Josefin Winthers album «Righteously Wrong» er nå gitt ut på nytt, og i sommer spiller hun på Regnbuedagene i hjembyen Bergen.

Josefin Winthers album «Righteously Wrong» ble gitt ut på nytt i april i år. Albumet fra 2017 fikk gode kritikker da det kom ut.
«Sangene hennes veksler stort sett mellom stor tro og bunnløs tvil på seg selv og egne ferdigheter, mellom dyp melankoli og selvrettferdig harme», skrev Bergensmagasinets anmelder og trillet en sekser på terningen.

Men plateselskapet Apollon Records mener albumet fortjener et større publikum, både i Norge og utenlands.
– Det er en skikkelig energi-boost at de vil satse på albumet mitt. Plateselskapet mente det var for bra til ikke å pushe det. Så nå er et nytt opplag ute, både på cd og vinyl, forteller Josefin Winther (32) til Blikk.

Som artist har hun vært vant til å gjøre det meste selv, helt siden den første ep-en hun slapp i 2006. To år etter kom debutalbumet «Be Proud Or Stay Out Of It», og i 2011 slapp hun plata «Raising Armies».

Hun fikk nasjonal oppmerksomhet da hun skrev Norges bidrag til Eurovision Song Contest i 2014, og deretter ble singelen «Last Amends» blant annet kåret til årets beste singel av musikksiden hissig.no. I 2015 slapp hun sitt tredje album «Flowers», som også høstet gode kritikker.

Josefin Winther. Foto: Per Heimly.

Et brennende ønske
Etter en omflakkende tilværelse både på Island og i Storbritannia, flyttet hun hjem til Bergen. I barndomsbyen oppsøkte hun den lokale produsenten Yngve Sætre, kjent for å ha produsert artister som DumDum Boys, Anne Grete Preus, Kari Bremnes og John Olav Nilsen & Gjengen.

«Righteously Wrong» er nå gitt ut i sin helhet igjen, men med én ny låt, «Moving Forward». Låta og musikkvideoen presenterte Winther selv på Facebook i midten av april.
«Sangen handler om at jeg kjenner på et brennende ønske om å forandre verden og meg selv. Jeg ser det så klart, kjenner det så sterkt og bestemmer meg for å gjøre noe. Men så er det akkurat som at livet henter meg inn igjen. Fristelsene til å la være er så mange, og jeg gir etter for dem gang på gang. Men viljen og gnisten kommer alltid tilbake, og jeg håper at den sakte, men sikkert endrer noe i meg … og i verden». Og reaksjonene lot ikke vente på seg. Innlegget ble delte videre og tilbakemeldingene strømmet på. I løpet av kort tid hadde over 5 000 sett musikkvideoen «Moving Forward».

Winther forteller at hun hver eneste dag kjenner på en opprørstrang.
– Jeg har lyst å gjøre opprør mot meg selv. Mot maktinstitusjonene, mot kapitalismen, mot måtene vi behandler hverandre på, mot måten jeg selv lever livet mitt. At jeg spiser kjøtt og drikker Coca Cola, sier hun og forteller at hun ofte tenker at «nå er det nok!».

Spiller i Pride Park
Josefin Winther er som alle oss andre og kan fort finne på å forsvinne i sitt eget tankespinn.
– Samtidig er jeg streng med meg selv fordi jeg er lat, og jeg synes jeg burde skjerpe meg. Men jeg har fortsatt en drivkraft i meg. Den har tatt nye former, og etter som jeg blir eldre, får den et annet språk og uttrykk.

Hun har spilt en rekke ganger på pride-arrangementer i hjembyen. Nå er det noen år siden forrige gang. Men torsdag 7. juni skal hun spille i Pride Park på Festplassen under Regnbuedagene.
– Jeg er full av beundring for hva de har fått til, sier Winther.
– For meg som artist er det en stor bonus å få opptre på Regnbuedagene som har blitt en skikkelig folkefest, sier hun og minnes årene hun bodde på Island.

– Der er også pride en folkefest, og større enn nasjonaldagen. Det er et bilde på et Island som slår seg på brystet og stolt viser fram et åpent samfunn. Det samme ser vi nå i Bergen også, og det er flott.

Josefin Winther, Regnbuedagene i Bergen, Pride Park, torsdag 7. juni, kl. 18.15.
Info: bergenpride.no