Uønsket i paraden

Publisert

Lørdag 12. september går paraden under Trondheim Pride av stabelen, men ikke alle er ønsket i årets parade. Gruppen Lesbians and Gays Support the Dockers (LGSD) er en skeiv partipolitisk uavhengig gruppe som gjennom demonstrasjoner viser sin støtte til havnearbeidernes kamp for ordnede forhold og skikkelige avtaler. Selve navnet Lesbian and Gays Support the Dockers har en historisk bakgrunn, som fortalt i filmen Pride som kom i fjor og gruppen har deltatt i paradene under Oslo Pride og Regnbuedagene i Bergen. Men i paraden til Trondheim Pride er de ikke velkommen. Da LGSD kontaktet styret i Trondheim Pride for å avklare sin deltakelse i paraden lørdag 12. september fikk de beskjed om at politiske budskap ikke var forenelig med paradens budskap.«Vi tillater ikke noen form for politiske paroler eller budskap, da vi er en politisk uavhengig organisasjon,» var meldingen fra styret i Trondheim Pride.

Historieløst!

Marit Halse i Oslo-avdelingen av LGSD er opprørt over meldingen fra Trondheim Pride.– Hvordan kan Pride ikke handle om politikk? Den organiserte homobevegelsen har jo drevet med politikk i flere tiår! Straffelovens paragraf 213 forsvant ikke av seg selv. Den likestilte ekteskapsloven kom heller ikke seilende på ei fjøl. Og dagens kamp for transrettigheter kjempes nettopp politisk. Ikke er det bare skeive som har kjempa fram disse endringene heller – mange streite har stått skulder ved skulder med oss, i solidaritet. LGSD ble aldri forsøkt stoppet fra å delta i paradene under Oslo Pride eller Regnbuedagene i Bergen.– Jeg tror ikke noen tenkte tanken en gang, sier Halse til Blikk Nett. – Det har alltid vært politikk i paradene – og etter hva jeg har skjønt så går det mange politiske partier i paraden i Trondheim på lørdag. Så det er visstnok eksplisitte politiske ytringer som er for mye for arrangørene i Trondheim. Det er en fryktelig rar grense å sette – spesielt hvis for eksempel Arbeiderpartiet ønsker å gå under en parole med innhold, sier Marit Halse. Om LGSD likevel kommer til å stille med sin parole i paraden lørdag 12. september kan ikke Halse verken bekrefte eller avkrefte. Arrangørene av Trondheim Pride håper i det lengste at LGSD respekterer avgjørelsen og synes saken er trøblete.

Skaper splid

I en kommentar til Blikk nett sier styreleder i Trondheim Pride, Sverre Ohlgren, at Trondheim Pride er en partipolitisk uavhengig organisasjon.– Og vi føler at parolen til Lesbians and Gays Support the Dockers hører hjemme i en demonstrasjon, ikke en parade. Vi har søkt om tillatelse til å arrangere en parade, ikke en demonstrasjon, sier Ohlgren til Blikk Nett.   At LGSD tidligere har vært ønsket velkommen i parader i Oslo og Bergen er ikke et argument som stiller saken i et annerledes lys ifølge Ohlgren.– Trondheim Pride ikke er en del av LLH for øyeblikket, selv om vi har de samme prinsippene og målsetningen som LLH har. – Å være partipolitisk uavhengig betyr vel ikke at man ikke får ha politiske ytringer?– Så lenge de politiske ytringene handler om saken vi står for, lhbt-saken, så er det lov. Andre politiske ytringer har vi bestemt at vi ikke ønsker. Vi har gitt LGSD beskjed om at vi ønsker dem velkommen, men bare hvis de fremmer politiske saker som støtter vår sak. – Hvis LGSD likevel dukker opp i paraden med sitt banner. Hvilke konsekvenser vil det få?– Jeg frykter at de vil gjøre det. Hvis de gjør det synes jeg det er veldig synd og da ødelegger de for resten, sier Ohlgren og legger til at selve navnet på gruppen er med på å sette andre skeive organisasjoner i et dårlig lys. – Når de bruker begrepene lesbians og gays, så vil mange oppfatte det som at hele lhbt-miljøet støtter denne kampen deres, både blant publikum og de andre som deltar i paraden. Mnge av de som deltar i paraden er kanskje helt uenig i denne gruppens standpunkter. Vi vil ikke ha noe i paraden som skaper splid, sier Ohlgren til Blikk Nett.– Og det håper jeg LGSD respekterer. – Har Trondheim Pride invitert politiske partier til å delta i paraden?– De fleste politiske partiene vil gå i paraden. – Så da gjelder ikke den partipolitiske profilen likevel?– Jo, så lenge alle partiene har blitt invitert så. Hvis noen partier unnlater å gå, så er det opp til dem. – Har partiene fått føringer for hva slags paroler de kan stille med?– De kan stille med paroler som relaterer til de sakene vi jobber med. Men de kan også ha paroler som sier «Stem Høyre» eller «Stem Arbeiderpartiet», men ikke andre politiske saker, sier Ohlgren som gjerne skulle sett at konflikten med LGSD ikke figurerte i media. – Jeg synes saken er både kinkig og ekkel. Hvordan man har løst det i Bergen og Oslo får nå være deres sak. Vi har tatt en avgjørelse for paraden under Trondheim Pride – og i vår parade vil vi ha fokus på vår sak – ikke andre politiske saker, avslutter Sverre Ohlgren, styreleder i Trondheim Pride. Trondheim Pride-paraden går avstabelen lørdag 12. september kl 13.30.

Mer info: trondheimpride.no