Voldstrusler mot Isah

Publisert

Det kan koste å være Skeiv Verden-aktivist. Det har Isah fått erfare. Familien til en lesbisk jente truer Isah med vold etter at hen hjalp datteren å rømme. Skeiv Verden er en viktig ressurs for mange skeive med flerkulturell bakgrunn, og i februar i år hadde organisasjonen nær kontakt med en lesbisk jente med irakisk bakgrunn. Jenta hadde funnet frem til organisasjonen etter å ha fått informasjon av en rådgiver på skolen hun går. En tidlig morgen i februar, rundt klokka fem, la jenta igjen et brev til foreldrene før hun rømte hvor hun fortalte at hun er lesbisk, at hun forlater islam og familien for å kunne leve som den hun er. Jentas bror klarte å bryte seg inn på datamaskinen hennes og fant mail jenta har sendt til Skeiv Verden og hvor hun takker for hjelp og råd. Familien klarte å spore opp adressen til Isah og møtte opp utenfor døra.– Jeg kom hjem fra kino en kveld og da sto de utenfor inngangsdøra. De var tre voksne personer, moren til jenta jeg hadde hatt kontakt med og to voksne menn, sier hen til Blikk Nett. Etter mye om og men fikk Isah de tre familiemedlemmene ut av blokken hen bor i og med til en kafé i nærheten.– I begynnelsen fremstod moren som veldig bekymret og lurte på hvor dattera var nå. Etter hvert skiftet stemningen og jeg følte meg direkte truet. De forsøkte å ta bilde av meg og det var da jeg forstod at jeg måtte komme meg unna, sier Isah som valgte å politianmelde forholdet. Isah forteller at familien fortsatte å true.– De ringte til alle døgnets tider og forsøkte å oppsøke meg flere ganger, så jeg måtte gå i skjul. Jeg dro ut av Oslo i to uker. I løpet av den tiden klarte de å spore opp flere av ungdommene i Skeiv Verden og forsøkte å presse dem for informasjon om hvor jeg befant meg.

Ny identitet

Familien oppsøkte også datterens skole hvor de presset jentas venner til å oppgi datterens nye mobilnummer.– Dette er en familie med mye makt og et stort nettverk. De har også en voldelig historie, så jeg fryktet for livet mitt da jeg dro fra Oslo for å søke ly hos venner. Konsekvensen ble at Isah måtte finne et nytt sted å bo. Hen har også byttet fornavn og etternavn.– Det føltes forferdelig å bytte identitet. Jeg var glad i navnet mitt og det føles som et nederlag å ta et nytt navn.

– Har du noen sikkerhetstiltak rundt deg nå?

– Nei. Men jeg prøver så godt det lar seg gjøre å ikke gå alene noe sted og jeg har flyttet til en ny leilighet. I tiden før og etter hendelsen har Skeiv Verden-aktivisten blitt fulgt av et kamerateam fra NRK. Opptakene blir nå en dokumentar med tittelen «Farvel, familie».– Utgangspunktet var å lage en dokumentar om en homofil og queer aktivist. Men så kom dette på toppen, sier hen og forteller at dokumentaren gir et riktig bilde av utfordringene som møter aktivister i Skeiv Verden og andre som er tilknyttet organisasjonen. Dokumentaren «Farvel, familie» vises på nettsidene til NRK søndag 30. mars.– Jeg har gruet meg i lang tid nå, men mener likevel det er viktig å få vist virkeligheten som mange av oss lever i.

– Har du i løpet av denne tiden vurdert å slutte i Skeiv Verden?

– Ja så absolutt. Jeg har vært så utrolig sint på Norge, på politiet og på hjelpeapparatet som jeg føler har sviktet totalt. Men vi må fortsette å jobbe. Dette er virkeligheten, og vi kan ikke ha det slik. Derfor stiller jeg opp i dokumentaren og i dette intervjuet, sier Isah til Blikk Nett. Dokumentaren «Farvel, familie» blir lagt ut på NRK.no søndag 30. mars.