Willam til Tromsø Arctic Pride

I november arrangeres Tromsø Arctic Pride for femte gang og i år står blant andre Willam Belli fra RuPaul’s Drag Race på scenen.

Publisert

Når Tromsø Arctic Pride i november arrangeres for femte år på rad, er det to store verdensstjerner som topper pride-festen: Willam Belli fra RuPaul’s Drag Race og den svenske performance-gruppa The Villbergs.

– Det blir et show Tromsø aldri har sett maken til, sier festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen.

Tromsø Arctic Pride har vokst betraktelig fra den spede begynnelsen i 2014. I kaldt novembervær i fjor skapte rundt 40 00 mennesker varme og satte farge på byen da de gikk i tidenes største parade gjennom sentrum av Ishavsbyen. I år tar festivalen steget videre og er kjempestolte av å presentere to stjerner av verdensformat.

Til den store pride-festen lørdag 10. november kommer Willam Belli, en amerikansk skuespiller, drag queen, modell, YouTuber, artist og forfatter. Belli er kjent for sin rolle i Ryan Murphys tv-serie Nip/Tuck og ikke minst som deltager i sesong 4 av RuPaul’s Drag Race, der hun endte med å bli den eneste deltakeren noensinne til å bli diskvalifisert for brudd på reglene.

En frittgående dronning

Willam Belli vil for alltid huskes som drag dronningen som ble utvist fra RuPaul’s Drag Race sesong 4. Men den godeste Willam har mer å by på. Det fikk Blikk erfare da dronningen besøkte Oslo i 2016.

Willam Belli er bare én av en rekke dronninger kjent fra RuPaul’s Drag Race som har eller skal besøke Norge. Tv-seriens popularitet har tatt helt av og fansen flokker til når artistene opptrer. Da Willam besøkte Oslo i desember i 2016 holdt det ikke bare med show på klubben Score. Fansen kjøpte også billetter til Meet&Greet, og de troppet også opp da Willam signerte sin egen bok Suck Less: Where There’s a Willam There’s a Way på Eldorado bokhandel.

Når Blikk får stjernen på tomannshånd er ikke Willam vond å be når spørsmålet om forholdet til RuPaul kommer opp.

Willam. Foto: Magnus Hastings.

– Jeg har sluttet å følge henne på Twitter, sier Willam kort og greit.

– Jeg er evig takknemlig og skylder RuPaul en stor takk for karrieren jeg nå har som dragartist. Men det er dragartist jeg er – ikke en Drag Race-artist, sier han til Blikk før vi blir avbrutt av en ivrig servitør som gjenkjenner stjernen.

Blikk møter Willam på Hotel Bristol i Oslo sentrum og det er ikke fritt for at hotellets gjester titter både én og to ganger når de passerer bordet vårt.

– Ønsker dere noe å drikke, spør servitøren blidt.

– Hei jeg heter Willam, kvitrer stjerna og lyser opp når vår servitør forteller at han har billetter til kveldens show.

– Kult, da sees vi der. Ps. jeg er dragartisten på scena.

Monsteret RuPaul

Tilbake til RuPaul og Drag Race, hvor Willam ble den første deltakeren i seriens historie til å bli utvist fra konkurransen. Det er strenge regler for deltakerne. Ingen får ha kontakt med omverden og når det kom for en dag at Willam hadde hatt ektemannen Bruce på besøk på hotellrommet, så var konkurransen over for hans del.

– Ja, reglene sier at vi ikke får kommunisere med folk på «utsiden». Vel det var ikke mye kommunikasjon involvert når Bruce besøkte meg, sier Willam ironisk.

Willam. Foto: Producer Entertainment Group.

– RuPaul’s Drag Race er avtalt spill fra begynnelse til slutt, hevder han og legger samtidig til at han ikke er bitter.

– Å bli utvist var det beste som kunne skje. Om jeg kunne vunnet? Who cares. Jeg hadde andre forpliktelser, så å bli diskvalifisert passet perfekt. Produsentene liker å fremstille det som at det var et sjokk at jeg ble utvist. Dem om det.

– Hva slags forhold hadde du til RuPaul i løpet av konkurransen?

– Vi hadde ikke noe forhold. Som sagt, så er jeg takknemlig for alt som har skjedd. Men samtidig holder jeg avstand. Jeg trenger ikke de negative energien til RuPaul i livet mitt. Han har blitt så stor at han nå er et monster som ikke skal snakkes til eller tas på. Jeg vet at jeg er en drag dronning. RuPaul har glemt at hun er en drag dronning. Det er latterlig.

Elsket og forhatt

Willams oppførsel i sesong 4 av RuPaul’s Drag Race skaffet han både fans og fiender. Fansen hyller Willam for hans nådeløse ærlighet og skarpe tunge.

– Jeg er tro mot meg selv. og jeg har ikke tid til bullshit. Så enkelt er det, sier han til Blikk.

– Jeg kunne absolutt ha vært mer kalkulert i måten å være på, både i Drag Race og ellers i karrieren min. Men vet du hva? Jeg gir faen.

Willam roter seg ikke bort i skyggen fra RuPaul, men finner snarere egne allierte, som drag legendene Jackie Beat og Peaches Christ.

– Jeg elsker begge to. Jackie Beat er med på låta «UCK FOFF», hvor jeg tolker Adeles «Hello», sier Willam full av beundring.

– De er dronninger som får ting gjort, uten å vente på andres applaus eller godkjenning. Peaches Christ og jeg setter snart opp Mister Act, en dragversjon av Sister Act, sammen med Drag Race-søsteren min Latrice Royale, i år.

YouTube-kanalen til Willam har i skrivende stund over 700 000 abonnenter og fansen kan boltre seg i musikkvideoer, sminketips, livsbetraktninger og den populære serien Beatdown, hvor Willam bitcher og trasher andre Youtubere – til høylytt applaus fra fansen.

Musikkvideoene til Willam er også et fornøyelig skue. Musikkvideoen til låta «Boy Is a Bottom» (2013) som Willam ga ut sammen med Drag Race-søstrene Detox og Vicky Vox, under navnet DWV, er en av de mest populære, med over 21 millioner visninger på YouTube.

– Det kommer mer musikk, lover Willam.

Willam + lesber = sant

Drag har en lang og trøblete historie med hensyn til kvinner. Enkelte mener drag latterliggjør kvinner, og spesielt lesbiske kvinner, mens andre mener drag er en hyllest. Willam er kanskje den av Drag Race-stjernene som appellerer mest til lesbiske Drag Race-fans.

– Jeg har stoooor respekt for lesbiske kvinner. Humoren til mange dragartister har kun et manneperspektiv. Min humor rammer alle, også lesber og andre kvinner. Jeg diskriminerer ikke. Det handler om å inkludere, ikke ekskludere, sier han og utdyper,

– Mange ser ut til å ha glemt hvem det var som tok vare på homsene som fikk aids og døde på 80- og 90-tallet. Det var lesbene. For det fortjener de vår respekt, sier Willam, som selv vokste opp med to lesbiske tanter i sin umiddelbare nærhet.

– Mine første par høyhælte sko fikk jeg av min far. Vel det var vel egentlig treskostøvletter, men de funket som platåsko. Det andre paret med høye hæler fikk jeg av min lesbiske tante Nancys kjæreste da jeg var 14 år. Min andre lesbiske tante, som overlevde 9/11-terroren, er også en rollemodell. De er begge sterke og tøffe kvinner.

Willam savner lesbisk representasjon i mye av homokulturen.

– Lesber blir redusert til vitser og stereotype framstillinger. Det gjør meg forbanna og trist.

98 prosent perfekt.

Til tross for at Willam er godt gift, så vet han å ta for seg av livets goder. Ektemannen er ikke et samtaleemne og derfor bare kjent som advokaten Bruce. Men Willam deler likevel noen deler av samlivet med fansen.

– Vi har et åpent forhold, og jeg knasker PrEP, forteller Willam som også har skrevet om samlivets oppturer og nedturer i boka Suck Less: Where There’s a Willam There’s a Way.

– Vi har vært sammen i over ti år, men vi var også gjennom en separasjon. Det handler om å finne en måte å leve sammen på som fungerer for begge parter. Jeg reiser utrolig mye, og Bruce hadde ikke overlevd det tempoet jeg lever i.

– Har du funnet mannen i ditt liv?

– Finnes han? Jeg har slått meg til ro med en som er 98 prosent perfekt for meg. Det er bedre enn å jakte på en som passer 100 prosent. Det er viktig å ha realistiske mål i livet, avslutter Willam Belli.

Tromsø Arctic Pride går av stabelen 5. til 11. november. Info: arcticpride.no

Powered by Labrador CMS