Ut av skapet i beste sendetid

Publisert

Første gang Inga Klepp Bjørndal (17) sa ordene «jeg er homo», var til et kamera. I kveld, 25, september, kan du se henne komme ut i dokumentaren «Mellomtiden» på TV 2. I dokumentaren vises tre jenters opplevelse av to brytningsfulle tenåringsår. Alle tre ble utstyrt med kameraer og dokumenterte sin egen hverdag gjennom videodagbøker. Inga følger vi fra hun føler seg kvalt, rastløs og fremmedgjort i hjembygda Volda, til hun kommer ut ordentlig som homo og flytter et år på musikkfolkehøyskole i Danmark. – Det er snodig og fint å se seg selv utenfra på den måten. Jeg ser at det har skjedd så mye med meg. Det begynner med den lille frustrerte jenta som bare tenkte «ååååå, jeg passer ikke inn her. Hvem faen er jeg?», til meg i dag. Jeg gikk jo rundt med alle disse tankene jeg ikke klarte å sette ord på. Ikke engang for meg selv. Men til et kamera MÅ du uttrykke deg i ord. Det gjorde alt så mye klarere, sier Inga.Kameraet var med på alle oppturer og nedturer. Inga forteller det tok et halvt år å tørre å åpne seg helt til det. Deretter var det som å snakke til seg selv.

– Hvorfor sa du ja til å være med på dokumentaren?

– På den tiden var jeg i ferd med å ta balletak. «Inga, du er homo, sånn er det!», tenkte jeg.

– Det er likevel modig?

– Jeg vet ikke om man kan kalle meg pr kåt. Jo da, man kan sikkert det. Jeg har så mye jeg vil si. Dessuten er jeg en «hard-ass». Jeg hopper inn i ting uten å rekke å bli redd. Det var først dagen før jeg skulle se filmen at jeg plutselig tenkte. Oi, jøss. Dette er noe som hele Norge kan se.

Filmet pappa

I «Mellomtiden» får du blant annet se at Inga filmer pappaen sin mens hun for første gang forteller at hun er lesbisk. – Fem minutter før jeg skulle gjøre det, var jeg så nervøs som aldri før. Jeg satt oppe på rommet mitt og hørte på noe aggressiv musikk. Så gikk jeg ned med kameraet. «Pappa, du vet at jeg er skeiv», sa Inga og zoomet inn på pappa Jostein. – Han ga meg verdens varmeste klem. « Ka faen gjær vel det om du er firkanta, rund, rød eller gul, eller kem du vil ha som kjæreste. Eg liker godt begge kjønn eg», sa han.Jeg er stolt av meg selv som gjorde det. Og stolt av pappa.

– Hvordan har denne dokumentaren forandret deg?

– Jeg er fortsatt Inga. Men jeg er sterkere, tydeligere, tryggere og tusen ganger lykkeligere.Det har skjedd forandringer i Volda også. – Etter at jeg kom ut har mange oppsøkt meg for å fortelle at de egentlig er homo, de også. De har bare ikke turt å si det til noen. Inga sier at hun vil være en som er synlig og gjør det lettere for andre å også være det. Hun håper dokumentaren kan hjelpe andre homofile ungdommer. –Jeg håper jeg kan hjelpe dem til å reise seg i mengden. Selv skulle jeg ønske at jeg hadde sett denne filmen for noen år siden. Sett at det var flere som meg. Nå vil jeg være en sånn som står fram. Det er behov for det. I et samfunn hvor alle er «født hetero», må man kjempe. Jeg er jo en jævla hippie. Alle mennesker skal ha like rettigheter og muligheter.Dokumentaren «Mellomtiden» er regissert av Siri Natvik/Beathe Hofseth, og vises på Tv2s reflektor mandag 25 september klokken 22.30.