Vil teste flere for hiv

Publisert

Byråd for helse og sosiale tjenester, Anniken Hauglie, har avgitt høringsuttalelse til rapporten «Om kjærlighet og kjøletårn». – Det er tre hovedpunkter i kommunens hiv og aids-strategi, bedre informasjon, økt testaktivitet og tidligere behandling av de som tester positivt. Syse-utvalget overleverte sin utredning, «Om kjærlighet og kjøletårn, om strafferettslige spørsmål ved alvorlige smittsomme sykdommer», til helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre i oktober i fjor. Utvalgets flertall anbefalte at straffeloven fortsatt skal ramme smittefarlig atferd, men ønsket samtidig en viss avkriminalisering av straffelovens paragraf 155. Utvalget, som har vært ledet av professor dr. juris Aslak Syse, ble oppnevnt av regjeringen i desember 2010 for å utrede ulike spørsmål knyttet til bruken av straff for det å overføre smittsomme sykdommer til andre. Utvalget ble blant annet bedt om å vurdere spørsmål som forebyggende effekter av straff, om loven virker diskriminerende, eller har negativ betydning for den enkeltes atferd. Utvalgets flertall mener det bør være straffeansvar for overføring av alvorlige smittsomme sykdommer fra person til person. De ordinære strafferammene foreslås redusert noe, og forsvarlige smitteverntiltak, som for eksempel bruk av kondom ved samleie, vil frita for straff. Utvalget foreslår at den nye lovteksten til paragraf 237 bør lyde: «Med bot eller fengsel inntil tre år straffes den som overfører en smittsom sykdom som medfører betydelig skade på kropp og helse. På samme måte straffes den som utsetter flere personer for slik smittefare eller gjentatte ganger eller ved hensynsløs atferd utsetter en annen person for slik smittefare [...].»

Støtte fra Helseutvalget

Rapporten er nå ute til høring. Helseutvalget har gitt innspill og gir i hovedsak sin støtte til uvalgets konklusjoner og forslag. De uttrykker støtte til hvordan Syse-utvalget legger opp til en forståelig lovgivning «som fritar den hivpositive for strafferettslig ansvar» dersom de bruker kondom. Helseutvalget støtter forslaget om å beholde særbestemmelsene i straffeloven og legger blant annet til grunn at en opphevelse vil kunne gi uforutsigbarhet og svært høye strafferammer. De uttaler at hvis dette lovforslaget blir fremmet og vedtatt vil hivpositive og hivnegative lettere kunne praktisere sitt sexliv uten frykt for straffeforfølgelse. Helseutvalget støtter forslaget om at straff ikke kommer til anvendelse når forsvarlige smitteverntiltak er iakttatt, som for eksempel bruk av kondom. Helseutvalget støtter også at det fortsatt skal være straffbart å utsette noen for risiko for skade, dersom de øvrige vilkår om «sterkt klanderverdig oppførsel» også legges til grunn.

Vil endre straffeloven

Byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo kommune, Anniken Hauglie (H) er langt på vei enig med Helseutvalget innspill.– Oslo kommune har valgt å følge Helseutvalget i deres høringsuttalelse. Byrådet har ikke tatt stilling til hvordan straffelovens paragraf 155 skal utformes, men vi ønsker å sende et klarsignal om at dagens straffelov ikke bør være slik den er i dag. Slik den står i dag er den helt urimelig for de som er hivpositive, sier Hauglie til Blikk Nett. – Når vi så at Helseutvalget var positive til det som blir foreslått i rapporten, så valgte vi å følge dem i det. Det viktigste for byrådet er å sende et signal om at straffeloven bør endres, og at det er andre virkemidler er viktigere, som hurtigtesting og liknende.

– Du er byråd for Oslo, som er episenter for hivsmitte i Norge. Føler du et ekstra ansvar for å delta i debatten om hiv og aids?

– Det er klart jeg gjør det. Det er veldig mange hivpositive i vår by og det er en kraftig økning akkurat i Oslo - noe vi har satt ekstra fokus på i vår egen hiv- og aidsstrategi. Vi må få opp informasjonsnivået ut mot risikogruppene, men også overfor befolkningen generelt. Vi har et klart ønske om at flere skal gå å teste seg. Det er bakgrunnen for at vi støtter Helseutvalgets Sjekkpunkt, som er et lavterskeltilbud som tester menn som har sex med menn. Det er tre hovedpunkter i vår hiv og aids-strategi, og det er bedre informasjon, økt testaktivitet og tidligere behandling av de som tester positivt. Oslo kommunes høringsuttalelse er overlevert Helse- og omsorgsdepartementet, og Hauglie forventer at kommunens innspill veier tungt.– Jeg går ut i fra at høringsuttalelsen fra kommunen tas på alvor av departementet nettopp fordi Oslo er en stor kommune og fordi de fleste hivpositive bor her. Vi samarbeider godt med Helseutvalget og andre organisasjoner, så jeg føler vi er på nett med utfordringene her i Oslo, sier Hauglie til Blikk Nett. Utredningens forslag til nye lovtekster vil tidligst kunne behandles i Stortinget etter valget i september i år.

Powered by Labrador CMS