– Vi er avslørt!

Publisert

Om transfobi, matskribenter og avsløringer. Den 6. februar hadde matskribent Joacim Lund et innlegg i Aftenposten med tittelen «Om transer og slaktere og dirty business – og at ingen liker å bli lurt.» Allerede i tittelen lukter det svidd av ordene hans. Ordet transe bærer med seg enorme mengder bagasje, og brukes ofte som et nedsettende begrep om mennesker i en kjønnsbekreftende prosess. En god huskeregel her er: Ikke bruk ord om folk som de ikke selv identifiserer med. Hele sin innledning, skaper Lund et mentalt bilde.Dette består i korte trekk av at en kompis av Lund en gang dro med seg en kvinne med penis hjem. Eller som Lund velger å ordlegge det, en som egentlig er mann. I mangel på et åpent sinn og voksen oppførsel hadde fyren en dramatisk reaksjon, ifølge Lund. Kompisen løp skrikende ut på gaten og ringte nødnummeret til politiet, som litt lattermildt spurte hva han syntes at de skulle gjøre med det. Bedre eksempel på transfobi finner du knapt. For kvinnen som ble med Lunds kompis hjem var dette en potensielt farlig situasjon, og veldig mange mister livet på denne måten hvert år. Dette fordi noen folk frykter peniser mer enn noe annet i verden. (se: tgeu.org) Det er også viktig å merke seg at denne typen argumentasjon brukes jevnlig for å forsvare vold mot transpersoner. Hvis fyren i historien ikke ønsket å ligge med kvinnen, ville det vært bedre å si dette høflig, takke pent for seg og gå. Man har ingen obligasjon om å ligge med folk, noen gang, uavhengig av grunnen til hvorfor man ikke ønsker å ligge med de. Forøvrig var reaksjonen til politiet den eneste riktige, når en person ringer og klager på at kroppen til one night-standen hans ikke var slik han hadde sett for seg. Da fortjener du å bli ledd av.

En felle?

Det Lund forteller oss, er at kvinnen var en felle. Hun lurte kompisen og i Lunds tanker er dette mentale bildet fullstendig sammenlignbart med det han anser som matindustriens «dirty business». Han velger å sammenligne en stigmatisert minoritetsgruppe med matindustrien. I bunn og grunn burde transkvinner gå med et slags penisskilt i panna som informerer alle med fobier om at det er en penis tilstede. Det vil i all sannsynlighet føre til en økning i drap og overgrep på transkjønnede, og selvmord, men det viktigste er jo at Lund og hans bekjente får ta opplyste valg, selvsagt.

Vi er avslørt

Lunds valg av ord vitner om manglende forståelse for andre grupper enn sin egen. Det vitner om et hav av fordommer om hvordan kvinner med penis egentlig er menn, hvis eneste hensikt er å lure menn. Du avslørte oss. Det virker som om Lund ikke har forstått hvordan matindustrien virker når han velger å sammenligne den med transkjønnede. Det er i alle fall tydelig at han ikke forstår trans. Det er også verdt å bemerke at Joacim Lund i en av sine tidligere artikler, «Negre, sopere, krøplinger og idioter», som omhandler ugrei språkbruk, hevdet følgende:«Det er altså ikke avsenderen, men mottageren som har definisjonsmakten, som skal få bestemme hva det er greit å bli kalt». Likevel velger han å bruke ordet «transe». Et ord som ikke er nøytralt og som bærer med seg grumsete historikk. Jeg vil anbefale Lund å plukke opp en bok eller to, for det han oppnådde med dette var å latterliggjøre transpersoner og kaste bort en halv artikkel på en ubrukelig sammenlikning. Bøker om kjønnsidentitet, privilegier og kjønn er å anbefale. Ta kontakt ved behov - jeg lover at du ikke blir lurt i fella! Christine Marie JentoftTranskjønnet kvinne

comingoutchristine.blogg.no