Stein Sebastian Fredriksen, festivalsjef Tromsø Arctic Pride (Foto: Lars Åke Andersen)

Vil holde på de unge

Publisert

Tromsø Arctic Pride er over og festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen puster lettet ut. Spesielt fordi festivalen har klart målet om å gjøre Tromsø mer attraktiv for unge skeive.

Festivalen i Tromsø har på kort tid markert seg sterkt både i byen og i landsdelen. Over 20 ulike arrangementer med rundt 2 500 besøkende har preget Ishavsbyen. Fra regnbueflagget ble heist mandag har man kunnet ta del i utstillinger, debatter om skeive flyktninger, skeiv quiz, mange filmer, foredrag om sex og følelser, litt nord-norsk homohistorie, parade og fester.

Nødvendig fokus

Årets fokus har vært på ungdom og unge voksne. Det føler festivalsjefen er nødvendig.

– Det har vært bevisst og nødvendig å sette fokus på levevilkårene på denne gruppen. Det er for mange unge som flytter fra byen, ofte til Oslo, fordi de opplever at det er lettere å være skeiv der. Vi ønsker bedre vilkår i Tromsø og at det skal være attraktivt å være skeiv her. Mange unge har Tromsø som studentby, og det er grunnen til at vi valgte dette som tema i år.

I ungdomsårene skaper man sin egen identitet og sitt ståsted, hvem man er som person. Trygge og gode rammer gir lykkeligere mennesker, og det er større sjanse for at du blir i byen. Arctic Pride mener at Tromsø og Nord-Norge ikke har råd til å miste ungdommene, om de reiser herfra skal det i alle fall ikke være fordi de er homofile og skeive.

For festivalen var det naturlig å inngå samarbeid med ungdomshuset Tvibit, et kultursenter og kraftsenter for ungdom opp til 25 år. Stedet har vært base under festivalen, Fredriksen roser samarbeidsviljen. Mange av arrangementene ble holdt der, debatter, kunsetutstillinger, foredrag om sex og identitet, filmvisninger og konsert, samt en after-parade lunch, der målet var å få igjen varmen etter en kald marsj gjennom byen.

Alle farger

Leder i Fri Ingvild Endestad mener Tromsø viste hvor fantastisk byen kan være og at det skal være plass til alle fargene i nordlyset.

– Akkurat nå går nynazister fra Norge, Sverige og Finland med budskap mot personer som oss. Det skal vi kjempe imot. Vi trenger fokus på de som ønsker å leve på andre måter. Alle skal få være den de er og bo i den byen de er fra, sa Endestad til de frammøtte i paraden lørdag.

I tillegg til byens folk har også tilreisende fra landsdelen og fra andre deler av Norge kommet til festivalen, og personer fra det store utland. To grekere med EU-støtte som planlegger en felles balkansk pride var i Tromsø for å se og observere, og festivalsjef Fredriksen har også fått andre henvendelser fra Europa og helt til Australia. Nå håper Tromsø Arctic Pride at festivalen blir like stor og viktig som Reykjavík Pride.

– Det er gøy at det er såpass mye folk som er kommet reisende. Hvis Tromsø Arctic Pride også kan bli en turistattraksjon ville det vært fantastisk, avslutter en litt sliten, men lykkelig festivalsjef.

Se bilder fra festen lørdag 12. november.

 

Powered by Labrador CMS