Voldelig pride i Kiev

Publisert

Minst 25 personer ble arrestert og mange ble skadet da høyreekstreme angrep paraden under Kiev Pride lørdag 6. juni. Blikk Nett har møtt Thomas Rappel i organisasjonen Munich Kiev Queer som opplevde opptøyene på nært hold. Under EuroPride i Oslo 2014 delte LLH ut prisen Rainbow solidarity til lhbt-aktivister i Ukraina. Aktivist Olena Schevchenko var selv til stede for å motta prisen og kunne fortelle om et hardt prøvet lhbt-miljø som stadig møter motstand, fra så vel myndigheter som høyreekstreme grupperinger. Da Kiev Pride forsøkte å arrangere den første prideparaden i hovedstaden Kiev i 2012 ble den stoppet av flere tusen motdemonstranter – og lederen for Kiev Pride, Svyatoslav Sheremet, var en av mange som ble utsatt for grov vold av motdemonstranter. To hundrede politifolk var ikke nok til å stagge motdemonstrantene og paraden ble avlyst. I 2013 ble paraden gjennomført med stort sikkerhetsoppbud. En rekke politikere og diplomater gikk i paraden og tidligere stortingsrepresentant for Ap, Håkon Haugli, var i Kiev i kraft av sin rolle som Europarådets lhbt-rapportør. Haugli roste den gang Ukrainske myndigheter for at paraden kunne gjennomføres. Tilbake til 2014 og Kiev Pride. Paraden som skulle gå lørdag 6. juli ble nok en gang avlyst da myndighetene ikke kunne garantere deltakernes sikkerhet. Bare dager før hadde aktivisten Olena Schevchenko vært i Oslo på EuroPride for å motta Rainbow solidarity-prisen av LLH. Lørdag 6. juni i år arrangerte Kiev Pride nok en gang en parade. Og nok en gang ble lhbt-aktivister møtt av høyreekstrem vold. Ukrainas innenriksminister sa i en uttalelse til pressen at paraden, som besto av nærmere 300 personer, ble angrepet med fyrverkeri, nødbluss og tåregass.

Fra München til Kiev

Tyske Thomas Rappel, også kjent som Bavarian Mr. Gay 2013, deltok i paraden og i et intervju med Blikk nett forteller han om vold, kaos og panikk.– Da jeg ble kåret til Bavarian Mr. Leather i 2013 var målet mitt at samarbeidsprosjektet mellom München og vår tvillingby Kiev skulle bli mer synlig, sier Rappel til Blikk Nett og forteller at han ble aktiv i organisasjonen Munich Kiev Queer.– Organisasjonen ble opprettet i 2012, etter det første forsøket på å arrangere pride i Kiev. Siden den gang har vi støttet våre venner i Kiev, og resten av Ukraina, på en rekke prosjekter, fra kunst og kultur til synliggjøring av lhbt-saker i Ukraina, samt utveksling av kunnskap og erfaringer som handler om å styrke miljøet. – Var dette ditt første besøk i Kiev?– Kiev Pride 2015 var mitt andre besøk, men det var første gang jeg dro for å delta på pride. Jeg var ganske kjent med byen og gjennom arbeidet mitt med miljøet i Kiev og Ukraina visste jeg en del om hva jeg kunne forvente. Jeg visste hva som skjedde da den første prideparaden ble gjennomført i Kiev i 2013, og hvorfor den så ble avlyst i 2014. Jeg var overbevist om at sikkerhet var hovedfokus i år når paraden skulle arrangeres, men jeg visste også at vi ikke kunne være helt sikker før paraden gikk. Et par dager før avreise fra München fikk jeg høre at høyreekstreme og fascister planla å stoppe paraden. Norges ambassade i Kiev har lenge støttet lhbt-miljøet i Ukraina og den anledning holdt ambassaden en mottakelse før selve paraden.– Jeg var invitert til Norges ambassade sammen med samarbeidspartnerne til Kiev Pride, samt mange diplomater og utenlandske gjester, og selvsagt arrangørene av Kiev Pride. Da vi ankom ambassaden ble vi møtt av noen mistenkelige menn utenfor. De så ut til å vente på oss og det gikk rykter om at de tilhørte det høyreekstreme miljøet. En rekke diplomater ble bekymret da de hørte dette, men et stort politioppbud sørget for sikkerheten.

Politi alvorlig skadet

Paraden lørdag 6. juni var lagt til et sted nord i byen, ved elven Dnipro. Men før paraden kunne gå måtte deltakerne ta seg dit.– Selve paradedagen var helt uvirkelig. Allerede kvelden før hadde vi fått meldinger om hvor og når vi skulle møtes, i tillegg fikk vi en liste med sikkerhetstiltak, som at vi måtte ha på oss langermede gensere i tilfelle vi ble angrepet med gass, at vi måtte ha med vann og eddik i tilfelle tåregass. Vi fikk også beskjed om å bære eventuelle ryggsekker på magen. Vi møttes kvart på ni på morgenen og vår lokale kontaktperson tok oss med til der paraden skulle starte. Da vi nærmet oss så vi at hundrevis av politi var i gang med å gjerde inn området. Likevel, da paraden startet så vi at nærmere 30 svartkledde menn kom løpende mot oss. Vi skjønte fort at de ikke var vennlige, noe som ble bekreftet da de plutselig smalt fyrverkeri og signalbluss. Hvordan de hadde klart å komme seg innenfor sperringene politiet hadde satt opp vet vi fortsatt ikke. Politiet reagerte kjapt og løp foran oss for å beskytte paradedeltakerne. Dessverre ble en politimann truffet av en skarp gjenstand i halspulsåren og ble alvorlig skadet. Politiet klarte heldigvis å stoppe angriperne og mange ble arrestert. Resten av paraden var preget av ro og en fin atmosfære, sier Rappel til Blikk Nett.

Flere angrep

Etter paraden var det om å gjøre å komme seg tilbake til sentrum og i sikkerhet. Politiet hadde beskyttet selve paraden, men deltakerne var nå overlatt til seg selv.– Tanken på å gå alene til T-banestasjonen var uaktuell. Vi visste ikke om det ville bli mer bråk eller angrep. Men vi kunne jo ikke bli værende der vi var, så vi begynte å gå. Vi hadde ikke tatt mange skritt før flere svartkledde motdemonstranter dukket opp, og i panikk løp vi i motsatt retning. Det var fullstendig kaos og folk var panikkslagne. Vi løp inn i et kjøpesenter og noen gjemte seg i en kafé. Jeg og 12 andre gjemte oss i et postkontor. Vi så at de høyreekstreme nå kom inn i kjøpesenteret og at andre lhbt-aktivister og paradedeltakere løp og forsøkte å redde seg unna. På samme tid kom politiet og forsøkte å holde mobben unna. Mange ble skadet, slått og banket opp. Vi som var i postkontoret fikk ringt taxi og litt etter litt klarte vi å flykte fra området. Volden gikk ut over aktivister, så vel som politi.– I ettertid er det vanskelig å få oversikt over antallet skadde. Men vi vet at fem politi ble skadet i sammenstøtene, en av dem alvorlig. Nærmere 10 lhbt-aktivister og paradedeltakere ble skadet i angrepet fra de høyreekstreme. Mobben besto for det meste av militante høyrekrefter fra en rekke grupperinger og mens de angrep ropte de «død over homoene!» Det er tankesettet deres og de mener det de roper.

Stor respekt

I den kaotiske situasjonen klarte Rappel å holde hodet kaldt. Men opplevelsene har satt spor.– Det er første gang jeg har opplevd et slikt hatangrep. Jeg kjente ikke frykt i selve øyeblikket, men forsøkte å forholde meg rolig og å tenke rasjonelt. I stedet for å tenke altfor mye, handlet jeg som best jeg kunne. Men i ettertid, spesielt når jeg ser på bilder og videoopptak, ser jeg hvor farlig situasjonen var. Jeg er takknemlig for at det gikk bra med meg, men mine tanker og min respekt gir jeg til aktivistene i Ukraina – som gjør en utrolig jobb. De lever med trusler i dagliglivet, men fortsetter likevel og mister ikke motet. Det inspirer meg til å fortsette arbeidet med Munich Kiev Queer og til å rekruttere flere aktivister slik at vi kan jobbe sammen med våre ukrainske venner.

Fortsetter samarbeidet

Rappel vil nå fortsette arbeidet i organisasjonen Munich Kiev Queer, og vil blant annet sørge for at informasjon om situasjonen i Ukraina blir synlig.– Landet ønsker å være en del av EU og Europa må derfor insistere på og kreve en garanti fra landets myndigheter om at menneskerettighetene gjelder alle, samt at de må sette i gang tiltak for å redusere diskriminering og å jobbe for like rettigheter, gjennom for eksempel lovverket. Det var en stor suksess i seg selv at Kiev fikk en prideparade i år, og ikke minst at Ukrainas president Petro Porosjenko på forhånd gikk ut og så at alle ukrainere har rett til å gå i gatene og til å slåss for sine rettigheter. Det har ikke skjedd tidligere. Men når sant skal sies, så var det på grunn av press fra utlandet at pride i det hele tatt ble gjennomført. Derfor mener jeg det er ekstra viktig med slike samarbeid som München Kiev Queer og at miljøet i ulike land støtter opp om hverandre. Vi hjelper og støtter hverandre gjennom miljøbaserte prosjekter og miljøet kan så påvirke offentlige myndigheter som på sin side kan drive gjennom politiske endringer. Lhbt-miljøet har stor støtte hos diplomater, men det er fortsatt rom for flere. Muncih Kiev Queer har startet en pengeinnsamling til aktivister og politi som ble skadet under opptøyene i Kiev lørdag 6. juni.

Mer info her: Munich Kiev Queer på Facebook

Les mer om: LLHs solidaritetsfond og samarbeid med lhbt-miljøet i Ukraina
Munich will support the fourth Ukrainian Gay Pride with a delegation and cultural events. This year Lydia Dietrich,...Posted by Munich Kiev Queer on 2. juni 2015

Powered by Labrador CMS