– Vår skeive bevegelse er under angrep

– Nøytralitet stopper ikke nynazistene eller Martin Sellner, sier Hans Heen Sikkeland, leder i FRI Oslo og Akershus.

Publisert

Eldorado Bokhandel har åpnet dørene for den østerrikske høyreekstremisten Martin Sellner. Betyr det at Pride House lukker sine dører?

Martin Sellner er talsmann for Identitäre Bewegung i Østerrike, en høyreekstrem bevegelse kjent som «identitære» på norsk. Identitærbevegelsen startet i Frankrike i 2002 og målet er å spre seg over hele Europa. Identitäre Bewegung i Østerrike startet opp i 2013, bygget på et manifest av Markus Willinger, med tittelen «Generation Identity: A Declaration of War Against the '68ers.» Bevegelsen i Østerrike ledes av Martin Sellner og Alexander Markovics.

Motdemonstrasjon

Martin Sellner er invitert til Oslo og Eldorado Bokhandel av nettsiden Ekte Nyheter, som lørdag 27. mai arrangerer konferansen «Den nye politiske virkeligheten.» Sellner er invitert for å snakke om «Europeisk identitet.»

Arrangementet lørdag 27. mai vil bli møtt av motdemonstrasjonen «Ingen rasister i vår bokhandel». Motdemonstrasjonen er arrangert av gruppen Oslo mot Pegida.

Tar til motmæle

Men om Pride House under Oslo Pride i juni fortsatt skal arrangeres på Eldorado Bokhandel er uvisst. Torsdag 25. mai publiserte den svenske nettsiden Aktuellt Fokus en nyhetssak hvor Eldorado Bokhandels eier og daglig leder, Christian Skrede, avsløres som tidligere høyreekstrem. Aktuellt Fokus skriver at Christian Skrede tidligere het Christian Paus og at han var talsmann for den militante organisasjonen Viking på 90-tallet. Skrede bekrefter opplysningene overfor Aktuellt Fokus.

Hans Heen Sikkeland, leder av FRI Oslo og Akershus, sier i en kommentar til Blikk Nett at Pride House har kommet i en ubehagelig knipe.

– FRI Oslo og Akershus har klare verdier mot rasisme og høyreekstremisme, og når rasister og nazister får en plattform må vi ta til motmæle.

Deltar i motdemonstrasjonen

FRI Oslo og Akershus tar avstand fra Martin Sellner og holdningene til organisasjonen hans, Identitäre Bewegung. Derfor vil de være til stede på motdemonstrasjonen utenfor Eldorado Bokhandel lørdag 27. mai.

– Fienden på lørdag er ikke Eldorado Bokhandel. Det er de som fyller Eldorado Bokhandel med hat som er den virkelige fienden. De som fyller Eldorado med meninger som begrenser våre muligheter og vår frihet, sier Heen Sikkeland til Blikk Nett.

– Fri Oslo og Akershus håper folk møter opp for å vise motstand mot disse meningene og de ekstreme holdningene.

Vurderer situasjonen

FRI Oslo og Akershus er eier og arrangør av Oslo Pride, som igjen arrangerer Pride House. Pride House holdt i mange år hus på Litteraturhuset i Oslo, men i 2016 ble Pride House flyttet til Eldorado Bokhandel. Etter planen skal årets Pride House gå av stabelen i Eldorado Bokhandel fra 23. til 30. juni. Men etter den siste ukas bråk rundt Ekte Nyheters arrangement «Den nye politiske virkeligheten» og Martin Sellners deltakelse, har FRI Oslo og Akershus hatt hektisk møtevirksomhet.

– Er det forsvarlig å fortsatt arrangere Pride House i Eldorado Bokhandel?

– For FRI Oslo og Akershus og Oslo Pride er det viktig at alle de som er en del av Oslo Pride, både ulike samarbeidspartnere, frivillige og besøkende, skal kunne føle seg trygge på våre arenaer. Vi er en del av en bevegelse som er tuftet på solidaritet, og vi må stå opp for alles frihet når den er under angrep, sier Heen Sikkeland.

Enn så lenge har ikke eksterne samarbeidspartnere og organisasjoner som etter planen skal ha arrangementer under Pride House tatt kontakt med FRI Oslo og Akershus – og Heen Sikkeland kan ikke si noe om skjebnen til årets Pride House.

–Vi har ikke kommet fram til en beslutning ennå. Men vi vurderer situasjonen fortløpende, sier Hans Heen Sikkeland.

FRI Oslo og Akershus opprettholder dialogen med Eldorado og kommer i det videre arbeidet til å stille krav for at samarbeidet eventuelt skal kunne fortsette.

– Vi kan ikke forhindre at hatefulle ytringer skjer eller at slike arrangement blir avholdt, men vi er opptatt av at når det skjer, så skal vi sørge for at effekten blir det motsatte av hva nazistene eller fascistene ønsker. Derfor ber vi alle ta aktiv stilling mot nynazistenes og fascistenes rasistiske hatytringer og homofobi, sier Hans Heen Sikkeland til Blikk Nett.

Mer info finnes hos FRI Oslo og Akershus

Fritt ord i praksis

Eldorado Bokhandel har så langt kommentert konflikten på sine Facebooksider. Torsdag 25. mai la bokhandelen ut et notat på Facebook hvor daglig leder Christian Skrede kommenterer fortiden sin.

– Min fortid er ikke noe som jeg er stolt av, men det er noe som jeg allerede etter få år kom meg ut av og som jeg i dag tar sterkt avstand fra. Etter militæret, i en alder av 20 år, hadde jeg fått flere venner, begynt å lese bøker samt reist en del noe som endret meg. Det er svært viktige faktorer i å få bedre innsikt i en komplisert verden. Jeg står i dag for fritt ord i praksis, mangfold, likhet og inkludering, sier Skrede via Eldorado Bokhandel.

Eldorado Bokhandel har ikke til hensikt å avlyse Martin Sellner og begrunner det slik på Facebook:

«Det er, når man ser hvordan han [Martin Sellner] har ytret seg offentlig i de senere år, ikke grunnlag for å anta at han i det annonserte foredraget på arrangementet førstkommende lørdag, vil opptre eller ytre seg på en straffbar måte.»