiske samfunn. Det er et arbeid som fører med seg reaksjoner.– Jeg har blitt truet på livet på grunn av forskningen, sier Sarah Stella Okuni til Blikk Nett. Hun forteller om truende tekstmeldninger fra ukjente personer. Men trusler på telefon er ikke det verste.– Familien min blir også truet, og min mor opplever å bli utstøtt i lokalmiljøet hvor hun bor, fordi jeg gjør det jeg gjør. Heldigvis har jeg en ektemann som støtter meg i arbeidet mitt, sier hun og forteller om andre forskere og menneskerettighetsarbeidere som opplever å miste ektefeller og familie fordi de tar tak i lhbt-rettigheter. – Lhbt-rettigheter er dessverre ikke det samme som menneskerettigheter i Uganda. Vi har en lang vei å gå på det området, og vi må øke innsatsen fremover, sier Okuni.

Monopol på homohat

Forskeren møtte representanter fra en rekke ulike hjelpeorganisasjoner, som Kirkens nødhjelp, ansatte hos Utlendingsdirektoratet og representanter fra Utenriksdepartementet, under besøket i Oslo. Okuni kunne fortelle at motstanden mot homofili og lhbt-rettigheter stikker dypt i Uganda.– Mye handler om manglende kunnskap, men også oppfatninger om at homoseksualitet er uafrikansk og unaturlig. Selv hadde jeg aldri møtt en homofil person før jeg startet dette arbeidet, sier Okuni til Blikk Nett. Nå ser forskeren på seg selv som en lhbt-forkjemper, og hun er sterkt kritisk til holdningene utenlandske religiøse ledere sprer i Uganda og andre afrikanske land.– De religiøse lederne har nærmest monopol på informasjon om homoseksualitet, og det er i praksis vranglære, sier Okuni, men legger til at homofobi ikke bare er knyttet til religiøs overbevisning. – Det vi fant da vi reiste rundt og intervjuet folk til rapporten var at motstanden mot homofile handler om familien som institusjon. Den gjengse holdningen er at homofile ikke kan få barn, ergo kan de ikke stifte familie. I Uganda handler alt om familie og om å føre familien videre. I de flestes øyne bryter homoseksualitet den tradisjonen, og det stemmer jo ikke, sier Okuni.

Kynisk tabloidpresse

Overgrep på lhbt-personer i kjølvannet av antihomoloven er grundig dokumentert av menneskerettighetsorganisasjoner. Mennesker har måttet rømme hjemmene sine, og pressen driver den hatske stemningen fremover når de offentliggjør navn på antatte homofile med krigstyper på forsiden.– Avisene tenker på opplagstall, og slike forsider selger ekstremt bra. Det er det ingen tvil om at dette er en kynisk strategi, sier Okuni til Blikk Nett. Resultatet av slike avisforsider er økt vold og trakassering.– De pisker opp stemningen, og folk tar loven i egne hender. Om personene som trakasseres og overfalles er homofile, vet man ikke med sikkerhet. Et rykte eller en påstand er ofte nok. Det er heller ikke bare antatt homofile som forfølges, men også deres familie, venner og allierte. Okuni håper rapporten «Homosexuality and Human Rights in Uganda» skal bidra til økt kunnskap og som et verktøy for alle som jobber med menneskerettigheter.– Jeg vil fortsette mitt arbeid som lhbt-forkjemper og talsperson, og selv om det vil ta lang tid å fjerne antihomoloven og de negative holdningene i Uganda, så må vi ikke gi opp, avslutter Sarah Stella Okuni.  

Powered by Labrador CMS