– Vi har vært for skikkelige

Publisert

– Homobevegelsen har vært altfor skikkelige. Jeg tror vi har vært redde for at fokuset på menn som selger sex til menn skulle bli for snuskete, sa styreleder i Helseutvalget og representant for Pro-Senteret, Tore Holte Follestad, på Redaksjon SINs debatt om prostitusjon torsdag. – Når folk blir redde og usikre er det lett å gå ned i de politiske skyttergravene. Vi må tørre synligheten, tørre å stille spørsmålene og tørre å ta imot de svarene vi får, fortsatte Holte Follestad.Torsdag kveld ble høstens første Redaksjon SIN arrangert på Homohuset i Oslo. Debattens tema var prostitusjon blant menn som har sex med menn. I panelet satt, i tillegg til Holte Follestad, Leder i PION, Prostituertes interesseorganisasjon i Norge, Astrid Renland, Leder i Skeiv Ungdom, Stian Amadeus Antonsen og nestleder i LLH, Espen Ophaug. Innledningen ble holdt av journalist og forfatter Lene Wikander som over en lang periode har drevet research i gutteprostitusjonsmiljøer i Oslo. – Prostitusjon foregår i homomiljøet. Menn selger sex til menn på nettet, homoklubbene og på saunaene. Hvorfor er det da et ikke-tema? spurte Wikander.

– Har gjort for lite

LLHs Espen Ophaug innrømmet at prostitusjon i homomiljøet er et tema LLH ikke har tatt seriøst nok. – Det kan jo hende at homobevegelsen har vært strategisk redde for å ta tak i de mer «rufsete» sidene ved homomiljøet. Men menn som selger sex til menn er et punkt som nylig har blitt tatt opp i organisasjonen, og vi trenger å vite mer. LLH kan spille en rolle når det kommer til arbeidet for en bedre fysisk og psykisk helse for menn som selger sex til menn. Vi må møte sexarbeidere på en ikke-fordømmende måte. Selv da kriminalisering av sexsalg var oppe som tema, ble det ikke debattert i organisasjonen, fortalte Espen Ophaug.Tore Holte Follestad sa at den opplevelsen Helseutvalget sitter med er at menn som selger sex til menn ikke ønsker å bli skilt ut som særskilt gruppe når det gjelder spesielle helsetiltak. – Derfor tror jeg måten å nå disse mennene på er gjennom generelle tiltak. Så får vi håpe de tar initiativet til en åpenhet som gjør at deres erfaringer blir synliggjort.– For oss som ikke liker å bli kalt de homofile  må vi prøve å fjerne pronomenet de i forbindelse med prostituerte, sa Ophaug.   – Språk er veldig viktig. Og det er sikkert lett å komme i skade for å snakke om de prostituerte. Men vi kan ikke ha «vi og de andre»-terminologi. Nå som formelle rettigheter er på plass er det enda mer nødvendig at vi fokuserer på retten til å være ulike, la Stian Antonsen til. Astrid Renland mente at «vi og de andre»-tankegangen var noe av det mest sentrale debatten var innom. – Det første og viktigste steget i kveld er jo å anerkjenne at menn som selger sex til menn finnes.

– Sex er arbeid

Ordstyrer Andrès Lekanger stilte spørsmålet om prostitusjon kan være en del av en sunn seksualitet. – Man skal være forsiktig med å definere på vegne av. Menn som selger sex til menn er dessverre ofte fraværende i debatten. Det eneste jeg kan trekke fram er tall fra Ungforsk i Trondheim som viser at det er flere unge gutter enn unge jenter som bytter eller selger sex. For noen er kan dette sikkert være en del av en seksuell utprøving, sa Holte Follestad.

Feminismens svøpe

Astrid Renland mente spørsmålet om «sunt» kunne stå ubesvart. – Jeg synes det er veldig greit at blant annet LLH holder seg unna å definere hva som er en sunn seksualitet. Det har vært feminismens svøpe siden 70-tallet. Det samme har offertankegangen vært. Den er et svært dårlig utgangspunkt, og homobevegelsen bør lære av feilene til feministbevegelsen. Ikke alle som selger sex lever i et slags fangenskap. Samtidig må vi huske at for en sexarbeider er sex først og fremst arbeid. Derfor må nødvendigvis den som selger sex ha en litt annen opplevelse enn kunden.Espen Ophaug trakk fram at LLH kan ha en aktiv rolle overfor myndighetene når det kommer til mer forskning rundt tematikken menn som selger sex til menn. – Vi kan legge et press på myndighetene for å få dem til å bevilge penger til forskning, slik at vi får mer kunnskap, mente han.– Det er ikke homoorganisasjonenes ansvar å hente inn informasjon om menn som selger sex til menn. Det må fagfolk, forskere og instanser som eksempelvis Pro-senteret stå for. Det homobevegelsen derimot har ansvar for, er å være åpen om at menn som selger sex til menn også er en del av vårt miljø, sa Follestad.

Powered by Labrador CMS