– Vi har alle noen å gå for

Rekordstor parade under Regnbuedagene i Bergen.

Publisert

I forkant av Regnbuedagene i Bergen lanserte FRI kampanjen «Hver grunn til å la være er en grunn til å delta.» Kampanjens budskap nådde fram og sørget for ny paraderekord i Bergen.

FRI har i løpet av våren samlet inn anonyme historier fra hele landet, fra folk som ikke tør å delta på pride-markeringer. Grunnideen er å engasjere mennesker og oppfordre dem til å delta på vegne av en av de som ikke tør eller kan delta på pride. Via nettsiden gåformeg.no får man høre vanlige menneskers historier og kan da finne en person å gå for i prideparader.

FRIs budskap traff Bergen. Det viste seg lørdag 10. juni da Regnbuedagene i Bergen arrangerte sin årlige parade. Paraden var den største noensinne og samlet et bredt spekter av organisasjoner, grupperinger og mennesker.

Før paraden gikk av stabelen var det paradeshow på Torgallmenningen. Svenske Hampus Carlsson varmet opp pridefolket, mens Sam & Sky fremførte årets pridelåt «Skammens diskotek.»

– Vi har alle noen å gå for

Bergens ordfører Marte Mjøs Persen erklærte fra scenen at hun var en av de som går i paraden på vegne av noen som ikke tør eller kan gå selv.

– I dag er jeg stolt. Stolt av å se at så mange her. Stolt av at alle vi står opp for likeverd, for mangfold og rettferdighet. Også for dem som ikke tør å delta i paraden i dag, sa Bergens ordfører til stor jubel.

– Vi har alle noen å gå for. Og vi, både som enkeltpersoner og som samfunn, har et ansvar for å ta kampen for likeverd. Den er ikke over, sa Marte Mjøs Persen.

Fjorårets parade slo alle tidligere rekorder – og Regnbuedagene i Bergen kan trygt slå fast at det ble nye paraderekord også i år.

– Det var helt fantastisk, sier festivalsjef Joakim Aadland i en kommentar til Blikk Nett.

For hver ny rekord styrkes festivalens håp om å få arrangere EuroPride i Bergen i 2020.

Årets ildsjeler

Men Regnbuedagene i Bergen er så mye mer enn parade. Publikum kan se tilbake på en festival med et rikholdig innhold – fra debatter, film og kultur, til fester og ikke minst Pride Park.

Pride Park var årets nykommer i festivalen. Parken var lagt til Østre Skostredet, vis a vis Litteraturhuset hvor Pride House ble arrangert. Fra torsdag 8. juni til lørdag 10. juni fikk organisasjoner, politiske partier og interessegrupper markedsføre seg, mens artister som Izabell, Bow To Each Other og Karin Park underholdt fra scenen.

Etter paraden lørdag 10. juni samlet folket seg i Pride Park hvor det var underholdning og utdeling av priser. Prisen «Årets ildsjeler» gikk til Skeiv Verden Vest. Se den flotte takketalen her: