Fra paraden i Volda under Bygdepride 2018. Foto: Kjell Arne Ateinsvik.

Ut på bygda med Bygdepride

Side Brok/Sirkel Sag, Bohemian Rapsody og Bygdehomo, parade, teater og foredrag er bare noe av det folk kan få med seg under årets Bygdepride. Og selvsagt pride på bygda – på Vartdal.

Publisert

Side Brok/Sirkel Sag, Bohemian Rapsody og Bygdehomo, parade, teater og foredrag er bare noe av det folk kan få med seg under årets Bygdepride. Og selvsagt pride på bygda – på Vartdal.

Tema for årets Bygdepride, som går av stabelen 8. til 12. mai, er historie, mental helse og bygda. Bygdepride lanserer en felles hashtagg for disse temaene: #frifråskam.

Historietemaet er felles for alle Pride-arrangementene i Norge i år. Det er femti år siden Stonewall-opprøret i New York, som ble starten på den moderne lhbt-rettighetskampen.

– Vi meiner vi har eit allsidig, godt og inkluderande arrangement, og gler oss til nokre herlege maidagar. I år som i fjor har vi fått med oss mange medarrangørar. Det er vi svært glade for, sier Anbjørn Steinholm Frislid, leder i Bygdepride Ørsta/Volda.

Andreas Koschinski Kvisgaard. Foto: Knut Anders Sørum.

Bygdepride ble arrangert for første gang i fjor, med trolig flere enn 5 000 deltagere på de ulike arrangementene.

Teater og kino

Årets Bygdepride starter onsdag 8. mai i Ivar Aasen-tunet hvor teaterstykket «ingen er homo i 2. divisjon» vises.

Skuespiller og regissør Andreas Koschinski Kvisgaard kunne lite om fotball og fotballmiljøet før han sammen med Carl Morten Amundsen skrev manus til forestillingen «Ingen er homo i 2. divisjon». En anonym homofil fotballspiller på Gaysir ble rollemodell for teaterstykkets hovedperson Kristian Andersen, som spilles av Kvisgaard.

– Gjennom han fikk vi innblikk i frykten og redselen han kjenner på, fortalte Kvisgaard da Blikk intervjuet han om i januarnummeret.

Å skrive stykket bød på uventede utfordringer for skuespilleren.

– Jeg var redd for å spille meg selv som skuespiller. Redd for at stykket skulle bli for personlig. For en heterofil er det å skrive om heterofile karakterer, ikke vanskelig. Det blir mer personlig når man selv bryter normen og samtidig skriver om det. En av lærerne mine sa en gang at de beste til å spille homofile roller er de heterofile. Kanskje fordi de da kan slippe seg mer løs. Fotballen som tema har vært den distansen jeg trengte.

Side Brok spiller på Bygdepride. Foto: Kjell Arne Steinsvik.

«Ingen er homo i 2. divisjon» passer like godt for de på tretten år som for de på 65 år, mener Kvisgaard, som håper forestillingen får et langt liv.

– Det har vært utrolig mange fine erfaringer. Ofte er de godt voksne, og vi har flere ganger vist den for et tradisjonelt teaterpublikum som kanskje ikke har spisskompetanse på fotball. De sitter stille som mus og tar den inn. Vi har også spilt den for mange i idretten. Helt ned til trettenåringer som sitter som tente lys, veldig fokusert - og som både gisper og ler.

I forestillingen er det et langt kyss, forteller skuespilleren.

– Da hører vi ofte knising i salen. De syns at det er rart fordi kyss er så intimt og privat, og fordi det varer lenge. Noen syns også det er rart bare fordi det er to menn som kysser».

Torsdag 9. mai er det klart for kino. Bygdepride inviterer i samarbeid med Ørsta kulturhus til vising av dokumentaren Bygdehomo og spillefilmen «Bohemian Rapsody».

– Vi er glade for å kunne vise Bygdehomo på heimebane. Filmen vart spelt inn før og under Bygdepride i fjor, og har fått mykje god kritikk, forteller Steinholm Frislid.

Fredag 10. mai settes søkelyset på skeiv litteratur i Ivar Aasen-tunet.

Heimegutar på heimebane

Fredag 10. mai står lokale helter på scenen på Rokken.

– Då vert det Bygdepride-party. Dei som var med på den kvelden i fjor, gløymer han aldri, sier Steinholm Frislid.

I tillegg til Pineapple Express, som virkelig fyrte opp stemningen i fjor, kommer også Side Brok/Sirkel Sag.

– At vi har signert eit av dei heitaste banda i Noreg akkurat no, og som tilfeldigvis er frå Hovdebygda, er berre kult, seier Steinholm Frislid.

Parade

Lørdag 11. mai er det parade. I år som i fjor går paraden i Volda.

– Vi vågar ikkje å håpe på like mange som i fjor, men inviterer alle som ynskjer det til å vere med, skeive som streite. Vi viste i fjor at paraden verken er farleg eller skummel, berre ufatteleg gøy, sier Frislid.

Etter paraden blir det appeller og utdeling av den første Bygdepride-prisen. Prisen skal gå til en eller flere som har utmerket seg ut i arbeidet for skeive rettigheter i lokalsamfunnet. På kvelden lørdag inviteres det til DJ-kveld på rokken.

Ut på bygda

Bygdepride avsluttes søndag 12. mai, og styret i Bygdepride gleder seg allerede. Da flyttar Bygdepride ut på bygda, til Vartdal.

På Vartdal blir det aktiviteter ved og på den nye idrettsplassen i regi av en gjeng vartdalingar som har gått sammen om arrangementet, og arrangerer i samarbeid med Bygdepride, Vartdal TIL og Sunnmøre Fotballkrets.

– Vi er takksame og glade for initiativet frå Vartdal-bygda. Dette er noko vi set stor pris på, seier leiar i Bygdepride Ørsta/Volda, Anbjørn Steinholm Frislid.

Frivillige

Bygdepride er avhengige av frivillige for å få arrangementet i havn.

– Vi treng frivillige til vakter under paraden i Volda, og til å hjelpe oss å rydde. Vi treng frivillige til sal av effektar. Vi håper vi får folk med oss, og vil invitere til dette etter kvart. Vi kjem også med det fyrste til å invitere alle lag, organisasjonar, bedrifter, fagforeinuingar, politiske parti til å melde seg på til paraden.

Info: Bygdepride Ørsta/Volda på Facebook eller bygdepride.no

Powered by Labrador CMS