Vellykket festival

Publisert

Foreningen Skeive ski har kjørt off piste under den første Skeive ski-festivalen, men har løypa klar til neste år. – Nå har vi fått mer kunnskap og kan klare å få enda mer ut av dette til neste år, sier festivalsjef Trond Alexander Tune. Trond Alexander Tune har hatt en drøm om Skeive ski i tre år. Etter to års planlegging ble visjonen omsider virkelighet i helga. – Jeg er utrolig fornøyd med denne helga. Vi har planlagt dette siden høsten 2008. Vi la mange planer og det er godt å se at vi har klart å gjennomføre så mange av dem og på en så god måte, sier en fornøyd Tune etter festivalens siste dag. Tune har sammen med Henning Hoyer, Annette Seglem, Werner Hilbernik og Eirik Ghile, som utgjør styret i foreningen Skeive ski, jobbet på spreng hele helga for å sørge for fornøyde deltakere. I tillegg har de fått god hjelp fra en håndfull frivillige og engasjerte artister. – Det har vært veldig krevende med mange ulike oppgaver og utfordringer, men vi er et veldig godt sammensatt team som har løst dette på en god måte. Artistene har også stilt opp og gjort mye. Det har vært utrolig bra. Jeg håper vi har klart å bygge et team som blir med videre, sier Tune som selv tar med seg en viktig lærdom til neste års Skeive ski. – Det er krevende å være helt om dagen og helt om natta. Vi ble enige om at vi også skulle å kose oss og få ta del i den gode stemningen. Det har imidlertid blitt lite ski. Det håper jeg det blir mer av neste gang.

– Hva var helgas høydepunkt for deg?

– For meg personlig har høydepunktet vært at vi har klart å gjennomføre dette så bra. I tillegg var det veldig gøy å se at så mange engasjerte deltakere stilte opp på konkurransen på lørdag, sier Tune.

Viktig synliggjøring

Arrangørene har en langsiktig strategi om å bygge Skeive ski gradvis opp til å bli en skandinavisk pridefestival. – Jeg har to store mål for Skeive ski. Det ene er å nå ut til skeive i Sverige og Danmark og det andre er at vi blir såpass mange at vi blir lagt merke til og vil prege skianlegget, sier Tune. I løpet av helga har flere medier tatt en nærmere titt på Skeive ski. Turistforeningen tok også turen innom Hemsedal for å finne ut mer om Skeive ski. – Det er viktig at også homofile og lesbiske som er aktive med ski og andre friluftsaktiviteter blir synliggjort. Folk har mange fordommer, derfor er det viktig at vi får frem at vi er som andre folk og driver med slike ting også.

– Hvor stort tror du Skeive ski kan bli?

– Det finnes en smertegrense for hvor mange vi kan håndtere. Noen forbedringer fra i år kombinert med flere ressurser, gjør at vi kan ta imot flere, men det mister også litt av den personlige touchen om det blir for stort, sier Tune som vil ta en evaluering av årets festival før de tar fatt på planleggingen av den neste. 

Flere jenter

130 deltakere benyttet seg av arrangørenes overnattingstilbud. For mange innebar det å bo på rom med ukjente, og arrangørene var opptatt av å ikke skille lesber og homser. – Det er viktig at vi sveiser sammen miljøene og avkrefter fordommer miljøene måtte ha om hverandre. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra homser og lesber som har delt rom med hverandre, sier Tune som særlig håper jentene stiller sterkere til neste år. – Omtrent en fjerdedel av deltakerne i år var jenter. Vi har jobbet aktivt med å nå ut til jentene med å blant annet få med en kvinnelig artist og en sporty jente i styret. Vi er opptatt av at dette skal være noe for alle. Forhåpentligvis vil flere jenter få opp øynene for Skeive ski til neste år.

– Hva har de som ikke var med på Skeive ski gått glipp av?

– De har gått glipp av sjansen til å bli kjent med masse nye mennesker på en ny måte. Stemningen, settingen og alt har vært utrolig å oppleve. Heldigvis er det en ny sjanse til neste år.

– Hva håper du deltakere sitter igjen med etter denne helga?

– Jeg håper at de på hjemturen sitter igjen med en følelse av at de vil komme tilbake og oppleve mer neste år. Det håper jeg vi har lyktes med, sier Tune  til Blikk Nett før han ser til at siste busslass med slitne homser og lesber kommer seg av gårde.