Serier

«Unge Mungo» blir tv-serie

Douglas Stuarts bok «Unge Mungo» filmatiseres for BBC.

De skeive historiene han leste som ung, handlet bare om middelklassen. Nå har han skrevet to bestselgere om homofile arbeiderklassegutter. – Diskusjoner om klasse finner du i alt jeg skriver, sier Douglas Stuart.
Publisert

Douglas Stuarts debutroman «Shuggie Bain» ble møtt med vill jubel fra et internasjonalt anmelderkorps i 2020. En Bookerpris og en verdensturné senere, kom andreboka «Unge Mungo» i 2022.

«Unge Mungo» handler om Mungo Hamilton som vokser opp i et nådeløst arbeiderklassemiljø i Glasgow i Skottland. Året er 1992 og 15-åringen jobber beinhardt for å skjule at han er homofil. En dag møter han den jevnaldrende James.

– Mungo bryter to tabuer. Han er en arbeiderklassegutt som forelsker seg i en annen arbeiderklassegutt, og han er en protestant som forelsker seg i en katolikk, fortalte Stuart i et intervju med Blikk i juli i fjor.

For å illustrer hvor kontroversielt ulik religiøs bakgrunn var, forklarer Stuart at Glasgow hadde et protestantisk og et katolsk fotballag.

– Det gjorde at mange unge menn organiserte seg i gjenger. Når du spør noen fra Glasgow om hvilket lag de støtter, spør du egentlig om de er protestant eller katolikk, sier Stuart som forteller at hans egen mor var katolikk, og faren protestant.

– En gang spurte jeg mor hva jeg skulle svare når noen spurte hvilket lag jeg holdt med. Hun sa at jeg skulle svare at jeg støtter beina mine, fordi beina mine støtter meg,

Som Stuarts egen mor var, er også mora til Mungo, Maureen, eller Mo-Maw, alkoholiker og lengter etter et liv hvor hun ikke defineres av å være mor. Mungo oppdras derfor i stor grad av søstera Jodie og broren Hamish. Jodie er ei smart ung jente med universitetsambisjoner. Hamish leder den lokale protestantiske guttegjengen, og vil at Mungo skal leve opp til hans eget brutale image.

Romeo og Romeo

For å rømme fra omverdenen, søker Mungo og James tilflukt i James’ sitt dueslag, et lite skur der han driver med duer.

– Maskulinitet sto i høy kurs i industriområder og i arbeiderklassemiljøer som det Mungo vokser opp i. Du måtte være tøff og hardtarbeidende, du måtte drikke, slåss, elske fotball, elske kvinner, elske sex. Jeg liker ikke egentlig begrepet «giftig maskulinitet». Enkelte former for maskulinitet kan være skadelig, men jeg tror ikke den er iboende giftig. Det er en del av samfunnet og kan uttrykkes på så mange vis – og kan være like skadelig for streite som skeive menn, fortalte Staurt til Blikk i fjor.

Stuart selv vokste opp i et fattig boligfelt i Glasgow.

– Shuggie og Mungo kommer fra det samme miljøet med mye alkoholavhengighet som hadde stor innvirkning på min egen oppvekst. Handlingen er for det meste oppdiktet, selv om jeg også kunne henge med de lokale guttene en lørdagskveld og slåss. Jeg som Mungo, forsøkte også å kle på meg en maskulinitet som jeg trodde var forventet, og forsøkte alltid å gi inntrykk av at jeg var tøff og usårbar.

Forfatteren kjenner seg også igjen i følelsen av å være «den eneste».

– Som voksen ser jeg tilbake og skjønner at det selvfølgelig var andre homofile gutter og jenter rundt meg, men vi klarte aldri å finne hverandre. Jeg ville skrive «Young Mungo» som en «Romeo og Julie»-historie. Mungo ser ut av vinduet og ser en annen ensom gutt. For selvfølgelig er det andre ensomme gutter der ute.

Nå blir historien om Mungo en tv-serie bestilt av BBC. Det er studioet A24 som har fått oppdraget, men når denne vakre Romeo og Romeo-historien er klar for strømming, vites ikke ennå.

Powered by Labrador CMS