Velkomin heim!

Publisert

Island har så mye mer enn spa og laguner. De har også et penismuseum og verdens største prideparade - folketallet tatt i betraktning. De årlige festivalene Rainbow Reykjavik og Reykjavik Pride trekker til seg skeive fra hele Europa og USA og har et program som inkluderer både fri natur og syndig natteliv, samt et homomiljø som tar imot skeive turister med åpne armer, bokstavelig talt. Men det gjør de også resten av året. Flyturen fra Oslo til Reykjavik tar 2,5 timer og i det flyet går inn for landing med Iceland Air, høres det et «Velkomin heim» over callinganlegget. Du er nå på sagaøya der opplevelsene står i kø for deg som både vil ha laguner og longdrinks, natur og natteliv. Hotel Reykjavik Marina i Myrargata 2 er et av de nyeste i byen og ligger i havneområdet. Byens hippeste, uansett alder, samles hver kveld i hotellets Slipp Bar for å hygge seg og drikke seg gjennom barens lange drinkmeny. Nærmere halvparten av Islands befolkning bor i og rundt Reykjavik og de elsker å gå på byen, spise og drikke ut i de små timer. Blir nattelivet i sentrum forstyrrende, finnes det nok av andre overnattingstilbud. Hilton Reykjavik Nordica ligger en kort busstur utenfor sentrum, like ved Laugardalur aktivitetspark og botaniske hage. Hotel Reykjavik Natura ligger også utenfor bygryta og har både spa og basseng, så vel som verdens eneste geotermiske strand ved Nautholsvik. Der kan du svømme i det Arktisk hav, varme deg opp i dampbadet, før du slapper av i Islands lengste basseng.

Cocktail og skrubb

Et opphold på Island kan fint starte med en utflukt til Den blå lagune som på islandsk heter Bláa lónið. Lagunen ligger ved Grindavík på Reykjaneshalvøya, 39 km fra hovedstaden Reykjavík. Det geotermiske spaet er en av Islands best besøkte attraksjoner. Vannet er spillvann fra Svartsengi kraftverk som er et høytemperaturkraftverk. Allerede i 1981 begynte islendere å bade i vannet som samlet seg nedenfor kraftverket. Det ble sagt at det hadde god effekt på blant annet psoriasis. Lagunens økosystem er unikt. Blågrønne alger og hvite kiselutfellinger danner en naturlig avleiring på bunnen av lagunen og gir vannet en akvamarin farge. Det varme vannet er rikholdig på mineraler som silisiumdioksid og svovel, og holder hele året en behagelig gjennomsnittstemperatur på 37 grader. Midt i det blågrønne vannet ligger det også en bar som benyttes flittig i helgene, både av islendinger og tilreisende. Baren selger drinker og lokalt øl, men også ansiktsmasker og skrubb, slik at du blir ny og fresh før helga i Reykjavik starter for alvor.

Ferskt brød og peniser

Dagsturen Golden Circle bringer turistene rundt til attraksjoner som den mektige Gullfoss, nærkontakt med en ekte geysir , nasjonalparken Þingvellir og Laugarvatn Fontana Spa, der svovelrøyken ligger som et mystisk slør over hele landskapet. På menyen står smoothies og helsedrikker av ymse slag. Høydepunktet er likevel brød bakt i vulkansk sand. Mer eksotisk blir det neppe. Mye av tida på Island kan tilbringes i varme basseng og kilder, kombinert med utflukter. Men for spesielt interesserte kan et besøk på Reykjaviks fallosmuseum også anbefales. Museet er det eneste i sitt slag i verden, med en samling av over 200 peniser fra ulike pattedyr. Samlingen inneholder også en penis fra et menneske. Så er alle advart, eller oppmuntret. Alt etter som.

Brøt stillheten

Den islandske loven mot homoseksuell aktivitet ble opphevet i 1940 ( i Norge skjedde det først i 1972). Til tross for avkriminalisering var homofile nær sagt usynlige fram til utpå 70-tallet. Islendingene snakket ikke om homoseksualitet, og fordommene gjorde at mange skeive reiste vekk og bosatte seg i andre land. I 1975 ble stillheten brutt da landets første åpne homse sto fram i media. I 1978 ble Islands første lhbt-organisasjon, Samtokin 78, stiftet, den gang med 20 medlemmer. I dag har organisasjonen nærmere 400 medlemmer. Å være åpen homo i Reykjavik i 2014 er uproblematisk og byen har flere skeive utesteder, men som oftest fester streite og skeive sammen. Slik var det ikke i 1983 da et av byens diskoteker satte inn en annonse i en av byens aviser hvor det reklamerte med at alle er velkommen - «bortsett fra homser og lesber».

Priden feiret av 80 000

I dag står Island langt oppe på lista over land som fører en progressiv lhbt-politikk og har lovfestete rettigheter for seksuelle minoriteter. Island var også verdens første land som fikk en åpen lesbisk statsminister. Jóhanna Sigurdardóttir satt fra februar 2009 til mai 2013. Da Island fikk kjønnsnøytral ekteskapslov i 2010, var hun en av de første som benyttet seg av sjansen til å gifte seg med sin mangeårige partner, forfatteren Jonina Leosdottir. Også Reykjaviks heterofile borgermester, komikeren Jón Gnarr, har fulgt opp kampen for like rettigheter. Han har blant annet stilt i paraden i drag under Gay Pride. Selve priden har vært en suksess siden 1999, og har blitt rene folkefesten hvor så mange som 80 000 av i alt 118 000 av landets innbyggere går ut i gatene for å vise solidaritet og støtte til lhbt-kampen. Reykjavik Pride 2014 arrangeres i år fra 5. til 10. august. I fjor var nærmere 40 flåter med i paraden som gikk gjennom shoppinggata Laugarvegur, og ble en rekord i Islands homofestivalhistorie. Det er ikke bare islendingene som kan føle seg hjemme her når de hører et «Velkomin heim» ved landing.

Flyreisen

Tre flyselskaper flyr direkte fra Oslo til Reykjavik, Icelandair, SAS og Norwegian.Gjennomsnittlig reisetid er 2 t 40 min. Pris rundt 2.500 kr per person.

Møtesteder

Samtökin' 78, Laugavegi 3Her ligger kontorene til den nasjonale lhbt-organisasjonen. Åpent hus hver torsdag med variert program. Mer info: samtokin78.is. Jómfrúin, Lækjargata 4Lunsj spiser du på homoeide Jómfrúin midt i sentrum. Mer info: jomfruin.is Babalu, Skólavörðustígur 22Homoeid kafé med god kaffe og nydelige kaker. Se etter et gult hus full av grafitti og du er på rett vei. Mer info: babalu.is Litli Bóndabærinn, Laugavegur 41Homoeid kafé med organisk mat, fra salater og supper til panini og kaker. Mer info: facebook.com/litlibondabaerinn Kaffitár, Bankastræti, ved LaugavegurHomovennlig kaffebar med mange skeive ansatte. Best kaffe i byen sies det. Mer info: kaffitar.is

Klubber

Kiki Queer Bar, Laugavegur 22.Et must for alle som vil oppleve det lokale homomiljøet. Åpent torsdag, fra kl 20 til 01, fredag og lørdag fra kl 23 til 04.20. Mer info: kiki.is Dolly, Hafnarstræti 4.Dolly er en glamorøse diva som er ekstremt homovennlig, morsom og inkluderende. Åpent søndag til torsdag kl 17 til 01, fredag og lørdag kl 17 til 04.30. Mer info: facebook.com/dollyreykjavik

Festivaler

Reykjavik PrideReykjavik Pride 2014 arrangeres fra 5. til 10. august. Mer info: reykjavikpride.com Bears on IceVerdens nordligste bamsetreff finner i år sted på Island 4.-7. september. Mer info: bearsonice.org Rainbow ReykjavikVinterfestivalen Rainbow Reykjavik arrangeres i januar/februar hvert år. Mer info: rainbowreykjavik.com

Opplevelser

Pink Iceland, Laugavegur 3.Islands første og eneste homoeide reisespesialist og arrangør. Skreddersyr oppholdet ditt slik du vil ha det, det være seg bryllup, hvalsafari eller Golden Circle Tour. Pink Iceland er også arrangør av Rainbow Reykjavik. Mer info: pinkiceland.is Den blå lagune, Grindavík 240.Geotermisk spa med mineralholdig vann og mange spatilbud. Åpent alle dager fra kl 10.00 til 20.00. Mer info: bluelagoon.com The Icelandic Phallological Museum, Laugavegur 116.Museet byr på en samling av over 200 peniser fra ulike pattedyr. Mer info: phallus.is Laugarvatn Fontana Spa, Lindarbraut, 840 Laugarvatn.Flott spa- og velværesenter utenfor Reykjavik. Mer info: fontana.is