– Vi må tåle diskusjon

Publisert

Leder i Skeiv Ungdom, Line Halvorsrud mener rasismedebatten etter Regnbuedagene i Bergen setter fokus på et stort problem. – Når vi ser på reaksjonene som har kommet i ettertid i sosiale medier, så er det tydelig at vi må ta tak i dette, sier Line Halvorsrud til Blikk Nett. – Jeg har blant annet fulgt debatten på Gaysirs forum, hvor de som stiller seg kritisk til humor av den typen Queentastic ble kritisert for, får beskjed om at de må tåle humor. Det synes jeg er sterkt, sier Halvorsrud til Blikk Nett. Kronikken og de påfølgende intervjuene diskuteres på både Gaysirs forum og Blikks Facebook-side. Det er diskusjoner som får Halvorsrud til å reagere.– Når personer som føler seg støtt og krenket får beskjed om at de må tåle litt humor, så har vi et stort problem. Slike utsagn ekskluderer mennesker. Skeiv Ungdom-lederen er inneforstått med at mennesker er forskjellige og at vi har ulike grenser.– Men i det øyeblikket noen sier de ikke føler seg inkludert, men ekskludert, så kan vi ikke be dem om å ha humor på det. Jeg mener diskusjonen rundt dette viser at vi innad i miljøet har et stort problem.

Varsellampene lyser

Queentastic har tatt selvkritikk og har nå kuttet ut det aktuelle nummeret fra showene sine. Geir Lillejord sa også i et intervju med Blikk Nett at gruppa gjerne deltar i debatt om rasisme i lhbt-miljøet under EuroPride. Så langt, så bra. Men Line Halvorsrud er vel så opptatt av holdningene som ikke sees på scenen eller i paneldebatter.– Når man ikke tar menneskers bekymringer seriøst innad i vårt eget miljø, da får det varsellampene mine til å lyse. Det er på ingen måte slik at Skeiv Ungdom er feilfrie eler at vi er en perfekt organisasjon. Det er nettopp det vi ikke er – og derfor er vi så opptatt av at dette må jobbes med, sier Halvorsrud og forteller at Skeiv Ungdom har sett at temaet rasisme må jobbes med kontinuerlig. – Vi er ikke så mangfoldig som vi gjerne skulle ønsket å være, eller som prosentandelen av medlemsmassen skulle tilsi at vi var. Da må vi se på vår egen organisasjonsstruktur og kultur og spørre oss hvorfor det er slik. – Hva gjør dere konkret?– Vi har begynt å samarbeide tettere med Skeiv Verden, samt at vi tok opp rasisme, inkludering og mangfold på det siste landsstyremøtet hvor alle fylkeslederne var tilstede. Dette er noe Skeiv Ungdom absolutt tematiserer. Halvorsrud er likevel bekymret for grumset som viser seg i sosiale medier når slike saker kommer opp i dagen.– Min største bekymring er hvordan vi mottar signaler fra mennesker som ikke føler seg inkludert. Spesielt når de tilhører en gruppe som vi allerede vet har større utfordringer enn det etnisk norske skeive har. Det er alvorlig.

En inkluderingsbevegelse

Skeiv Ungdom ser fram til Pride House under EuroPride da temaet skal opp til diskusjon.– Nå har vi muligheten til å starte en skikkelig debatt om dette, og jeg mener vi bør gå i dybden på rasisme i vårt eget miljø. Men ikke bare rasisme. Det er en rekke saker vi bør debattere, sier Halvorsrud vel vitende om at enkelte ikke synes det er viktig. – Vi er en inkluderingsbevegelse og da må vi tåle å ta debatter må mange forskjellige nivåer. Mitt håp er at debatten på Pride House skal være med på å bedre inkluderingen i eget miljø. Halvorsrud er ikke så opptatt av å skyte Queentastic, men heller sette fingeren på det store lerretet.– Jeg tror ikke det nødvendigvis lå noen onde tanker bak nummeret til Queentastic. Poenget her er at vi omgir oss med en rekke stereotyper – og vi som miljø burde nå ha lært at er det én ting stereotyper fører til, så er det hets. Det er ikke første gang minoriteter parodieres på en scene – det er noe vi har sett mange, mange ganger og på et eller annet tidspunkt er det ikke moro lenger.

Debatter på Pride House

På Pride House på Litteraturhuset lørdag 21. juni inviterer Skeiv Verden til debatt om rasisme i lhbt-miljøet. Thomas Tawala Prestø fra Antirasistisk senter kommer og lhbt-miljøets organisasjoner, klubber og mediaaktører er inviterer til å delta i diskusjonen om hvordan man skal takle rasisme og hvordan være proaktivt antirasistisk. På Pride House på Kulturhistorisk museum tirsdag 24. juni spør Skeiv Ungdom blant annet: Hva har ære med saken å gjøre? Lhbt-personer med minoritetsbakgrunn møter noen ganger andre utfordringer en lhbt-personer uten minoritetsbakgrunn. Er den skeive ungdomsbevegelsen i Norge flink nok til å ta disse perspektivene med seg i sitt arbeid? Susanne Demou Øvergaard fra Skeiv Verden deler erfaringer og kunnskap om hvordan vi som bevegelse kan bli bedre på å inkludere lhbt-personer med minoritetsbakgrunn i ungdomsbevegelsen.

Mer info:

Pride House 2014

Les også:

«Derfor er det ikkje morosamt, Queentastic» – Jeg er oppriktig lei meg

Powered by Labrador CMS