Etter et uheldig Trump-stunt ble hun satt under etterforskning og ble nektet å fly i to måneder. Nå har Kathy Griffin rømt fra bråket til Europa med showet «Laugh Your Head Off».

Kathy Griffin er kjent for sin frekke humor, som ofte går på bekostning av kjendiser. Humoren har gitt henne en stor fanskare, og hun er spesielt populær blant homofile. I USA er hun kjent både som homoikon og lhbt-aktivist. Og hun kaller seg selv for «verdens største fag hag». Så Blikk trodde det ville bli en smal sak å få et intervju med standupdronninga. Men den gang ei. «Kvoten for telefonintervjuer er oppbrukt», svarte managementet hennes.

Gode råd var dyre. Heldigvis kom jeg over et intervju med henne i den engelske avisa The Guardian, der journalisten forteller at hun midt under intervjuet plutselig spør ham om han er homo. The Guardian-journalisten svarer at han identifiserer seg som streit, og både han og avisa får passet sitt øyeblikkelig påskrevet av Griffin: «Ugghh. Who’s the publisher of this fucking fishwrap? What are you doing giving me a fucking straight for this interview?»

Etter å ha lest dette utbruddet hennes øyner jeg et nytt håp. I en ny henvendelse fra Blikk til managementet hennes lover jeg standupdronninga en vaskeekte homo hvis hun stiller til intervju. Og vips, så har jeg henne på tråden.
– Hello Blikk! How the fuck are you, roper Kathy Griffin oppglødd inn røret.

Norgesdebutanten
Gjennom en lang karriere har hun gjort narr av kjendiser, og da særlig navn som Kardashians, Oprah og andre som konstant er i medias rampelys. Hun er elsket, men også hatet. Og hun er vant til bråk. Men 30. mai i år gikk det veldig galt. Hun hadde posert offentlig med et blodig dukkehode som lignet mistenkelig på Donald Trump. Siden har det rast rundt den kjente komikeren.

Og det er først nå hun legger ut på turné utenfor USA. Det er det en grunn til. Mer om det senere. Jeg gir ordet tilbake til Kathy Griffin.
– Jeg har gledet meg til å snakke med Blikk. Jeg har aldri snakket med noen som befinner seg i Oslo og Norge før. Du er nå den offisielle innehaveren av jomfrudommen min, kvitrer Griffin.

– Og jeg lover at jeg skal levere når jeg kommer. Vi har utrolig mye å snakke om når jeg kommer i november.

Kathy Griffin. Foto: Pressefoto.

Stolt amerikaner
Etter stuntet med Trump-masken var Griffin på alles lepper. Hatet flommet over på nett og i media. Hun mistet mange jobber og så for seg at karrieren var over. Trump selv langet ut mot henne på Twitter-profilen @realDonaldTrump …
– Jeg er en stolt amerikaner og er ikke redd for å si det høyt: USA er absurd nå, og det begynner å bli farlig. Vi har en sinnssyk president som gjør sinnssyke ting hver eneste dag. Men faen heller. Jeg skal gjøre narr av ham likevel.

– Synes du ikke det er litt ironisk at vi kan takke president Trump for at du omsider besøker Europa?
– Jeg vet! Det er nesten det beste av alt. Tenk at vi har en sittende president som bruker Det ovale kontor, FFOTUS (The First Family of the United States, red.anm.) og den statlige nyhetskanalen – ja, vi har faktisk det, Fox News – til å angripe en komiker for et dumt stunt. Det skal bli interessant å komme til Europa og se på USA fra et annet perspektiv, sier Griffin, som likevel ikke vil svartmale hele USA.
– Nei, majoriteten av landet ser at det går i feil retning med Trump bak spakene.

Fikk sparken
Intervjuet tar plutselig en ny retning idet jeg blir tatt på senga når Griffin med krevende røst overraskende spør meg «hva er dragnavnet ditt?».
«Skal, skal ikke», er det første jeg tenker i mitt stille sinn. Men skitt au, la gå.
– Dragnavnet mitt er Trilafonia. Inspirert av legemiddelet Trilafon, som brukes mot kronisk schizofreni, psykoser, mani og paranoia …

– Herregud, det er jo fantastisk, svarer Griffin med begeistring i stemmen.
– Og hva er ditt dragnavn, spør jeg henne tilbake.
– Mitt er Sofondo Cox, som «so fond of cocks». Jeg elsker kuk, og jeg regner med at vi har det til felles …
– Eh … det har du helt rett i, Kathy Griffin.
– Bra! Hvis alle gjorde som oss, ville det kanskje bli fred i verden, slår Griffin fast før hun er tilbake på hovedsporet, som handlet om USA og Trump.

– Trump-stuntet førte til en to måneders føderal etterforskning, og jeg ble nektet å fly. Jeg har ikke vært i nærheten av en flyplass på lenge. Men nå, Europa, nå kommer jeg!

Hun ler av det nå og forteller at Trump-skandalen kanskje har vært et lykketreff. Men da det sto på som verst, var det tungt.
– Jeg fikk sparken av USA. Kan du tenke deg hvordan det føltes? Nå bruker jeg alt oppstyret for hva det er verdt, og på den måten får jeg et nytt perspektiv på alt sammen.

Saftige detaljer fra avhør
Griffin beskriver bråket som å få veltet en murvegg over seg – og ingen var der og hjalp henne.
– Jeg kan spøke om det nå, og pleier å si at jeg ble «Dixie Chicked», sier hun med henvisning til gruppa The Dixie Chicks, som opplevde noe av det samme da de kritiserte president George W. Bush under en konsert i London i 2003 – ti dager før invasjonen av Irak.

– Karrieren deres falt i grus da de sa de var flaue over at Bush kommer fra Texas. Men selv om de ble boikottet, var det mange som hyllet dem for ærligheten også og brukte dem som et symbol på ytringsfrihet. Den biten har ikke jeg opplevd ennå, sier Griffin snurt.

– Men jeg skal bare gjøre det jeg pleier å gjøre, jeg skal sno meg ut av det ved å fortelle kontroversielle vitser, sier hun og lover mange saftige detaljer i showet «Laugh Your Head Off».
– Jeg skal fortelle alt om etterforskningen, hvordan det opplevdes å bli avhørt av føderale agenter, og spørsmålene de stilte meg og resten av galskapen.

Kathy Griffin. Foto: Pressefoto.

En lhbt-forkjemper
Griffin har så vidt trukket pusten etter siste utblåsing, før hun spør meg om jeg tror hun kan få innvilget politisk asyl i Norge …
– Hvis du kan sjekke det for meg, hadde det vært topp! Det hadde vært fint om du kunne møte meg på flyplassen med en overnattingsbag og noe porno også. Da har jeg det jeg trenger mens jeg venter på oppholdstillatelsen.

Når Kathy Griffin står på scenen, er det ikke bare kjendisene som får gjennomgå. Hun har også et elsk–hat-forhold til homofobe politikere, spesielt de som har blitt tatt med buksene nede i homoseksuelle sammenhenger. Griffin er en alliert forkjemper for lhbt-rettigheter, noe den beryktede gjengen i Westboro Baptist Church har fått merke. De har demonstrert utallige ganger utenfor showene hennes.

Griffin var også en ledende stemme i kampen for å oppheve «Don’t ask, don’t tell»-regelen i det amerikanske militæret.
– Trump-administrasjonen forsøker å snu klokka tilbake og det er så stygt, skriker Griffin høyt.

– Det er frustrerende å se en liten gruppe hvite menn gjøre alt de kan for å ødelegge rettighetene til minoritetsgrupper. Rettigheter vi har måttet slåss for.

Nye gode naboer …
Kathy Griffin lever et liv nå som innebærer mengder med drapstrusler og etterforskning på grunn av Trump-stuntet. Pluss deretter på med giftige reaksjoner fra kjendiser hun har harselert med fra scenen, så tegner det seg et bilde av et liv hvor stressnivået er rimelig høyt.
– Oh, gurl! kommer det fra Kathy Griffin, som har spart den saftigste nyheten til slutten av Blikk-intervjuet.

– Jeg har flyttet til Bel Air og gjett hvem naboen min er? Du kommer til å dåne! roper hun entusiastisk.
– Ikke hold meg på pinebenken, ut med det!
– Kim Kardashian og Kanye West! Det er som å bo midt i frontlinja. Men der ser du. Som verdens største fag hag ser jeg det som min oppgave å ofre meg, slik at jeg får det beste materialet jeg kan servere til homoene mine. Gled dere. Det blir en fantastisk kveld i Oslo Konserthus!

Kathy Griffin «Laugh Your Head Off», mandag 27. november, Oslo Konserthus.