Forskning

Kvinner er mer positive til kjønnsmangfold enn menn

Færre støtter opp om mangfoldig kjønnsidentitet og et tredje juridisk kjønn enn likelønn, men kvinner er mer positive enn menn. Det viser en ny undersøkelse.

– Med unntak av enkelte spørsmål, som for eksempel fedrekvote i foreldrepermisjonen, er det større oppslutning om likestilling og likestillingstiltak blant kvinner enn blant menn. Det gjelder også kjønnsmangfold, sier Ragni Hege Kitterød.
Publisert Sist oppdatert

 Institutt for samfunnsforskning har gjennomført en en stor spørreundersøkelse om nordmenns syn på likestilling, 

Etter planen skal«CORE Survey 2022 – Likestillingsundersøkelsen» gjentas regelmessig for å måle endringer over tid.

Sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning, Ragni Hege Kitterød har sammen med kollega Mari Teigen ledet undersøkelsen 

Kitterød og Teigen har i etterkant undersøkt to spørsmål som kan si noe om nordmenns syn på mangfoldige kjønnsidentiteter, og hvordan de stiller seg til å innføre et tredje juridisk kjønn.

Sistnevnte begrep ble ikke forklart i spørreundersøkelsen. 

– Vi ser at spørsmålene om kjønnsmangfold har litt mindre støtte enn det vi kan kalle «eldre likestillingsspørsmål», samt at det er litt større uenighet i befolkningen enn ellers, sier Kitterød i en pressemelding fra Kilden kjønnsforskning.no.

Stusser på jussen

Langt flere stiller seg imidlertid positive til at noen identifiserer seg som noe annet enn mann eller kvinne, enn til å innføre et tredje juridisk kjønn.

Rundt 20 prosent av de spurte sa seg helt eller delvis enig i å innføre et tredje juridisk kjønn, og drøyt 40 prosent sa seg helt eller delvis uenig. På spørsmål om kjønnsidentitet var tilsvarende tall cirka 50 versus 20.

Kitterød mener forskjellen i oppslutning blant annet kan forklares med at mange er usikre på hva det vil innebære å innføre et tredje juridisk kjønn. 

Det å akseptere at noen andre har en annen kjønnsidentitet blir et enklere spørsmål, hvor man i større grad kan lene seg på egne erfaringer og verdier.

– Det er vanskelig å si sikkert, men det er kanskje enklere å si seg enig i at alle bør få være den de er, enn i at det bør gjøres juridiske endringer. Man kan se for seg at mange er usikre på hva det i praksis vil si å innføre et tredje juridisk kjønn. 

– Den antagelsen støttes av at forholdsvis mange svarer «vet ikke» på spørsmålet om juridisk kjønn. 

Kvinner mer positive

På tross av at disse spørsmålene er mer splittende enn mange andre deler av CORE-undersøkelsen, er det en tendens som går igjen også her: kvinner er ofte mer progressive enn menn.

– Denne kjønnsforskjellen er ikke nødvendigvis så stor, men den er ganske systematisk. Med unntak av enkelte spørsmål, som for eksempel fedrekvote i foreldrepermisjonen, er det større oppslutning om likestilling og likestillingstiltak blant kvinner enn blant menn, sier Kitterød.

Når det kommer til spørsmålet om hvorvidt man bør akseptere at noen identifiserer seg som noe annet enn kvinne eller mann, er drøyt 60 prosent av de spurte kvinnene positive, det vil si helt eller delvis enig, mot cirka 40 prosent av mennene. 

Bare 16 prosent av mennene slutter opp om et tredje juridisk kjønn, mot 25 prosent av kvinnene.

Powered by Labrador CMS