Vil ha mer gay på landet

Publisert

– Jeg vet at mange homofile, transseksuelle og bifile kan synes det er vanskelig å bo i distriktene. Vi må skape en bygd der alle føler seg velkommen, og til det trenger vi deres assistanse, sa kommunalminister Åslaug Haga da hun overrakte Skeiv Ungdom 300 000 kroner i prosjektstøtte tirsdag formiddag. Kommunalminister Åslaug Haga var svært fornøyd med Skeiv Ungdoms innsats. – Jobben dere gjør er så bra. Vi trenger deres kompetanse for å øke åpenhet og gjøre hele Norge til et bedre sted å bo. Mennesker skal slippe å bli seksuelle flyktninger. Vi vil ha mer gay på landet, sa kommunalministeren og høstet stor jubel fra de frammøtte fra Skeiv Ungdom. Søknaden Skeiv Ungdom fikk innvilget, og som Haga stadig gjentok at hun ble fullstendig begeistret av å lese, handlet om å opprettholde det arbeidet ungdomsorganisasjonen allerede gjør for mangfold og mot diskriminering på landsbasis. – Vårt mål er at alle skal kunne være den de er, uansett hvor de bor. Skeiv Ungdom vil være tilstede utenfor byene. Komme til ungdom der de er og skape trygge møteplasser, fortalte sentralstyremedlem i Skeiv Ungdom, Hanna S. Mikalsen.

Møter stengte dører

Statsråden lyttet til at Skeiv Ungdom pratet om viktigheten av informasjon, skolering og synliggjøring. Og at ungdom selv prater med ungdom. – Alle som ønsker å få høre om homofili, bifili, transkjønnethet eller andre skeive skal kunne få muligheten. Vi stiller opp på alle skoler som vil ha besøk. Og tar ofte initiativet selv. Homofobi rammer jo heller ikke bare homofile. Homofobi rammer alle som «trår feil» blant ganske så strenge krav og normer ungdom må forholde seg til, sa Skeiv Ungdoms Svein Erik Olsen. – Møter dere noen gang stengte dører hos skoler, lurte statsråden på. – Ja, vi gjør dessverre det, svarte Olsen.Haga uttalte at hun var imponert over hvor mange steder i landet Skeiv Ungdom har lokallag. Hun ble enda mer fornøyd da hun hørte om fem nye lokallag, i tillegg til de ti som allerede eksisterer, er på trappene. – Jeg tror ikke mennesker er mindre tolerante på bygda enn andre steder. Men samfunnet er mindre og mer gjennomsiktig. Alle må forholde seg til alle og det er vanskeligere å skille seg ut. Skeiv Ungdoms synlighet i lokalsamfunn bidrar til økt åpenhet, mente kommunalministeren.

Toleransetinget på Inderøy

Et nytt prosjekt Skeiv Ungdom har satt i gang er en samekonferranse. I tillegg er 100 000 kroner av støtten øremerket til den skeive festivalen Jafnadhr. I år ble den arrangert på Inderøy i Trøndelag. – Var det tilfeldig at dere valgte Indreøy kommune, spurte Haga. – Nei, det var fordi de i fjor opprettet et toleranseting i kommunen. Vi syntes det var en fin ting å følge opp med en festival der. Jeg tror vi bidro til å bygge ned noen fordommer. Under festivalen brukte vi også lokale produsenter for å knytte festivalen nærmere til lokalsamfunnet, fortale Heidrunsson.På spørsmål om hvordan Haga ser for seg samarbeidet med Skeiv Ungdom svarte hun at de sammen må fortsette å predike budskapet. – Jeg er virkelig opptatt av dette. At mennesker i Norge skal ha reell valgfrihet for hvor de vil bo. Men vi kan ikke gjøre jobben for synliggjøring like godt som Skeiv Ungdom, og det er derfor vi knytter dem til oss og derfor vi bevilger penger.

– Hva med kommunenes homoplaner og mangfoldsplaner, vil du følge opp dem?

– Ja. Vi skal følge opp erfaringene fra planene og finne ut hva som har fungert i praksis. Jeg er en praktiker. Jeg vil ha kjøtt på beina. For en liten kommune kan det virke krevende å sette i gang med en homoplan, mens hvis man allerede har et opplegg som har vist seg vellykket, er det mye lettere å sette i gang. Vi trenger å skape gode eksempler som vi kan bruke videre, sa Åslaug Haga. Etter møtet med kommunalministeren var representantene fra Skeiv Ungdom godt fornøyde. – Jeg ble glad for å se engasjementet hennes, at hun var så godt forberedt og at jeg følte vi ble tatt på alvor, sier Svein-Erik Olsen.

– Har dere tro på at det blir et tett samarbeid?

– Framover skal vi være flinke til å rapportere, og vi må holde kontakt. Vi kommer nok til å banke på døra med jevne mellomrom. Og hvis vi møter motstand i kommunene, så vet vi hvor vi skal ringe, slår Audun Heidrunsson fast. .

Powered by Labrador CMS