Vil jobbe mot machoholdninger

Publisert

Politiet arbeider for å få homoene, innvandrerne og kvinnene inn i sine rekker. – Politiet skal gi et speilbilde av samfunnet og der er alle disse gruppene representert, sier politidirektør Ingelin Killengreen. Politietaten ønsker et større mangfold innad i organisasjonen. De ser at økt mangfold i befolkningen krever at de blir en mer tilpasningsdyktig etat. Derfor har de satt i gang prosjektet «Mangfold i politi- og lensmannsetaten». Prosjektet går ut på å sette fokus på bredden innen mangfoldsarbeidet, herunder kjønn, seksuell orientering, etnisitet, alder og nedsatt funksjonsevne. Mandag holdt Politidirektoratet en stor konferanse der innlederne og samtalegruppene tok opp temaer som kjønnslikestilling, etniske minoriteter, seniorpolitikk og lhbt. Konferansen skulle bidra til en erfarings- og idéutveksling om de ulike arbeidsfeltene under mangfoldsparaplyen i politiet.

– Hvorfor er mangfold så viktig?

– Vi må sørge for å ha et mangfold i en organisasjon som gjør at folk kjenner seg igjen. At vi gjenspeiler befolkningen er det aller viktigste, sier politidirektør Ingelin Killengreen til Blikk Nett.

– Hva skal politiet konkret gjøre for å oppnå større mangfold?

– Vi registrerer at det i en del sammenhenger kan være vanskelig å rekruttere nye mennesker. Folk har et bilde av politiet om at der jobber det ofte bare høye lyse typer med muskler. Saken er at vi leter etter alle slags personer, men lykkes ikke helt. Det er ikke sikkert at det er så lurt å troppe opp på videregående skoler, i rekrutteringsøyemed, når folk oppfatter politietaten som en machoorganisasjon. Machokulturen som tidligere rådet i politiet var ikke akkurat noe som apellerte særlig sterkt til homofil ungdom. Derfor må vi vise at vi er en arbeidsplass som kan appellerer til alle. Vi må få frem at dette er viktig for oss ved å henvende oss på en klokere og mer tillitsvekkende måte til disse gruppene. I tillegg må vi gjøre noe med intern-organisasjonen, mener Killengreen.

– Hva sliter politiet mest med?

– Først og fremst sliter vi med rekrutteringen. Dessuten opplever vi at det er gjennomgående vanskelig å nå frem med vårt budskap. Vi ønsker å få frem at en jobb i politiet representerer en utdanning på høyt nivå, og hos oss kan du også få muligheten til å påvirke i samfunnet.– Det finnes ingen begrensninger for å søke seg jobb hos oss, men du kan ikke ha vært straffet. Ytre kriterier som for eksempel høyde er tilpasset for kvinner og andre som i utgangspunktet har en noe lavere høyde enn gjennomsnittet her i landet, forteller Killengren.

– Det er trolig flere lesbiske enn homofile menn i politiet. Hva kommer det av?

– Jeg kjenner veldig mange åpne lesbiske i politiet, men det tok forferdelig lang tid før de turte å være åpen omkring det. Lesbiske har vært akseptert i politiet fordi de har vært «en av gutta». Med det mener jeg at disse jentene har oppført seg som den de er. Dermed er de blitt forbilder. Det har ikke homofile menn blitt på samme måten. Vi må få frem at det ikke er negativt å ha en seksuell orientering mot ditt eget kjønn og samtidig jobbe i politiet.

– Hvorfor ser det ut til å være vanskeligere for homofile menn å være åpne i politiet?

– Før jobbet det nesten bare menn i organisasjonen. I en sånn kultur utvikler man en spesiell machoholdning. Store og sterke politimenn med pistol og muskler blir bildet man serverer utad. Dette trekker med seg myter og historier og da er det ikke sikkert at vi når de menneskene vi søker.

– Hva er uakseptable holdninger og oppførsel?

– Det å prøve og komme seg frem i systemet på andres bekostning. Slik oppførsel skal ikke tolereres. Enhver form for diskriminering, hint eller bemerkning knyttet til personers etniske opphav, seksuelle orientering eller kjønn er uakseptabelt, uansett om det er sagt for å prøve å være morsomt.

– Blikk Nett skrev tidligere denne uken om en lensmann som hadde nektet å ansette en kvinne fordi hun var lesbisk, hva er din kommentar?

– Saken er helt ukjent for meg. Når sånt skjer skulle jeg ønske at kvinnen det angår tar det opp med oss. Slik kan vi få mulighet til å se på hvilke tiltak som er nødvendig å sette i verk. Vi ønsker å få slike saker inn til oss for å motvirke ting som går feil.

– Hva syns du om at lhbt-personer i politiet nå har organisert seg i Norwegian Gay Police Association?

– Det syns jeg er bra. Et utmerket og positivt initiativ, sier Ingelin Killengreen.

Powered by Labrador CMS