Ung og queer i 2012

Publisert

Møt aktivister fra Russland, Vietnam, Sør-Afrika og Norge på Pride house lørdag 23. juni. Skeive dager har ungdom som tema for årets festival. På Pride house settes det også fokus på ungdom og på det internasjonale seminaret «Young and queer 2012» stilles spørsmålet «Det blir bedre. Men hvordan kan vi sørge for at det blir bedre allerede i dag?» Internettkampanjen «It gets better» har gått sin seiersgang over hele verden siden starten i USA i 2011. Kampanjen kom i kjølvannet av de mange tragiske livene som gikk tapt da unge lhbt-personer valgte å ta selvmord. Det er et faktum at mange skeive ungdommer sliter med å finne en plass for seg selv, og tanken på at «det blir bedre» bare de venter til de vokser opp kan synes uoverkommelig. Fra Russland kommer Polina Savchenko, fra organisasjonen Coming Out i St. Petersburg. Fra Vietnam kommer Nguyen Le Quang, fra organisasjonen Save the Children. Fra Sør-Afrika kommer Noma Pakade, fra Gay and Lesbian Memory in Action (GALA) og fra Norge Åshild Marie Vige i Skeiv Ungdom. 

Vanskelig i Russland

Polina Savchenko fra Coming Out i St. Petersburg skal på seminaret sette fokus på retten til informasjon. Hvordan skal man kunne utfordre antihomo-argumenter som bruker barns rettigheter og ve og vel som grunnlag for hatet? Det er et av spørsmålene Savchenko skal belyse i sitt innlegg lørdag.– Situasjonen i Russland akkurat nå er veldig vanskelig, sier Polina Savchenko til Blikk Nett. – I løpet av de siste seks månedene har noen regioner i Russland introdusert såkalte anti-homo-propagandalover. Per i dag har fire regioner vedtatt loven og den blir også foreslått innført på føderalt nivå i løpet av juli. – Problemet med loven er at den er så dårlig beskrevet i juridisk form at den kan ramme stort sett hva som helst og hvem som helst. Det har allerede vært arrestasjoner av aktivister under demonstrasjoner.Blikk Nett møter Polina Savchenko hos LLH hvor planleggingen av seminaret er i full gang og Savchenko forteller at Russland er et homofobt samfunn, og at antihomolovene er støttet av den ortodokse kirken.– I løpet av de siste tyve årene har den offentlige diskursen handlet om tradisjonelle verdier, fremfor menneskerettigheter. Det stemmer at samfunnet er veldig homofobt, 75 prosent av alle russere mener homofile er defekte mennesker uten moral og 39 prosent mener lhbt-personer bør behandles og isoleres fra resten av samfunnet. Men det er en grunn til at det russiske samfunnet er så homofobt, sier Savchenko. – Det finnes ingen informasjon om seksualitet, verken fra det offentlige eller andre kilder, og som vi vet, uvitenhet skaper fordommer.

Mange blir hjemløse

Nguyen Le Quang fra organisasjonen Save the Children i Vietnam og Noma Pakade fra Gay and Lesbian Memory in Action (GALA) i Sør-Afrika er også tilstede hos LLH og begge skal delta på seminaret lørdag.Nguyen Le Quang skal i sitt innlegg snakke om de mange hjemløse lhbt-ungdommene i Vietnam. Han forteller at mange blir presset ut eller rømmer fra familiene sine fordi de ikke klarer å håndtere at barnet deres er homo. Det har skapt en epidemi av hjemløse.– En undersøkelse gjennomført av Save the Children nylig viser at det å bo på gata sammen med andre barn og ungdommer skaper et samhold, som igjen styrker deres seksuelle og kjønnsidentitet, forteller han til Blikk Nett. Møt internasjonale aktivister på «Young and queer 2012» på Pride house lørdag 23. juni fra kl 13. Litteraturhuset, Wergeland, Wergelandsveien 29.

Mer om Pride house:

skeivedager.no/pride-house