Vil lære av Norge

Publisert

En komité fra Nepal er på besøk i Norge for å se nærmere på hvordan ekteskapsloven fungerer i praksis. Nepal vurderer å innføre felles ekteskapslov, bare tre år etter at homoseksualitet ble avkriminalisert i landet. Etter at lhbt-organisasjonen Blue Diamond Society tok saken til Høyesterett i 2007, ble den nye nepalske regjeringen pålagt å utnevne en komité som skal se nærmere på spørsmålet om felles ekteskapslov. LLH har sammen med Utenriksdepartementet sørget for at de sju representantene fra komiteen har fått komme til Norge for å høste erfaringer. – UD og LLH jobber mye med lhbt-rettigheter i Nepal og vi ser på dette som en utrolig viktig sak. Det vil bety mye for lhbt-personer i Nepal om dette utvalget velger å gå for en eller annen form for partnerskapslov eller ekteskapslov, sier Marna Eide, internasjonal rådgiver i LLH. Nepal er et tradisjonelt, religiøst hinduistisk samfunn, der undertrykkelsen av lesbiske og homofile har vært sterk, men siden 2007 har landet opplevd en fremdragende utvikling på lhbt-området. Dommen fra Høyesterett påla også den nye demokratiske regjeringen å endre alle lover som diskriminerte lhbt-personer og vedta en lov som gir beskyttelse til lhbt-personer. – Før 2007 var ingen åpne. Om de var offentlige om legningen sin ble de arrestert av politiet og kastet ut av hjemmene sine. Nå som loven er på deres side, føler de seg trygge og folk kommer ut, også utenfor storbyene, sier leder for komiteen, Dr. Laxmi Raj Pathak.

– Folket støtter ny lov

Sammen med de seks andre representantene har han denne uken hatt en rekke møter med politikere, sentrale organisasjoner og homoforkjempere i Oslo. – Det har vært veldig interessant for oss å se hvordan denne loven praktiseres og hvordan Norge har gått frem for å få gjennomslag for en slik lov. Vi vil ta med oss mange positive erfaringer fra dette møtet, sier Pathak. Før komiteen kom til Norge, har de reist rundt i Nepal og snakket med seksuelle minoriteter, foreldre, akademikere og tilfeldige folk for å få et bilde av folks holdninger og vurdere hvorvidt denne loven vil få konsekvenser for befolkningen. – Jeg vet ikke om det er fordi vi har fått lover som beskytter lhbt-gruppen eller om det er fordi folk har innsett at dette er realiteten, men alle deler av samfunnet, selv de religiøse gruppene, aksepterer at denne gruppen eksisterer og at de fortjener de samme rettighetene som andre mennesker, sier Pathak.

– Hva er den største utfordringen dere står ovenfor når det gjelder å få innført felles ekteskapslov?

– Vi er et veldig ortodokst samfunn som tror på et heteroseksuelt ekteskap. Alle vi har møtt er for å gi lhbt-personer alle rettigheter som følger med ekteskapet, men de vil ikke at vi skal bruke ordet ekteskap. Det er et veldig hellig ord for hinduer, sier Pathak.

– Forbilde i Asia

Pathak håper komiteen skal ha klar rapporten innen utgangen av året da regjeringen skal utforme en ny grunnlov. Deretter vil en egen lovkomisjon nedfelt av regjeringen utforme selve lovforslaget basert på rapporten. – Forandringen vi har sett er helt fantastisk og det gir oss håp for fremtiden. Vi har gjort store fremskritt på veldig kort tid. Hverdagen for lhbt-personer forbedrer seg for hver dag, sier Pathak.

– Hva tror du er årsaken til at ting har utviklet seg så raskt?

– At vi er et lite land der 95 prosent av befolkningen er hinduer gjør det lettere. Om regjeringen initierer noe, så hører folket på dem. Så snart vi fikk lover som beskytter lhbt-personer, endret holdningene seg. Om det nå blir vedtatt felles ekteskapslov, så tror jeg folket også vil innrette seg etter den, sier Pathak. Om de får på plass en lov som lar homofile og lesbiske gifte seg, vil Nepal praktisk talt ha brukt fire år på å oppnå det Norge brukte 40 år på å få til. Nepal blir også det første landet i Asia som innfører en lov som gir homofile par rett til å gifte seg. – Alle deler av samfunnet ser nå at dette er realiteten og at vi må gjøre noe med det før eller senere, så hvorfor ikke nå? Om vi får gjennom en slik lov vil Nepal bli et foregangsland i Asia, sier Pathak til Blikk Nett.

Les også:

- Historisk parade

Powered by Labrador CMS