Ytre-høyre vant i Brasil

– Valget av Bolsanaro er alvorlig for lhbt-personer i Brasil, men også for mange andre sårbare grupper, sier FRI-leder Ingvild Endestad.

Publisert

Den høyreorienterte politikeren og tidligere offiseren Jair Bolsonaro har vunnet presidentvalget i Brasil. – Valget av Bolsanaro er alvorlig for lhbt-personer i Brasil, men også for mange andre sårbare grupper, sier FRI-leder Ingvild Endestad.

Med sine frittalende utspill og høyrepopulistiske politikk har Jair Bolsonaro allerede blitt sammenlignet med USAs Donald Trump. Seieren kan bli alvorlig for Brasils skeive innbyggere og andre minoriteter.

FRI-leder Ingvild Endestad er bekymret.

– Valget av Bolsanaro er alvorlig for lhbt-personer i Brasil, men også for mange andre sårbare grupper. Våre kontakter i blant annet Portugal og Argentina melder om at flere allerede undersøker mulighetene for asyl. Det er ikke uten grunn at Bolsanaro er omtalt som Brasils største homofob av flere. Når statslederen i et land hater homofile så sterkt at han heller vil se sin sønn dø enn at han skal være homofil er det ekstremt farlig, særlig i et land der lhbt-personer og særlig transpersoner er utsatt for vold og drap. I tillegg til et forkastelig syn på lhbt-personer har også Bolsaro et fiendtlig syn på kvinner, svarte og fattige. Om Bolsanaros holdninger og retorikk omsettes til politikk får mange brasilanere en mørk fremtid i møte.

63 år gamle Bolsanaro vil tiltre som president 1. januar. Han har vært medlem av flere partier, men har siden 2018 vært en del av det nasjonalkonservative Partido Social Liberal, som blant annet jobber for privatisering og liberalistisk økonomi. Partiet har også et konservativt syn på kjønnsroller, homofili og abort. Valget var splittet, men resultatet regnes særlig for å være en reaksjon på landets problemer med korrupsjon og politisk elite.

Banke homofilien ut

Han har gjort seg bemerket med sine drøye utspill om det meste. Blant annet har kvinner, svarte og skeive folk fått gjennomgå, samtidig som han lover å arbeide for en strengere tolkning av bibelen. Han har uttalt at han er en stolt homofob, og har kommet med mange kraftig homofobiske ytringer. Nyhetsformidleren Reuters forteller at han mener homofili burde bankes ut av barn.

I tillegg skal han ifølge Dagbladet ha sagt at landets svarte befolkning ikke burde få reprodusere seg, og at hans datter ble unnfanget da han hadde et svakt øyeblikk. Andre ytringer skal være at flyktninger er jordens avskum.

– Vi vet at myndigheters holdninger til lhbt-personer får konsekvenser for hvordan befolkninga behandler oss. Med en statsleder som Bolsanaro vil hatefulle holdninger til lhbt-personer få feste i befolkninga, og det kan få alvorlige konsekvenser for en minoritetsgruppe som allerede er svært utsatt, sier Ingvild Endestad.