Verdens eneste Norsk-Russiske Pride

Barents Pride 2018 går av stabelen i Kirkenes 27. september til og med 29. september.

Publisert

Barents Pride 2018 går av stabelen i Kirkenes 27. september til og med 29. september og arrangeres av FRI, Amnesty International, Den norske Helsingforskomité, Skeiv Verden og Maximum.

— Når vi nå for andre gang arrangerer Barents Pride åpner vi opp arrangementet og inviterer folk fra hele Barentsregionen til pride. Det blir workshops, fotoutstillinger, skeive kinofilmer og en stor pride fest. I tillegg inviterer vi for første gang til regnbuemesse i Kirka på norsk, russisk og samisk, forteller Ingvild Endestad, leder i FRI.

Skeiv kunst og kultur

I tillegg blir queerfilmer vist på Aurora Kirkenes hver kveld. Barentspride er en møteplass for norske og russiske organisasjoner og aktivister som vil feire mangfold og kjempe for menneskerettigheter for alle.

Årets utgave av Barents Pride byr også på to fotoutstillinger. «Answers to Hate Speech» - med fotografier av Jullianna Est og «Connecting » med fotografier av Alya Grach.

Det blir paneldebatt med temaet «Usannsynlig allierte - eller kanskje ikke?».

Både i Norge og i Russland har kirken og LGBT-befolkningen et nært forhold. Publikum får høre aktivister og ministre fra begge sider av grensen deler personlige historier og refleksjoner om hvordan tro og religion kan bygge opp eller rive ned lokale og internasjonale relasjoner og relasjoner.

Parade og fest

Lørdag 28. september marsjerer paraden gjennom Kirkenes for mangfold, likestilling og menneskerettigheter. Etterpå blir det taler på torget og et åpent hus for alle deltakerne på Samfunnshuset. Ingen Pride uten fest. Lørdag kveld feires fellesskap og solidaritet med kultur og musikk.

Arrangørene lover det blir en flott mulighet å bli kjent med kolleger og venner fra hele Barentsregionen.

— I år inviterer vi alle med på pride, og vi håper at BLIKKs lesere vil ta turen til Kirkenes for å delta på denne unike priden. Grensa mellom Norge og Russland markerer et av verdens største skiller i rettighetene til lhbt-personer, og ved å dele kampen kan vi gjøre gapet litt mindre og gi håp til våre skeive søsken som kjemper for sin rett til å elske og leve fritt.

FRI-lederen har store forventninger til arrangementet.

— Vi håper på en trygg og inkluderende pridefestival der lhbt-personer og aktivister fra hele barentsregionen kan dele en felles drøm om frihet for alle. Vårt mål er at barents pride skal skape relasjoner på tvers av grensene også resten av året, og at vi i fremtiden kan møtes for både fest og protest på begge sider av den norsk-russiske grensa.

Målet med arrangementet er å knytte sterkere bånd mellom lhbti-aktivister og menneskerettighetsforkjempere i Barentsregionen og skape økt engasjement og kunnskap om lhbti-personer i regionen blant befolkningen forøvrig.

Alle er velkommen til å delta i den offentlige delen av programmet. For å sikre sikkerheten til alle deltakerne bes alle alle interesserte i lukka arrangement om å registrere seg på forhånd.

Arrangementet støttes av Barents sekretariat. og arrangeres av FRI, Amnesty International, Den norske Helsingforskomité, Skeiv Verden og Maximum.

Scandic Kirkenes vil være Pride Hotel og de gir rabatt til de som deltar på Barents Pride 2019.

Mer info: Barents Pride på Facebook

https://www.facebook.com/events/206080306775520/