Helse

Ny studie bekrefter at psykiske plager betydelig vanligere blant transpersoner

Psykiske lidelser, selvmordstanker og selvmordsforsøk er svært mye mer utbredt blant transpersoner og ikke-binære enn blant ciskjønnede, ifølge canadisk forskning.

Publisert

I en studie publisert i det medisinske tidsskriftet JAMA Network Open forrige uke bekreftes funnene i en rekke tidligere studier om transhelse: Psykiske lidelser er mer fremtredende blant transpersoner og kjønnsflytende personer.

Studien baserte seg på svar fra 9 861 personer i en nasjonal mental helse-undersøkelse i Canada. Kun 52 av respondentene identifiserte seg som trans eller ikke-binære.

Forskerne fant at minoritetsgruppa var opptil tre ganger mer sannsynlig enn ciskjønnede personer til å oppfylle kliniske kriterier for depresjon, generalisert angstlidelse, bipolar lidelse og sosial fobi.

Høyere forekomst av selvmordstanker

Det var også tre ganger mer sannsynlig at transpersoner og kjønnsflytende personer rapporterte selvmordstanker, og hele seks ganger mer sannsynlige at de hadde forsøkt å ta sitt eget liv.

Diskriminering og stigmatisering er vanlige opplevelser for transpersoner og ikke-binære, noe som er en medvirkende faktor til den høye forekomsten av selvmordstanker, ifølge Ian Crabtree, en av studiens forfattere og epidemiolog innen mental helse ved University of Ottawa.

– Forskning har vist at transpersoner og kjønnsflytende mennesker er mer utsatt for mobbing, diskriminering, stigmatisering og undettrykkende lovverk. Dette bidrar sannsynligvis til de høye forekomstene av mentale lidelser og selvmordsproblematikk i denne befolkningsgruppen, sier Crabtree til Washington Post

Høyere dødelighetsrate

Forskerne hevder at studien er den første av sitt slag som direkte sammenligner selvrapportert mental helse mellom trans- og ciskjønnede personer.

De sier at studien bekrefter tidligere forskning som har vist at transpersoner i langt høyere grad bruker helsetjenester knyttet til mental helse, enn befolkningen generelt.

En tidligere langtidsstudie gjennomført i Danmark, som samlet data fra 1980 til 2021, viste også at danske transpersoner opplevde betydelig høyere dødelighetsrater som ikke er knyttet til selvmord.

Den generelle dødelighetsraten blant trans eller ikke-binære respondenter er hele 1,9 ganger høyere enn de ciskjønnede respondentene, ifølge studien.

En studie utført av vitenskapstidsskriftet Neurology viser at LHBT-personer også kan være mer utsatt for demens og depresjon senere i livet, som følge av diskriminering og marginalisering.

Behov for offentlige tiltak

Crabtree mener at funnene i studien understreker behovet for offentlige tiltak som fremmer toleranse og tilgjengeligheten av kjønnsbekreftende behandling.

– Å fremme kjønnsbekreftende behandling, utdanning om kjønnsmangfold og tilgjengeligheten av trygge offentlige rom for transpersoner og kjønnsvarierte mennesker vil sannsynligvis bidra til å redusere belastningen på denne gruppen, sier han til avisen.

En studie gjennomført av The New England Journal of Medicine viser at tilgjengeligheten på kjønnsbekreftende behandling har en positiv effekt på den psykiske helsen til transpersoner i ungdomsårene

Powered by Labrador CMS