Urix

Vil beskytte barn mot dragartister

Frihetspartiet (FPÖ) har fått flest stemmer i valget i Østerrike med 29,2 prosent, viser det foreløpige offisielle resultatet. Partiet vil beskytte barn mot dragartister og kjønnsforvirring.

Frihetspartiets leder Herbert Kickl ble møtt av en jublende forsamling da valgseieren var et faktum.
Publisert

Innenriksdepartementet i Wien la natt til mandag fram det første foreløpige offisielle resultatet. Det viser at FPÖ har fått 29,2 prosent av stemmene. Deretter følger det konservative regjeringspartiet ÖVP med 26,5 prosent.

For ÖVP er det 11 prosentpoeng mindre enn ved 2019-valget, mens FPÖ har gått fram 13 prosentpoeng siden da.

Sosialdemokratene (SPÖ) er tredje største parti med 21,1 prosent av stemmene, en ørliten nedgang på 0,1 prosentpoeng fra 2019-valget.

Liberale NEOS får 9 prosent, en oppgang på 0,9 prosentpoeng. De grønne, som tidligere satt i regjering med de konservative, får 8 prosent, en nedgang på 5,9 prosentpoeng.

Det foreløpige resultatet omfatter mesteparten av forhåndsstemmene. Resten av forhåndsstemmene ventes å være ferdig opptelt innen torsdag.

– Vi har åpnet døren til en ny æra. VI har skrevet et stykke historie sammen, sa FPÖ-leder Herbert Kickl til jublende partitilhengere i Wien på valgkvelden søndag.

Kickl må finne nå lete etter en koalisjonspartner som er villig til å samarbeide med FPÖ om en eventuell regjering. Det kan bli utfordrende ettersom de andre partiene ser ut til å vende ham ryggen.

Mot kjønnsforvirring

I partiets valgprogram foreslår partiet å ta fra innvandrere statsborgerskap dersom de "nekter å integrere seg" og de vil innføre lover som avslutter retten til asyl, skriver svenske Aftonbladet.

I tillegg vil partiet endre grunnloven for å gjøre landet bedre beskyttet mot "angrep" fra EU, Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs klimapanel. Partiet vil også beskytte barn mot "drag queens" og "kjønnsforvirring". Dette skriver avisen Der Standarrd, ifølge Aftonbladet.

 

 

Powered by Labrador CMS