Kulturtipset

Publisert

FRI-rådgiver Luca Dalen Espseth anbefaler «Songfuglen» på Det Norske Teatret.

Luca Dalen Espseth begynte som rådgiver i FRI 2. januar og pryder også forsiden av gatemagasinet =Oslo denne måneden, så det skjer mye på en gang for 29-åringen, som er klar for å jobbe videre med kjønnsmangfold.

– Vi har vunnet noen viktige kamper, men det er fortsatt mye å ta tak i. Det var veldig fint å bli intervjuet av Erlik Oslo. Jeg blir litt flau av den macho-posinga jeg har på forsiden, men intervjuet er jo fint og nyansert. Jeg har selvfølgelig måttet kjøpe bladet hver gang noen har tilbudt meg det, så det har blitt noen utgaver ...

Luca Dalen Espseth anbefaler «Songfuglen» på Det Norske Teatret.

– Siden jeg liker å holde meg til temaet, som for meg alltid er kjønn, vil jeg anbefale «Songfuglen» som for tiden settes opp på Det Norske Teatret. Frank Kjosås spiller Jakoba, en person som vokser opp i et samfunn der alle menn (eller alle født med penis) blir bortvist fra samfunnet. Jakoba oppdras som jente og vi får et innblikk i hvordan livet kan være når man bryter med forventinger knyttet til kjønn, kropp og identitet.

– Hvilken type kulturopplevelser er du mest glad i?

– Jeg er personlig veldig glad i teater. Det er i hovedsak fordi jeg ikke liker høy lyd og det å stå oppreist lenge av gangen. Så kultur som kan nytes sittende er min favoritt. Ellers tror jeg kultur er viktig for alle. Jeg føler ofte at kultur er det som skal til for at jeg skal tenke nye tanker og føle at det har en verdi å være på denne jorden.

– Hva er skeiv kultur for deg?

– Jeg leser stort sett skeiv tematikk inn i alt jeg leser, ser og konsumerer av kultur. Ut over det så verdsetter jeg veldig kultur lagd for og av skeive folk. Kulturelle utrykk kan være veldig politiske og endringsskapende. Det er noe veldig fint med den fellesskapsfølelsen man får av å ha samme kulturelle referanser. Når jeg ser kultur sammen med andre skeive folk så kjenner jeg en fin fellesskapsfølelse når vi for eksempel ler på de samme stedene og av de rette grunnene. Heterofile cisfolk kan også le av de samme skeive vitsene som meg, men jeg blir av og til usikker på om de synes det er gøy av de rette grunnene. For øvrig vil jeg oppfordre skeive folk til å verne ekstra om vår kultur gjennom å konsumere den og betale for den.

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?

– I 2016 var jeg på Sapmi Pride og så Mimie Märak. Hen er urfolksfeminist og samisk queeraktivist. Det var utrolig sterkt! Jeg har faktisk ingen gode ord for å beskrive den opplevelsen. Den gjorde inntrykk på mange nivåer, som skeiv, trans, aktivist og majoritetsnorsk fikk jeg mye å tenke på.

– Og din verste?

– En gang så jeg Arnie Norse på Tranen. Det er det verste heterosexistiske mølet jeg noen gang har vært borti. Det ga meg sikkert noe det også.

Powered by Labrador CMS