Voldelig i Moskva

Publisert

Torsdag 11. oktober var 50 personer samlet på klubben 7freedays i Moskva for å feire «Coming Out Day» da festen ble angrepet av maskerte personer. 7freedays omtaler seg som Russlands første lhbt-vennlige bar. Til tross for at homoseksualitet ble avkriminalisert i 1993 er det stort omfang av diskriminering av lhbt-personer i Russland. Pride-arrangementer blir til stadighet forbudt og angrepet av motdemonstranter og militante ortodokse aktivister. Organisasjonen Sova har rapportert om seks angrep på lhbt-personer og arrangementer hittil i år, men legger samtidig til at det reelle tallet nok er høyere fordi mange tilfeller ikke rapporteres. Et vitne til angrepet på 7freedays sier ifølge nettstedet Towleroad at angriperne kastet syre på dem. Andre vitner melder at festdeltakerne ble slått med flasker. De voldelige angriperne var kledd i svart og hadde munnbind. Ifølge det amerikanske nettstedet Daily News ble tre personer skadet og sendt til sykehus. En kvinne måtte behandles for knust glass i øyet. The Moscow Times skriver i dag at angriperne visste hvordan klubbens alarmsystem fungerte. Vel innenfor dørene ble barkeeperen på 7freedays truet med pistol med gummikuler slik at vedkommende ikke kunne varsle politiet. Angriperne begynte å smadre møbler og angripe gjester. Først etter at angriperne hadde forlatt åstedet kom politiet, da hadde det gått 30 minutter.

– Organisert angrep

Stortingspolitiker og lhbt-rapportør i Europarådet, Håkon Haugli, er sjokkert over hendelsen i Moskva.– Vi ser det samme i land som Ukraina og Serbia, hvor det motmobiliseres. Dette er snakk om angrep fra organiserte miljøer som bruker internett og andre nettverk for å mobilisere. Når angriperne stiller med munnbind og gummihansker så betyr det at det ikke er snakk om spontane angrep, sier Haugli til Blikk Nett. – Hvis man sammenligner med hatkriminalitet her hjemme, som ofte har en sammenheng med at noen blir provosert og så angriper - ikke at det er akseptabelt, men her er det snakk om systematiske kampanjer hvor man bruker vold som et virkemiddel. Det er utrolig alvorlig.

– Kirken fyrer opp under hatet

Russlands største ortodokse kirke gikk nylig ut med et krav om at alle homoklubber i Moskva må stenges som et ledd i å stoppe promoteringen av homoseksualitet. Det er uvisst om angrepet på 7freedays har en sammenheng. – Tenk om de religiøse lederne og kirken tok avstand fra vold? Kirken burde se på det som sin oppgave å ta avstand fra vold og aggresjon mot uskyldige mennesker. Det hadde det stått respekt av. I stedet er de med på å fyre opp under et hatefullt klima. Jeg mener faktisk at den ortodokse kirken er med å legitimere denne typen angrep på lhbt-personer gjennom en veldig foraktfull og hatefull retorikk, sier Haugli. St. Petersburg og flere andre russiske byer har vedtatt lover som forbyr «homopropaganda». En liknende lov blir vurdert innført i Moskva.– Slike lover vurderes nå på føderalt nivå. Men hvor er de politiske lederne som er villig til å stå opp for ytringsfrihet og likeverd i en slik situasjon? spør Haugli. – Russlands internasjonale forpliktelser, som følge av at de vil være med i Europarådet, innebærer demokrati og menneskerettigheter. Når slikt som dette skjer i Moskva, så settes rettsstaten på prøve. Det er sikkert ikke mange politiske poeng å hente på å forsvare lhbt-befolkningen i Russland, men desto større grunn til at noen utviser lederskap.

– Hvem tenker du på da?

– Ansvaret ligger på den øverste politiske ledelse, altså president Vladimir Putin ogstatsminister Dmitrij Medvedev. Dette handler ikke om hva det internasjonale samfunnet krever av Russland, men hvordan Russland selv tar vare på sine egne innbyggere. Ifølge en undersøkelse gjennomført nylig av Public Opinion Foundation (FOM) er 51 prosent av Russlands innbyggere negative til seksuelle minoriteter.– Det er ikke lenge siden man hadde fått det samme resultatet i store deler av verden. Det står liten respekt av politiske ledere som til en hver tid bøyer seg for det flertallet av befolkningen mener. Det handler om å gå foran å vise vei. Russiske ledere må forholde seg til de traktatene de har skrevet under på - og det er at alle mennesker har rett på grunnleggende rettigheter. Det kan ikke være slik at det er mobben som skal bestemme hva som er lov. Lovforslaget som ligger til behandling i Moskva nå kan ikke Russland vedta og samtidig ivareta sine forpliktelser som medlem av Europarådet. De to tingene står i en direkte konflikt, sier Haugli og legger til at han vil følge opp hendelsen i Europarådet.

Powered by Labrador CMS