Fra venstre leder i Åpne Høyre Helge Ytterøy L’orange, leder i Öppna Moderater Fredrik Saweståhl, styremedlem Jani Seikkula i finske Kasary og leder i tyske LSU Alexander Vogt.
Fra venstre leder i Åpne Høyre Helge Ytterøy L’orange, leder i Öppna Moderater Fredrik Saweståhl, styremedlem Jani Seikkula i finske Kasary og leder i tyske LSU Alexander Vogt.

Vil øke presset på Tsjetsjenia

– Situasjonen for homofile i Tsjetsjenia er fortsatt ikke løst, og vi vil øke presset, sier Helge Ytterøy L’orange, leder i Åpne Høyre.

Publisert

Åpne Høyres europeiske nettverk, European Centre Right LGBT Alliance, har utarbeidet en felles uttalelse og oppfordring til ansvarlige europeiske politikere om ikke å akseptere drap på minoriteter på vår egen dørstokk.

I uttalelsen, som er sendt rundt 20 ansvarlige statsråder, presidenter og partiledere, oppfordrer nettverket også om å bistå ofre på flukt. I Norge er uttalelsen sendt utenriksminister Børge Brende og fungerende innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg.

– Situasjonen for homofile i Tsjetsjenia er fortsatt ikke løst, og vi vil øke presset på Tsjetsjenia. Overgrepene er så grove at det overhodet ikke er akseptabelt, sier Helge Ytterøy L’orange, leder i Åpne Høyre til Blikk Nett.

Holde trykket opp

– Det er avgjørende at de europeiske landene også videre er tydelige på at diskriminering og internering ikke er akseptabelt, samt at ofrene får hjelp og beskyttelse, sier L’orange.

European Centre Right LGBT Alliance er glade for utenriksminister Brendes engasjement knyttet til situasjonen så langt.

– Vi regner med at Brende vil fortsette å øke presset. Og, hvis det ikke skjer noen bedringer i Tsjetsjenia, at han kaller inn ambassadøren på teppet, understreker L’orange.

L’orange tror også at det nytter at folk engasjerer seg i opprop via Facebook og andre sosiale medier.

– Et av oppropene har snart nådd to millioner. Det er klart at det legger press på vesteuropeiske politikere. Det er viktig å holde trykke oppe, sier L’orange.

Se uttalelsen her

170420-Chechnya-1