Skeiv sommer

– Jeg ønsker så sterkt at andre skeive skal ha et bedre liv enn jeg har hatt

Elin Stillingen blir egentlig litt flau av kåringer. Men hun er ikke flau over å komme fra bygda. Hun forsøker å leve et så godt liv som mulig, for at andre transfolk kan se at det går an.

Elin Stillingen er kåret til et skeivt forbilde av avisa Nationen
Publisert Sist oppdatert

I intervjueserien Skeiv sommer har vi i år snakket med mange av dem som nylig ble kåret til et Skeivt forbilde av avisa Nationen.

Elin Stillingen er, som Nationen skriver, standup-komiker og transaktivist. Stillingen er for tiden aktuell med showet «Yndig, vakker og andre ting jeg aldri blir», en kjønnsreise på humor og alvor, og med litt folkeopplysning. 

Til Blikk sa hun i forbindelse med lanseringen av målgrupp for showet «er folk fra bygda. Det er de jeg vil skrive for, fordi jeg vet hvordan jeg skal snakke til dem. Vi kommer jo fra samme sted. 

– Hva betyr en sånn utmerkelse som denne i Nationen for deg? 

– Jeg veit ikke om det er helt fortjent, bare fordi jeg er skeiv og bygdis liksom. Jeg blir egentlig litt flau av sånt, sier Stillingen til Blikk. 

– Men jeg er ikke flau av å ha bakgrunn fra bygda eller å ha vokst opp på et lite sted, tvert imot, det er det som ha gitt meg mye styrke i komme ut-prosessen min. 

Stillingen opplevde at fordommene mot folk med hennes bakgrunn var langt større i Oslo enn hva hun møtte hos bygdefolk da hun kom ut. 

– Jeg tror planen bak alle ting jeg gjør, enten det er standup, å delta i det offentlige ordskiftet, eller å arrangere lokal pride, så er det fordi jeg ønsker så sterkt at andre skeive skal ha et bedre liv enn jeg har hatt. 

– Fordi jeg er skeiv på flere måter enn å være trans, for eksempel er jeg pan, så synliggjør jeg det også. Jeg er også kristen, og legger ikke skjul på det. 

Sommerminner

I sommer har Stillingen både stått på Pride-stand for Skeivt Kristent Nettverk, gått i paraden med Forbundet for transpersoner, samt gått fjelltur. 

 – Beste sommerminne?

– Det er 24. juli 2021. Jeg var den første transpersonen som gjennomgikk en ny liturgi i kirken for markering av nytt navn og kjønn, i Hoff Kirke på Toten. Det var en utrolig vakker dag og seremoni med venner og familie til stede. 

 – Verste sommerminne?

– Jeg hadde sommerjobb som skogsarbeider fra jeg var 16 og i mange år etterpå. Rydda og avstandsregulerte plantefelt med ryddesag. Hardt arbeid, enten for varmt eller for vått, og med flere myggstikk og kleggbitt enn noen fortjener. Men du verden for en god fysisk form jeg var i den gang. 

– Jeg ble nesten forbanna da jeg fikk min første kontorjobb, og lønna der var bedre. 

 – Liker du spontane turer, eller er du en planlegger?

– Trives godt hjemme og i nærmiljøet, så når jeg først forlater åstedet, så er det mer eller mindre godt planlagt. 

Gjør bygda bedre

 – Hvilke skeive saker brenner du for?

– Først og fremst bedre forhold for transpersoner. Det transfobe behandlingsmonopolet tar liv. Politikerne våre sitter på ræva og lar dette pågå år etter år etter år, uansett hva som kommer frem av overgrep. 

– Nå sier monopolet til NRK, at de skal utøve konverteringsterapi på transbarn, uten at noen griper inn. Dersom andre utfører det, risikerer de seks års fengsel. Jeg overlevde 25. juni angrepet, og ikke engang det, har vekket noen med makt til å endre noe. Alt jeg kan gjøre, er å leve et så godt liv som mulig, så andre transfolk kan se at det er mulig. 

Stillingen forteller videre at Stand-up forestillingen hennes; «Yndig, vakker og andre ting jeg aldri blir», egentlig er skrevet for streite bygdefolk. 

– Det er en stor porsjon humor og folkeopplysning. Det er gøy å gjøre dette, og hun som står på scena får være langt mer frekk, vulgær og ikke minst skeiv enn hverdags-Elin er. 

 – Og så ønsker jeg å gjøre mitt distrikt til et bedre sted for alle skeive. I flere år har vi arrangert Aurskog-Høland Pride på Bjørkelangen, og jeg er veldig stolt over alt vi har fått til der. Nå ønsker jeg også at vi får et godt miljø utenom pride for alle lokale, og alle som flyktet fra disse bygdene, der skeive kan møtes. 

– Hva leser og ser du på i sommer?

– «Født i rett kropp» av Luca Dalen Espseth er nettopp lest ferdig, fy søren så sinna jeg blir når han har klart å systematisere hvor bedritent samfunn vi transpersoner må leve i. Ellers blir det «Mine damer og herrer og at midt imellom», en flott bok om trans.

– Og så har jeg en murstein på gang: «Brødrene Karamasov» av Dostojevskij. I fjor leste jeg Idioten og Forbrytelse og straff, fantastiske bøker. Ellers blir det alt av tegneserier jeg kommer over.

Hun legger til at på strømmetjenester går det, som vanlig, i sci-fi, fantasy og japansk anime. 

 – Favorittsommerlåt

Den ultimate sommerlåta er «Sola skinner» med Jokke, men jeg foretrekker alt av Neil Young og Thåstrøm året rundt, også om sommeren.

– Det er i alle fall ikke «Neste sommer» med DeLillos som er den ultimate sommerlåta. Sommeren før den kom ut, husker jeg bare som et sammenhengende regnvær når jeg hadde sommerjobb som skogsarbeider.

Powered by Labrador CMS