25. juni

– Vi fikk ja fra alle kanter

Oslo kommune øker helseberedskapen før årets pridefeiring etter ønske fra Støttegruppa 25. juni. – Mange kjenner på redsel, og det er mange vanskelige følelser som kommer når det nærmer seg 25. juni, sier Ingrid Rasten, styremedlem i Støttegruppa 25. juni.

Ingrid Rasten jobber som sosionom og har bakgrunn fra Oslo Legevakts kriseteam. Natt til 25. juni var hun med på å overmanne terroristen Zaniar Matapour. Nå er hun styremedlem i Støttegruppa 25. juni.
Publisert Sist oppdatert

Tekst: Reidar Engesbak.

Oslo kommune øker helseberedskapen før årets pridefeiring etter ønske fra flere skeive organisasjoner og Støttegruppa 25. juni.

– Det er fantastisk flott at Oslo kommune øker beredskapen under Oslo Pride, sier Ingrid Rasten, styremedlem i Støttegruppa 25. juni. Under terrorangrepet i fjor var Rasten en av de som var med på å overmanne Matapour.

– Støttegruppa hadde et behov for å ha profesjonelle folk med oss under pridefeiringen, så da tok vi kontakt med helsebyråd Marthe Scharning Lund og fikk i stand et møte med henne, i tillegg til møter med legevakten i Oslo. Vi fikk ja fra alle kanter, sier Rasten til Blikk.

Mangfold og kjærlighet

– Oslo setter inn ekstra ressurser for å ivareta dem som trenger det mens Pride foregår, sier helsebyråd Marthe Scharning Lund.

Kommunen øker beredskapen ved å styrke bemanningen til Sosial og ambulant akutt-tjeneste (SAA). SAA kommer til å være til stede i Pride Park sammen med Støttegruppa 25. juni. I tillegg vil SAA og Oslo akutte kriseteam være tilgjengelig døgnet rundt. SAA vil også være tilgjengelig på minnemarkeringen på Sentrum Scene søndag 25. juni. Oslo kommunes kriseteam er tilgjengelig på telefon 23 48 70 90 under hele Oslo Pride.

– Ingen skal måtte stå alene i det vanskelige, sier helsebyråd Marthe Scharning Lund til Blikk.

– Pride er en svært viktig feiring for mangfold og kjærlighet. Flere opplever usikkerhet nå, og Oslo Pride kan oppleves tungt for flere i år. Det er viktig for meg å gjøre det vi kan for at folk skal kunne føle seg så trygge som mulig, sier helsebyråden om den økte beredskapen.

Vanskelige følelser

– Mange kjenner på redsel, og det er mange vanskelige følelser som kommer opp når det nærmer seg 25. juni. For støttegruppa er det viktig å signalisere at disse vanskelige følelsene ikke er farlige. At det er helt normalt, men at det er fint å snakke med noen om dette, sier Rasten.

– Vi vet at det er mange som ennå ikke har vært i kontakt med verken helsetjenesten, kommunen eller spesialisthelsetjenesten, og som går og bærer på dette alene. Med dette legger vi til rette for at folk skal ha noen å snakke med, og ikke minst at de kan komme i kontakt med helseapparatet hvis de har behov for det.

Mye frustrasjon

For mange var evalueringsrapporten om 25. juni, og politiets og PSTs håndtering av terroren, sjokkerende lesing. Også for Støttegruppa 25. juni. Rasten er usikker på om rapporten fører til økt frykt.

– Rapporten skapte mye frustrasjon når det kom fram at terroren kunne vært avverget. Og selvfølgelig mye usikkerhet når man svart på hvitt kunne lese at PST ikke klarte å samarbeide slik at vi kunne blitt beskyttet, sier Rasten og forteller at samarbeidet mellom Oslo Pride, støttegruppa, FRI, PST og politiet er godt i forkant av årets Pride.

– PST og politiet setter alle kluter til på at vi skal ha en trygg Pride.

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS