Varmer opp til samisk jubileum

Kulturhistorisk museum viser samer som utfordrer kjønnsnormene.

Publisert

Kulturhistorisk museum varmer opp til 100-årsjubileet for feiringen av 6. februar, samefolkets dag, med «Elleve samiske tidsbilder - 11 sámi áigegova».

–Hvordan kan det oppleves å ha flere minoritetsidentiteter? Samer med queer-identitet kjemper ofte tøffe kamper mot diskriminering og stigmatisering og kan samtidig være stolte av sin sammensatte identitet, sier kulturprodusent og sosialantropolog Jorunn Eikjok, som sammen med fotograf Ola Røe står bak prosjektet «Elleve samiske tidsbilder - 11 sámi áigegova».

Prosjektet er et nytt element i utstillingen «Ti samiske tidsbilder - Logi sámi áigegova», som kan oppleves i Arktissalen i Historisk museum. Det 11. tidsbildet viser både fotografier av og intervjuer med skeive samer.

Fredag 3. februar samtaler Jorunn Eikjok og Ola Røe med Dávvet Bruun-Solbakk og Susann Halvari Johansen som bidrar med sine historier i det 11. tidsbildet. Dávvet Bruun-Solbakk var en av hovedarrangørene bak Sápmi Pride i Kautokeino i august i fjor. Han var en av de modige samene og vår tids veivisere som sametingspresident Vibeke Larsen nevnte i sin nyttårstale. Susann Halvari Johansen er styreleder for Unge Feminister Oslo.

Skam og stolthet

Bruun-Solbakk har en tydelig skeiv identitet, men også en sterk samisk identitet med oppvekst i Tana.

–I Sápmi prøver vi å finne ut hva queer identitet er. Jeg har det ikke helt klart for meg. Men folk er jo bare sånn de er, forteller Bruun-Solbakk i et intervju med prosjektlederne.

For Susann Halvari Johansen, som er med i samme video, har den skeive identiteten lenge vært der, mens hun har lett etter den samiske.

–Jeg har aldri vokst opp i et samisk miljø. Der jeg kommer fra eksisterer ikke samer, det har vært et utdødd folkeslag. Det er ikke greit å være skeiv. Man kjemper så hardt at man blir rak i ryggen. Det har påført skam, men også en stolthet, sier Johansen.

Moderne urfolk

– Ved å få frem mangfoldet i samisk kultur, samiske menneskers selvidentifikasjoner og egenfortellinger ønsker vi å formidle vesentlige aspekter ved situasjonen for samene i dag, sier Eikjok.

Utstillingen viser ifølge Eikjok at samer har mye til felles.

–Likevel har hver samiske region sine kulturelle særtrekk, og de ulike miljøene har sine spesielle kulturuttrykk. Dokumentasjonen viser også at samer er moderne urfolk, avslutter Eikjok.

«Elleve samiske tidsbilder - 11 sámi áigegova», Kulturhistorisk museum, Frederiks gate 2, frem til 31. desember 2017.

Les 11 sider om det skeive Sápmi i Blikks februarnummer.

 

 

11 skeivesamer norsk from Ola Roe on Vimeo.

Powered by Labrador CMS