Lhbt-aktivist David Norris kan bli verdens første homfile president etter det irske valget.

65 år gamle David Norris har i en årrekke vært en av frontfigurene i den irske homokampen og er også en høyt respektert skikkelse innen både litterære og politiske sirkler.

Ifølge en ny meningsmåling seiler Norris nå opp som favoritt til å overta som president etter Mary Robinson som går av i høst etter to perioder.  Norris fikk 25 prosent av stemmene, fire prosentpoeng mer enn neste kandidat, skriver avisa «Irish Central». 

Valget er ikke før i oktober, og Norris har ennå ikke sikret sitt partis nominasjon, men en gruppe liberale støttespillere har allerede opprettet en underskriftskampanje for å få Norris til å stille til presidentvalg. Også under årets pride i Dublin fikk Norris massiv støtte. 

«Vi tror senator Norris er en mann av prinsipper, stolthet og sosial rettferdighet, og at hans verdier vil reflektere et Irland i endring. Vi ber deg bare om en signatur, en liten tjeneste for å sikre at den beste kandidaten blir Irlands nye sjef», oppfordrer initiativtakerne til underskriftskampanjen.

Johanna Sigurdardottir ble verdens første homofile leder da hun i 2009 ble valgt til statsminister på Island. Dersom Norris velges som president i Irland, vil han være den første åpne homofile mannen som leder en nasjon og verdens første homofile president.

Se norrisforpresident.ie for mer info.