Meninger
– Får store konsekvenser for skeives helsetilbud
Utvalget for kjønns- og seksualitetsmangfold i Oslo Kommune mener at neste års kommunebudsjett ikke bare er uten skeive ambisjoner, det bryter også med vedtatt handlingsplan.
11. desember avholdt Utvalget for kjønns- og seksualitetsmangfold (Utvalget) i Oslo Kommune sitt siste møte før vi tar juleferie. Samtidig i, en annen sal i Rådhuset pågikk debatten og avstemningene om Oslos Kommunebudsjett for 2025.
Det var nok ikke fritt for at mange av rådets medlemmer brukte pauser og stille øyeblikk til å kikke innom debatten og avstemmingene.
Det er med stor skuffelse Utvalget kan lese at den «skeive» delen av Oslobudsjettet kommende år endte tilnærmet uforandret fra den opprinnelige innstillingen, tross i deputasjoner, tilbakemeldinger og forhandlinger.
Det er bemerkelsesverdig at bystyreflertallet bestående av byrådspartiene Høyre og Venstre, samt støttepartiene KrF og FrP med dette budsjettet har valgt å se bort fra både forslag fra opposisjonen, faglige råd på feltet, innspill fra organisasjonene, og ikke minst anbefalingene fra kommunens eget Utvalg for kjønns- og seksualitetsmangfold.
Dette budsjettet setter også deler av den enstemmig vedtatte handlingsplanen på feltet; «Stolt og Fri»til side; tiltakene i handlingsplanen kan ikke gjennomføres uten at det følger budsjettmidler med.
Det er vanskelig å forstå dette budsjettet annerledes enn at byrådet enten ønsker å utsette eller la være å gjennomføre flere av tiltakene i planen?
Verst går kanskje dette utover Helsestasjon for kjønn og seksualitet i bydel Grünerløkka, der den vedtatte «styrkingen» av helsestasjonen i handlingsplanen i det kommende budsjettet kun medfører at *tilleggsbevillingen* som Utvalget for kjønns-og seksualitetsmangfold har arbeidet fram for å sikre lege ved helsestasjonen de siste årene nå blir gjort permanent.
Realiteten i budsjettet er at tilskuddet til HKS holdes på samme nivå som forrige år.
Så kan man diskutere til øra går varme om å gjøre en tilleggsbevilling permanent eller ikke er å styrke.
Realiteten er at dette budsjettet ikke er i nærheten av hva helsestasjonen og Oslos unge trenger.
Da må det helt andre rammer til, og det var dette Utvalget håpet byrådspartiene ville foreslå, gitt ambisjonene i Hammersborgerklæringen og handlingsplanen «Stolt og Fri».
Som både byråden for helse og byrådspartiene vet, har rammebetingelsene for HKS endret seg siden forrige budsjettperiode, blant annet fordi helsestasjonen må flytte.
Til Blikk uttaler Helsebyråden at «kostnader knyttet til flytting av lokaler må virksomhetene dekke innenfor eksisterende rammer»
Det er nesten så man ikke tror det man leser.
Byråden legger altså her utgiftene for flytting over på HKS selv, eller bydelen HKS ligger i. Samtidig gjennomføres det kutt i overføringene til bydelene i dette budsjettet.
Hvor mener byråden disse midlene skal komme fra, om det ikke blir gjennom reduksjon i tilbudet på Helsestasjonen?
Utvalget håper byrådspartiene og deres samarbeidspartnere tar tilbakemeldingene på budsjettet på alvor.
I Hammersborg-erklæringen går byrådspartiene høyt ut og setter seg mål om gjøre Oslo til «verdens beste by for skeive».
I handlingsplanen «Stolt og Fri» er det også høye ambisjoner og tiltak som vil kunne være steg på veien mot dette målet .
Med dette budsjettet oppleves dessverre målet som fjernere, heller enn nærmere.