Verdens aidsdag med fest og vogue-ball

Verdens aidsdag (VAD) er en verdensomspennende solidaritetsdag for alle som er berørt av hiv og aids. Dagen markeres over hele verden 1. desember.

Publisert

Sammen med Nye Pluss – hivpositives landsforening inviterer HivNorge i år til fagkonferanse på Verdens aidsdag fredag 1. desember. Fagkonferansen har i år fått tittelen «Beyond Zero», eller «Videre fra null» om man vil, som betyr at de på konferansen vil rette oppmerksomheten mot de andre sidene ved hiv, ikke minst psykisk helse og livskvalitet.

Hverdagen for de fleste som lever med hiv, er å ha null hivvirus i blodet, og å være smittefri, men å leve med en kronisk diagnose. Hva skjer egentlig med mennesker som har levd eller skal leve et langt liv med hiv?

Konferansen er for mennesker som lever med hiv, pårørende, fagpersoner som jobber med hiv, og andre som er interessert i temaet.

– Vi arrangerer fagkonferansen Beyond Zero, sammen med Nye Pluss, for mennesker som lever med hiv, for pårørende og fagpersoner som jobber med hiv og andre som er interessert, sier Leif Ove Hansen, styreleder i HivNorge.

Beyond Zero

På kvelden inviterer HivNorge i samarbeid med Ronnie Ottem Fjære på Beyond Zero-fest på Perlen i Oslo. Der blir det musikk, dans og drama med dj Brighteyes, Meraki Voguing og Haus of Divas. Etter mange år uten store festarrangementer på VAD er arrangørene nå klare med det de kaller «den største festen på mange tiår» i den tidligere festsalen til Oslo stein-, jord- og sementarbeideres forening – et steinkast fra Sentrum Scene.

Daniel «Diesel Ninja» Elahi. Foto: Reidar Engesbak.
Daniel «Diesel Ninja» Elahi. Foto: Reidar Engesbak.

ACT UP på kino

Lørdag 2. desember klokka 15 viser Arthaus filmen «120 Beats per Minute», som også ble vist på Oslo/Fusion. Den handler om ACT UP-bevegelsen på 1990-tallet i Paris, der hiv-aktivister kjempet for å få tak i hivmedisiner. Veteran Per Miljeteig fra HivNorge kommer for å innlede om filmen.

«Vogue ball», workshop og feiring

Søndag 3. desember er det duket for The Candyland Kiki Vogue Ball på Elsker i regi av Crash, Meraki Voguing, HivNorge og FRI Oslo og Akershus. Ballet avslutter verdens aidsdag-helgen og det legges opp til en stor fest hvor alle som møter opp bidrar.

– Det heter «Vogue Ball» når vogue-dansere møtes for å konkurrere. Man «battler» mot hverandre i mange underkategorier av vogue. Dette kan alle være med på, og ikke minst er det kult å se på, sier Daniel «Diesel Ninja» Elahi, som er med i vogue-kompaniet Meraki Voguing.

En del av billettinntektene fra The Candyland Kiki Vogue Ball går direkte til HivNorge og Hivfondet.

– Det er viktig og fint å gi noe tilbake til samfunnet, slik vi gjør med The Candyland Kiki Vogue Ball, sier Elahi.

Suksess med «Vogue Ball» under Oslo Pride

Det aller første ballet av denne typen i Norge var «The Ball of Norway», som Soul Sessions Oslo arrangerte i forbindelse med Oslo Pride i sommer.

Voguing er en danseform som har sine røtter og utspring i lhbtiq-miljøet. Det var afro- og latinamerikanske skeive, dragdronninger og transpersoner som begynte å vogue på slutten av 60-tallet.

– Voguing er en måte å skape fellesskap på, bygge trygge og gode mennesker, og å vise styrke og selvtillit. For mange er voguing nå en livsstil, sier Daniel Elahi.

Før festen søndag blir det workshop lørdag 2. desember på Subsdans. Alle er velkommen og workshopen passer for både nybegynnere og erfarne.

– Kursene er åpne for alle, og du kan melde deg på opptil tre sesjoner lørdag kveld. Kursene ledes av kjente dansere og koreografer som Benjamin Yamamoto, Yanou Ninja og Inxi Prodigy, forteller Elahi.

– Disse stjernene skal også fungere som dommere på ballet på Elsker søndag 3. desember.

Viktig og gøy

Helgen har nå blitt ekstremt mye større enn Elahi hadde sett for seg da han tok kontakt med

FRI Oslo og Akershus og HivNorge med ideen om å stelle i stand et «vogue ball».

– Kulturen rundt vogue er noe helt for seg selv. Det er ikke første gangen et ball har samlet inn midler til veldedighet i Norge, men det er første gang vi får gjort dette på denne måten i Oslo, sier Hans Heen Sikkeland, leder i FRI Oslo og Akershus.

– Vi får nå synliggjort en skeiv kulturell skatt, samlet oss rundt noe morsomt og sunt og ikke minst samle inn penger til en viktig sak, sier Sikkeland, som nå skal legge seg i hardtrening for å delta i kategorien «Runway».

Mer info: Fagkonferansen Beyond Zero

Mer info: Beyond Zero-fest på Perlen

Mer info: The Candyland Kiki Vogue Ball