Wenche Lowzow er død

Publisert

Norges første åpne homofile stortingsrepresentant døde natt til lørdag. «I natt gikk Wenche Lowzow bort. Og med det har vi mista en stor pioner og helt fra vår bevegelse. Wenche banet vei som den første åpne homofile stortingsrepresentanten i Norge.Mine tanker går i dag til hennes livspartner Kim Friele. Fred over Wenches minne,» skriver FRI-leder Ingvild Endestad på Facebook i dag.

Stortinget

Wenche Bryn Lowzow, født 27. mai 1926 i Oslo, var stortingsrepresentant for Høyre i perioden 1977–1985. Lowzow var utdannet med treårig lærerskoleeksamen fra Hamar (1958) og engelsk mellomfag fra Universitetet i Oslo (1962). Hun arbeidet som lærer ved Lakkegata skole 1958–1969 og som rektor ved Trosterud skole 1969–1977. Lowzow var medlem av Oslo bystyre 1967–1971 og formannskapet 1971–1975. Hun var vararepresentant på Stortinget i perioden 1969–1977, før hun fikk fast plass og satt to perioder. Hun satt i Justiskomiteen i første periode og i Kirke- og undervisningskomiteen i andre periode på Stortinget.

Pangforelsket

I et intervju med Blikk i anledning 75 års dagen fortalte Lowzow om det første møtet mellom henne og Kim Friele i 1977. Det begynte da homopolitikeren Friele skulle lodde homostemningen blant de kommende stortingsrepresentantene og oppsøkte Lowzow, som da var rektor ved Trosterud skole i Oslo.– Det var klokka ti om morgenen, husker jeg. Kim ventet på forværelset mens jeg gjorde meg ferdig med en telefon. Jeg vet at hun satt og grudde seg fordi hun hadde hørt at jeg var så konservativ. Og det var jeg jo også. Da jeg åpnet døra for å slippe henne inn, var det gjort. Vi ble pangforelsket begge to. Jeg var langt inne i skapet, men tok kontakt med henne tre-fire dager senere under påskudd om politiske samtaler. Wenche Lowzow kom ut av skapet med brask og bram i 1979, men åpenheten ble ikke verdsatt i partiet Høyre. Marginalisering og isolering var konsekvensen av åpenheten, og etter to perioder på Stortinget ble hun ikke renominert av Oslo Høyre ved stortingsvalget 1985. Hun var den første stortingsrepresentanten som stod åpent frem som homofil, og hun banet vei for at Per-Kristian Foss mer enn 20 år senere kunne gå på talerstolen i Høyre med den samme meldingen – uten å bli skviset ut. Da Norge i 1993, som det andre landet i verden, etter Danmark, vedtok loven som tillater partnerskap mellom personer av samme kjønn, partnerskapsloven, ble Wenche Lowzow og Kim Friele valgt til å være et av de første parene som inngikk partnerskap. Seremonien fant sted i Oslo Rådhus 6. august 1993. Lowzow døde 90 år gammel i omsorgsboligen på Usteheimen omsorgsboliger på Geilo. Hun hadde kreft og var i tillegg rammet av demens. Kilder: Store Norske Leksikon og Blikk