– Vi er din familie

Fredrikstad badet i regnbuens farger lørdag 25. august. Se bilder fra Fredrikstad Pride.

Publisert

Fredrikstad badet i regnbuens farger lørdag 25. august. Se bilder fra Fredrikstad Pride.

Når Blikk ankommer Fredrikstad på formiddagen lørdag 25. august er sentrum allerede dekket av regnbuens farger. Det henger regnbueflagg over alt og i sentrum er det allerede små tilløp til parader, til tross for at paraden først starter kl. 17.

På Stortorvet rigges det til paradeshow, men den eneste musikken som høres kommer fra et vekkelsesmøte på andre siden av Glomma, som renner gjennom Fredrikstad sentrum. Med halleluja og allsang hylles Jesus med stor iver. Men snart skal allsangen erstattes med allsang til Village Peoples «YMCA» …

Paraden startet ved rådhuset, hvor regnbueflaggene vaiet i flaggstengene. Koordinator for Fredrikstad Pride, Kristoffer Lorang Mathisen, gikk i front av paraden sammen med blant andre ordfører Jon-Ivar Nygård. Etter dem kom det en fargerik og feststemt parade som ifølge politiet kunne skilte med nærmere 1 200 deltagere. I paraden var det over 20 påmeldte organisasjoner, bedrifter og forbund, fra Skeiv Ungdom Østfold, FRI Østfold, Forbundet for transpersoner i Norge, Nei til mobbing Norge, Fredrikstad Roller Derby til Utdanningsforbundet Østfold, Mental Helse Ungdom Ytre Østfold og Norges Handikapforbund Fredrikstad, samt en rekke politiske partier.

Verdens rareste og mest fargerike familie

Etter paraden var det paradeshow på Stortorvet med appeller, musikk og prisutdeling.

Martine Hammervold-Austinat, sentralstyremedlem i FRI, hilste Fredrikstad Pride med en sterk appell hvor hun omtalte det skeive miljøet som «verdens rareste og mest fargerike familie.» Hammervold-Austinatt avsluttet med: «Vi lover at vi skal være der når du trenger oss. Vi er din familie.»

Se den her:

Glede og stolthet

Fredrikstad Pride-sjefen Kristoffer Lorang Mathisen holdt en personlig appell som fikk følelsene i sving hos alle paradedeltagerne på Stortorvet lørdag 25. august. Han oppfordret de fremmøtte til å ta et øyeblikk, se seg rundt og «Se gleden. Se stoltheten og se at din deltagelse med et åpent sinn er med på å skape trygghet og selvsikkerhet. Noe som igjen er med på å gi mennesker en god hverdag – slik alle mennesker fortjener.»

Se appellen her:

Fredrikstad Pride delte ut Årets hederspris, som gikk til Vera Danielsen for mange års engasjement, ikke minst gjennom arrangementene Fredrikstad på skeiva. Organisasjonen Nei til mobbing ga Pågangsmot-prisen 2018 til Skeiv Ungdom Østfold.

Se bilder fra paraden under Fredrikstad Pride 2018: