Skeivt kulturår
Nå starter det skeive kulturåret
I løpet av 2022 vil små og store kulturaktører markere at det er 50 år siden sex mellom menn ble avkriminalisert.
.
I 2022 er det 50 år siden paragraf 213 ble fjernet fra Straffeloven. Paragrafen som ble fjernet 21. april 1972 forbød seksuelle handlinger mellom menn.
I anledning 50-årsmarkeringen har Nasjonalmuseet, Nasjonalbiblioteket og Skeivt arkiv tatt initiativ til en nasjonal feiring. I løpet av året, som har fått navnet Skeivt kulturår, vil en rekke kulturaktører formidle og diskutere skeiv kunst, kultur og historie
.
Bredt initiativ
Skeivt arkiv opplyser at de fram mot 2022 har gjort et dypdykk i nasjonale arkiver og samlinger i samarbeid med Nasjonalmuseet og Nasjonalbiblioteket. De ønsker å se nærmere på hvilke objekter og dokumenter som kan belyse den skeive historien.
Gjennom 2022 skal både Nasjonalmuseet og Nasjonalbiblioteket fylles med aktiviteter. Nasjonalmuseet vil i sine nye lokaler nye ha mulighet til å vise skeive filmer, dans, performance, konserter, seminarer, omvisninger og utstillinger.
Nasjonalbiblioteket planlegger en omfattende utstilling av skeivt materiale, med Bjørn Hatterud som kurator. Biblioteket samarbeider også med Norsk Lokalhistorisk Institutt om en plakatutstilling om skeiv lokalhistorie. Denne skal sendes til alle norske folkebibliotek.
Selv om initiativet kommer fra tre etablerte institisjoner, er det forventet at et bredt spekter av institusjoner, organisasjoner, forskere, studenter og andre vil løfte fram markeringen og feire milepælen.
Skeivt kulturår har blant annet sluppet en felles grafisk profil til gratis bruk og startet en facebookgruppe hvor små og store aktører kan planlegge året, utveksle kunnskap og informere om sine prosjekter.
.
Fem millioner fra regjeringen
I fjor annonserte regjeringen at samfunnsaktører som ønsket å markere Skeivt kulturår kunne søke om penger gjennom Kulturrådets ekstraordinære utlysning.
Totalt har fem millioner kroner blitt fordelt på 25 prosjekter innenfor arkiv-, bibliotek- og museumssektoren. Blant mottakerne av midlene er Regnbuedagene i Bergen, Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens, Oslo Kommune, Nynorsk kultursentrum, Dansens hus, Kunsthall Trondheim, Amandusfestivalen og Nordlandsmuseet.
– Skeivt kulturår blir en enormt viktig markering for skeives rettigheter. Nå får en rekke spennende prosjekter støtte til å gjennomføre arrangementer til neste år, og jeg håper dette vil løfte arbeidet for skeive og skeiv kultur i hele landet, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.
– At vi går inn i skeivt kulturår nå rett etter bortgangen til Kim Friele, den aller største pioneren for skeives rettigheter av dem alle, er ekstra spesielt. Jeg gleder meg til å se nyskapende prosjekter over hele landet som fortsetter den kampen Kim og homobevegelsen starta for mer enn 50 år siden, og som hun aldri slutta å kjempe, sier Trettebergstuen.
I juni i fjor, kunngjorde daværende kultur- og likestillingsminister Abid Raja at Oslo Pride får fast plass på Statsbudsjettet fra 2022. I tillegg til dette mottok festivalen en halv million for markeringen av Skeivt kulturår.
.